Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: oświetlenie

Domyślnie oświetlenie

witam, mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam. Chcę zakupić lampy - światło stałe głównie do fotografii noworodkowej, dziecięcej. Dodam, że "studio" jest mobilne i nigdy nie wiem na jakie dokładnie pomieszczenie trafię. Myślę nad trzema lampami ale ważna jest dla mnie, żeby nie dawały zbyt dużo ciepła i była regulacja mocy znalazłam coś takiego Lampa LHD 928 F+S 1260 W 230 V reflektor+softbox, ale żadnych opinii na temat tego sprzętu. Nigdy nie używałam lamp więc moja wiedza na ich temat jest bardzo znikoma.
    Budżet to jakieś 2000-3000 zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 90goska Zobacz posta
    Nigdy nie używałam lamp więc moja wiedza na ich temat jest bardzo znikoma.
    Miejsce na takie pytania jest jak najbardziej dobre, czego dowodem jest 77 stron tematów, z których duża część to "co kupić do świecenia"
    Myślę, że jako osoba z niewielkim doświadczeniem w pracy z dodatkowym oświetleniem zaczęłaś od przeglądnięcia informacji na temat "jak świecić" (np. na tym forum, choćby w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255818 ) a nie od cenników firm sprzedających "profesjonalne turbo-tornado-hiper świetlówki"?

Domyślnie

chyba wszystko po trochu czytam ale o turbo hiper świetlówki nie chodzi tylko takie które będą odpowiednie dla dzieci później zamierzam też ciążowe robić dlatego szukam czegoś w miarę "uniwersalnego" i tu się pojawiają schody nie mam nikogo, żeby sprawdzić co i jak osobiście... Jedyna rada jaką dostałam to żeby nie emitowały dużo ciepła bo nie będzie na pewno maluszkom wygodnie na sesji. Błyskowych nie chcę ze względu mity czy nie wzrok dzieci bo ja nie lubię jak mi błyskają a co dopiero taki maluch a nie chce nadmiernie ich stresować Na co zwrócić uwagę w takim razie kupując lampy?

Domyślnie

Na wielu filmach "backstage" z sesji noworodkowych widać, że są w użyciu różne grzejniki i dmuchawy, aby maluszki nie zmarzły, więc to chyba jedyny rodzaj zdjęć, przy którym grzejące źródło światła nie tylko nie przeszkadza, ale może nawet pomóc
    Czytałaś zalinkowany wątek? jest tam sporo informacji o świetle ciągłym i ilości wymaganego światła zależnej np. od aparatu i obiektywów, nie napisałaś, czym dysponujesz.
    A co do komfortu "optyczno-wizualnego" - stań 1-1.5m przed włączonym halogenem "budowlanym" o mocy co najmniej 500W i zastanów się, czy to są komfortowe warunki - łatwo napisać "chcę lampę 1260W bo potrzebuję dużo światła" ale warto stanąć przed taką włączoną lampą, i sprawdzić jaki komfort zapewnisz fotografowanym osobom.

Domyślnie

mam nikona D5100 obiektyw 50 1.8, ale aparat chcę kupić w najbliższych miesiącach na d610 lub d750 nad tymi się zastanawiam i tu tez pies pogrzebany bo nie wiem który wybrać... co do lamp chciałabym osobiście sprawdzić ale gdzie wiadomo sklepy będą mówiły ze ich są najcudowniejsze bo im zwyczajnie zalegają więc wolę rady tu od fotografów doświadczonych

Domyślnie

Akurat ta pesudo-lampa (bo jest to uchwyt na 9 świetlówek) to ma tylko 250W (9x28W)

Co do samej lampy - do zdjęć słabo. Jest tam 9 byle jakiej jakości świetlówek, których CRI z pewnością jest w granicach 80, a to słabo.
    Świetlówki o wysokim CRI są ciężko dostępne i raczej tylko o większych mocach, których tej lampie zmieści się mniej, o ile w ogóle będzie można ich używać.
    Poza tym regulacja mocy w tej lampie, to raczej tylko jak ma się dużo czasu.... Świetlówki potrzebują ok 1 minuty, aby uzyskać optymalne warunki pracy i w tym czasie mogą emitować skrajnie różne zakresy światła.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

dziękuję za opinię w takim razie szukam dalej ale jakiej? jakaś firma chociaż a najlepiej konkretny model żeby mi posłużyło jakiś czas

Domyślnie

Obawiam się, że nie znajdziesz tu wiele osób, które korzystają z podobnych lamp światła ciągłego, większość wybiera albo studyjne błyskowe, albo błyskowe reporterskie.

Domyślnie

w takim razie co wybrać do oświetlenia nie ukrywam jakoś przemawia do mnie oświetlenie ciągłe ale jakie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 90goska Zobacz posta
    jakoś przemawia do mnie oświetlenie ciągłe ale jakie?
    To popularny problem. Nie znam osoby (w szczególnosci dotyczy to kobiet), które by chciały wejść w światło błyskowe będąc "zielonymi" w błyskaniu i w ogóle dość niezaawansowanymi w technicznych aspektach fotografii.
    Przestańcie się bać błysku. W dzisiejszych czasach (obserwacja tego co się zrobiło na LCD, automatyka) błysk nie jest czymś trudnym do ogarnięcia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów