Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie D300 problem z ostrzeniem

Hej, jestem nowa a do tego kompletnym laikiem więc wybaczcie mój brak wiedzy, nie wiem czy był wcześniej podobny temat, ale muszę sie kogoś poradzić.
    Zaczęłam fotografować na początku 2014r cały czas D300 i najpierw korzystałam z auto, bo było łatwiej. Wszystko było cacy, latem postanowiłam spróbować manuala i tez było okej. Jakieś 3 miesiące temu zaczęły sie problemy, nie wiem coś się przestawiło, aparat nie robił już fajnej głębi ostrości, próbowałam pozmieniać tryby, nauczyłam sie zmieniać czas naświetlania itp (tak wiem, żałosne ) ale nic to nie dało. Fotografuję głównie psy, w ruchu lub nieruchomo, i najbardziej smutne dla mnie jest to że nieruchome obiekty wychodzą nieostre. nie mam pojęcia co mam z tym zrobić. Dodam że aparat jest jak dla mnie dosyć stary, ma około 8 lat, nie wiem czy to ma znaczenie, oraz nigdy nie było aktualizowane oprogramowanie. Miałam okazję focić tym samym modelem tylko chyba uaktualnionym, i nie zauważyłam takich problemów. Używam dwóch szkieł: nikkory 18-200mm 1:3.5-5.6 i 50mm 1:1.8 , z obydwoma mam ten sam problem.

Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić. I proszę nie używajcie trudnych terminów
    Dzięki za pomoc

Domyślnie

wrzuc jakies poruszone zdjecie, bez obrobki, tu na forum.

Domyślnie

hmm nie wiem czy potrafię wrzucać zdjęcia ale spróbuję. nie wiem, może się czepiam, ostrość ustawiałam na podstawie włosów na czubku głowy psa, tam jest okej, ale reszta jest według mnie nieostra. Nie zachowuję też na lapku zdjęć beznadziejnych, to jest tylko przykład. Ale mam też problemy z odpowiednim doświetlaniem zdjęć, zmienianiem czasu naświetlania i w ogóle nie potrafię poradzić sobie z aparatem. Na auto było wygodniej, ale w tej chwili auto już w ogóle nie chce działać. Może po prostu ja coś źle robię. :c

Domyślnie

Ale przeciez d300 nie ma auto. A to priorytet przyslony, a nie auto...
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lusiasta Zobacz posta
    ostrość ustawiałam na podstawie włosów na czubku głowy psa, tam jest okej, ale reszta jest według mnie nieostra
    Czyżby za mała głębia ostrości? Bo na to wygląda sądząc po opisie...

Domyślnie

Brutalne, ale są dwa wyjścia - nauczyć się przynajmniej co to czas i przysłona, albo fotografować kompaktem lub telefonem - tam mniej można zepsuć
    Ewentualnie trzeba by podać więcej informacji, z których można wywnioskować istotę problemu, lub wstawić zdjęcia i opisać co jest nie tak.

Domyślnie

Ale przeciez d300 nie ma auto. A to priorytet przyslony, a nie auto...
    Ma, jak kazdy aparat tryb P bez lampy.
    Zdjec nie widac, ale sprawdz czy nie masz wylaczonego autofokusa na obiektywie lub na body z porzodu.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Jak to nie ma auto? przecież ja nigdy sama nie ustawiałam nic oprócz ostrości. Próbowałam rozpracować to wszystko metodą prób i błędów, ale w sumie mozliwe ze cos popsułam. I akurat wiem co to czas i przysłona
    A jak wstawić zdjęcia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Ma, jak kazdy aparat tryb P bez lampy.
    No chyba jednak nie o to chodzi, bo:

Cytat Zamieszczone przez Lusiasta Zobacz posta
    Jak to nie ma auto? przecież ja nigdy sama nie ustawiałam nic oprócz ostrości.
    Coś mi się zdaje, że aparat też sam i ostrość ustawiał, bo od tego w końcu jest AF. Podczas robienia zdjęć jaką literkę masz w lewym górnym rogu górnego wyświetlacza? P,S,A, czy M?

A jeśli chodzi o wstawianie zdjęć na forum, to wszystko jest -TUTAJ-
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Najcześciej A... Ale jak sie zacina lub nie chce autonatycznie ustawić wszystkich parametrów na A, to zmieniam i robię na innych.
    Okej, spróbuję wstawić na kompie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów