Hej, jestem nowa a do tego kompletnym laikiem więc wybaczcie mój brak wiedzy, nie wiem czy był wcześniej podobny temat, ale muszę sie kogoś poradzić.
Zaczęłam fotografować na początku 2014r cały czas D300 i najpierw korzystałam z auto, bo było łatwiej. Wszystko było cacy, latem postanowiłam spróbować manuala i tez było okej. Jakieś 3 miesiące temu zaczęły sie problemy, nie wiem coś się przestawiło, aparat nie robił już fajnej głębi ostrości, próbowałam pozmieniać tryby, nauczyłam sie zmieniać czas naświetlania itp (tak wiem, żałosne) ale nic to nie dało. Fotografuję głównie psy, w ruchu lub nieruchomo, i najbardziej smutne dla mnie jest to że nieruchome obiekty wychodzą nieostre.
nie mam pojęcia co mam z tym zrobić. Dodam że aparat jest jak dla mnie dosyć stary, ma około 8 lat, nie wiem czy to ma znaczenie, oraz nigdy nie było aktualizowane oprogramowanie. Miałam okazję focić tym samym modelem tylko chyba uaktualnionym, i nie zauważyłam takich problemów. Używam dwóch szkieł: nikkory 18-200mm 1:3.5-5.6 i 50mm 1:1.8 , z obydwoma mam ten sam problem.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić. I proszę nie używajcie trudnych terminów
Dzięki za pomoc
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami