Hej, jestem nowa a do tego kompletnym laikiem więc wybaczcie mój brak wiedzy, nie wiem czy był wcześniej podobny temat, ale muszę sie kogoś poradzić.
Zaczęłam fotografować na początku 2014r cały czas D300 i najpierw korzystałam z auto, bo było łatwiej. Wszystko było cacy, latem postanowiłam spróbować manuala i tez było okej. Jakieś 3 miesiące temu zaczęły sie problemy, nie wiem coś się przestawiło, aparat nie robił już fajnej głębi ostrości, próbowałam pozmieniać tryby, nauczyłam sie zmieniać czas naświetlania itp (tak wiem, żałosne ) ale nic to nie dało. Fotografuję głównie psy, w ruchu lub nieruchomo, i najbardziej smutne dla mnie jest to że nieruchome obiekty wychodzą nieostre. nie mam pojęcia co mam z tym zrobić. Dodam że aparat jest jak dla mnie dosyć stary, ma około 8 lat, nie wiem czy to ma znaczenie, oraz nigdy nie było aktualizowane oprogramowanie. Miałam okazję focić tym samym modelem tylko chyba uaktualnionym, i nie zauważyłam takich problemów. Używam dwóch szkieł: nikkory 18-200mm 1:3.5-5.6 i 50mm 1:1.8 , z obydwoma mam ten sam problem.

Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić. I proszę nie używajcie trudnych terminów
Dzięki za pomoc