Close

Strona 13 z 26 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 252

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wozniak.g Zobacz posta
    mój kolega miał podobną sytuację, sprawa poszła do sądu, zażądał powołania biegłego który na podstawie zarejestrowanej trasy dokonał pomiarów i obliczeń, i wyszło że chłopy radiowozem jechali za szybko a on przepisowo. a na jakiej podstawie? oznakowanie (linie przerywane na jezdni, znaki pionowe, inne obiekty przy drodze - czynniki wpływające to odległości, czas pokonania odcinków, porównanie) i analiza nagrania plus matematyka załatwiły temat
    Cud? Jak to możliwe przy pomiarze?

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Niby tak ale jak pisałem nie jesteś karany za przekroczenie tylko za przekroczenie "o".
    Czasem jeden km w jedną lub w drugą robi różnicę kilkuset zł i kilku pkt
    Dlatego o tym "o" można rozmawiać podczas zatrzymania. Z naciskiem na "rozmawiać"
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbodniak Zobacz posta
    Cud?
    Raczej cudowny "biegły".

Domyślnie

wystarczy że delikatnie będą się przybliżali do delikwenta i już zawyżają pomiar a ten jest brany z blatu a nie z gps-a , na oko tego nie widać a efekty są, na monitorze pokażą nagranie a ana nim czas,dystans i średnią prędkość.

przecież oni są szkoleni do tego

statystyka musi być

Domyślnie

Przy pomiarze po prędkości radiowozu to nie cud. Co z tego że muszą jechać przez parę sekund ze stałą prędkością, przy większej prędkości są większe odległości między radiowozem a autem więc spokojnie można jadąc 15-20 może i 30 szybciej gonić takie auto i trzeba by się przyglądać żeby zauważyć, że auto się zbliża.
    Ja nie wiedząc, że nie ma radaru, nie zwrócił bym na to zbliżenie uwagi, bo byłem przekonany, że to pomiar a nie szacowanie...
    Takich jak mój przypadków jest pewnie mnóstwo...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Artykuł z 2011 roku...

Robert przy większej prędkości są większe odległości, ale nie może to też być odległość taka żeby karany mógł zakwestionować decyzję o mandacie. W dodatku skoro pomiar jest na odcinku około 200 metrów i brana jest średnia prędkość (lub w danym czasie) to ciężko zamaskować zbliżanie się do poprzedzającego pojazdu. No i tak jak napisałem, nie zdarza się raczej łapanka na kogoś kto przekracza prędkość o te parę kilometrów. Wszystko wszystkim, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... czy w takim radiowozie jest legalizacja na prędkościomierz i pomiar prędkości (samego radiowozu) jest zgodny z rzeczywistością? Nie sądzę
    Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 13-01-2015 o 16:19
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbodniak Zobacz posta
    Wszystko wszystkim, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... czy w takim radiowozie jest legalizacja na prędkościomierz i pomiar prędkości (samego radiowozu) jest zgodny z rzeczywistością? Nie sądzę
    W dawnych czasach gdy jeszcze dostawałem mandaty za prędkość zapytałem policjanta, który mnie zatrzymał (było 132 na 90), czy jego radar jest homologowany. Nie odpowiedział od razu, wypisał i wręczył mandat a następnie poprosił bym podszedł do bagażnika jego radiowozu. Otworzył go, wyjął teczuszkę, otworzył i wyciągnął jakieś pismo. Było to świadectwo homologacji.
    Myślę, że w wypadku prędkościomierza (jeśli jest on istotnym elementem oceny prędkości kierowców) jest tak samo: to nie amatorka, załatwiłby ich pierwszy lepszy student po I roku prawa.

Domyślnie

Tak, ale nie zrozumiałeś, nie ma potrzeby maskować zbliżania się, bo w życiu bym do tej pory nie zwrócił na to uwagi, dlatego że palucha bym sobie najmniejszego obciąć dał, że na pewno mają tam radar - a co za tym idzie prędkość zmierzona jest niezależna od prędkości względnej pojazdów.

Z kilku krótkich rozmów ze znajomymi wynika, że oni też się tego nie spodziewają i myśleli tak jak ja. Dlatego policja nawet nie musi się starać, żeby to ukrywać, nikt nie wie, że to tak działa.

Zapraszają Cię do auta, puszczają film a Ty widzisz swoje auto i prędkość 140km/h nikt Cię nie instruuje, że Twoje auto nie powinno się zwiększać w kadrze.

Poza tym dalej twierdzę, że jadąc 300-400 metrów za mierzonym autem, spokojnie można przez 200 metrów pojechać o 30 km/h szybciej niż to auto bez drastycznego zbliżania się do niego, te auta mają mocne silniki, przyspieszenie o 30km/h zajmuje sekundę, 200m pokonują w kolejną chwilę i mają pomiar całkowicie niezgodny z rzeczywistością a Ty musisz linijką mierzyć szerokość swojego auta na ekranie...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    to nie amatorka, załatwiłby ich pierwszy lepszy student po I roku prawa.
    Powiedz to tysiącom radarów ręcznych Iskra, niezgodnych z naszymi przepisami ;P

Domyślnie

Prędkościomierz jest wyskalowany w stosunku do założonego przewidzianego ogumienia fabrycznego przewidzianego przez producenta. Wystarczy że mają laczki o mniejszej średnicy niż przewidziana i już są kilka km do przodu. A sam "pomiar" to zwykłe porównanie prędkości pojazdu z zainstalowanym rejestratorem a pojazdu śledzonego. Pomiar z gpsa już by nie dał im takiego pola do popisu

Strona 13 z 26 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów