Szukaj
wystarczy że delikatnie będą się przybliżali do delikwenta i już zawyżają pomiar a ten jest brany z blatu a nie z gps-a , na oko tego nie widać a efekty są, na monitorze pokażą nagranie a ana nim czas,dystans i średnią prędkość.
przecież oni są szkoleni do tego
statystyka musi być![]()
Przy pomiarze po prędkości radiowozu to nie cud. Co z tego że muszą jechać przez parę sekund ze stałą prędkością, przy większej prędkości są większe odległości między radiowozem a autem więc spokojnie można jadąc 15-20 może i 30 szybciej gonić takie auto i trzeba by się przyglądać żeby zauważyć, że auto się zbliża.
Ja nie wiedząc, że nie ma radaru, nie zwrócił bym na to zbliżenie uwagi, bo byłem przekonany, że to pomiar a nie szacowanie...
Takich jak mój przypadków jest pewnie mnóstwo...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Artykuł z 2011 roku...
Robert przy większej prędkości są większe odległości, ale nie może to też być odległość taka żeby karany mógł zakwestionować decyzję o mandacie. W dodatku skoro pomiar jest na odcinku około 200 metrów i brana jest średnia prędkość (lub w danym czasie) to ciężko zamaskować zbliżanie się do poprzedzającego pojazdu. No i tak jak napisałem, nie zdarza się raczej łapanka na kogoś kto przekracza prędkość o te parę kilometrów. Wszystko wszystkim, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... czy w takim radiowozie jest legalizacja na prędkościomierz i pomiar prędkości (samego radiowozu) jest zgodny z rzeczywistością? Nie sądzę![]()
Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 13-01-2015 o 16:19
FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS
W dawnych czasach gdy jeszcze dostawałem mandaty za prędkość zapytałem policjanta, który mnie zatrzymał (było 132 na 90), czy jego radar jest homologowany. Nie odpowiedział od razu, wypisał i wręczył mandat a następnie poprosił bym podszedł do bagażnika jego radiowozu. Otworzył go, wyjął teczuszkę, otworzył i wyciągnął jakieś pismo. Było to świadectwo homologacji.
Myślę, że w wypadku prędkościomierza (jeśli jest on istotnym elementem oceny prędkości kierowców) jest tak samo: to nie amatorka, załatwiłby ich pierwszy lepszy student po I roku prawa.
Tak, ale nie zrozumiałeś, nie ma potrzeby maskować zbliżania się, bo w życiu bym do tej pory nie zwrócił na to uwagi, dlatego że palucha bym sobie najmniejszego obciąć dał, że na pewno mają tam radar - a co za tym idzie prędkość zmierzona jest niezależna od prędkości względnej pojazdów.
Z kilku krótkich rozmów ze znajomymi wynika, że oni też się tego nie spodziewają i myśleli tak jak ja. Dlatego policja nawet nie musi się starać, żeby to ukrywać, nikt nie wie, że to tak działa.
Zapraszają Cię do auta, puszczają film a Ty widzisz swoje auto i prędkość 140km/h nikt Cię nie instruuje, że Twoje auto nie powinno się zwiększać w kadrze.
Poza tym dalej twierdzę, że jadąc 300-400 metrów za mierzonym autem, spokojnie można przez 200 metrów pojechać o 30 km/h szybciej niż to auto bez drastycznego zbliżania się do niego, te auta mają mocne silniki, przyspieszenie o 30km/h zajmuje sekundę, 200m pokonują w kolejną chwilę i mają pomiar całkowicie niezgodny z rzeczywistością a Ty musisz linijką mierzyć szerokość swojego auta na ekranie...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Prędkościomierz jest wyskalowany w stosunku do założonego przewidzianego ogumienia fabrycznego przewidzianego przez producenta. Wystarczy że mają laczki o mniejszej średnicy niż przewidziana i już są kilka km do przodu. A sam "pomiar" to zwykłe porównanie prędkości pojazdu z zainstalowanym rejestratorem a pojazdu śledzonego. Pomiar z gpsa już by nie dał im takiego pola do popisu![]()
Skontaktuj się z nami