Szukaj
W świetle przepisów ściągamy/chowamy go jeżeli nie ciągniemy przyczepki. Jeżeli hak jest na starszym pojeździe gdzie jego demontaż wiąże się z odkręceniem belki to może on ostać na aucie.
Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 12-01-2015 o 16:59
FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS
To w takim razie jeżeli przypadkiem (jeżdżę przepisowo ale "każdemu się może zdarzyć") przekroczę prędkość i będzie za mną jechał taki "rejestrator" to teoretycznie mogę odmówić przyjęcia mandatu bo policjant też przekroczył prędkość a sam siebie nie ukarał. Później w sądzie jak by to wyglądało?
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
A co do wideorejestratorów...
"Część samochodów z wideorejestratorami jest dodatkowo wyposażona w radarowe mierniki prędkości, które dają możliwość dokonywania tzw. rzeczywistego pomiaru prędkości. Policjant ruchu drogowego w konkretnej sytuacji sam podejmuje decyzję, czy będzie dokonywał pomiaru prędkości przy użyciu radaru, czy wideorejestratora. Różnica jest taka, że przy radarowym mierniku prędkości nie musi jechać w równej odległości od pojazdu nagrywanego. Może mierzyć prędkość pojazdów poruszających się w tym samym kierunku, jak i nadjeżdżających z przeciwka, a także tych, które wyprzedzają radiowóz."
To jest jakiś wielki przekręt, nie wiedziałem, że to tak działa, do tej pory myślałem, że oczywiście pomiar jest spięty z licznikiem w radiowozie, ale dodatkowo jest mierzona prędkość względna i dodawana do wskazań licznika.
Od dziś będę o to pytał w razie takiej kontroli i na pewno nie przyjmę mandatu jeśli pomiar nie będzie pomiarem rzeczywistej prędkości. Nawet jeśli miałbym w sądzie za każdym razem przegrywać, nie ma opcji, to jakaś kpina jest kurcze z ludzi...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Ale ale... żeby nie było tak łatwo - nie zapominajmy że: pomiary mają być trzy, brana jest przeważnie najniższa zarejestrowana prędkość, to policjant ocenia sytuację i wymierza karę, kodeks tylko przewiduje "widełki" jak to ładnie mówią. Za przekroczenie nawet o 50km/h może dać tylko pouczenie mimo zarejestrowania wykroczenia. No i jeszcze jedno, powyższy cytat jest z marca 2014, obecnie co raz więcej samochodów z wideorejestratorem posiada radar mierzący dokładnie prędkość.
Ja rozumiem, ale jeden pomiar można oszukać, więc i trzy są tak samo wiarygodne jakby było piętnaście to miałbym o tym takie samo zdanie.
Co to za pomiar jeśli ja muszę się przyglądać czy on się do mnie zbliża czy oddala a może jedzie równo. Policjant chyba nie może dać pouczenia mimo zarejestrowanego wykroczenia bo od tego przecież jest taryfikator, który mówi, że od tylu do tylu jest tyle i tyle i koniec. Skoro nie może dać 100 zł za przekroczenie powyżej 50km bo taryfikator mówi 300-500 to czemu może dać pouczenie tylko?
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Tak, dlatego niewielkie różnice w prędkości są nazwijmy to "dopuszczalne", stąd 3 pomiary na których masz prawo wglądu, oceny i późniejszej zgody lub jej braku na zarejestrowane prędkości. Z reguły też przy mniejszych wykroczeniach nie podejmują nawet próby łapania kogoś bo to trochę bez sensu, chyba że faktycznie jakiś mundurowy jest zgryźliwy i znudzony. Po za tym sporą różnicę w prędkości widać by było na nagraniu, bo idzie rozpoznać 10km/h różnicy (szczególnie że pomiar jest wykonywany na jakiejś tam konkretnej odległości). Wtedy można próbować udowodnić mniejszą prędkość niż zarejestrowana, ale co z tego, skoro i tak kary nie unikniemy.
Albo daje mandat, albo nie. Jeżeli już daje, to wtedy dopiero korzysta z taryfikatora. A dawać wcale nie musi, pewne źródłoAle z reguły po prostu dają i wymigują się tym że wykroczenie zostało zarejestrowane. Nikt nie archiwizuje nagrań, o ile nie są potrzebne w późniejszym postępowaniu (brak zgody na przyjęcie mandatu).
Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 12-01-2015 o 18:38
Ostatnio mnie zatrzymali za przekroczenie prędkości o 21 km/h, skończyła się ekspresówka, ograniczenie do 70 i kilka kilometrów dalej znów się zaczyna ekspresówka, nawet nie zauważyłem kiedy się głupia ekspresówka skończyła, zobaczyłem ograniczenie do 70, zwolniłem a za skrzyżowaniem znów przyspieszyłem myśląc, że jestem na drodze ekspresowej.
Jechali autem tak starym, że po tym co piszecie, musiało być z przed czasów radarowych...
Może tak być, do tego dochodzi oznakowanie na trasach i kierowca jest w głębokiej d... Można negocjować i iść się sądzić o 2km/h żeby ponieść mniejszą karę, tylko dodając do tego koszty sądowe i wyjazdy na rozprawy to kończymy na kwocie 3x wyższej. No chyba że owe 2km/h dają różnicę w punktach karnych to może się opłacić![]()
Skontaktuj się z nami