Close

Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 252

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Uważaj tylko, bo jeśli hak da się zdemontować - tzn nie jest jedną konstrukcją z tylną belką, to powinien być zdemontowany jeśli nie ciągniesz przyczepy. Nie wolno jeździć z hakiem.
    Nie wolno Ci usuwać samodzielnie wyposażenia samochodu, które jest wbite do dowodu rejestracyjnego. Jest w dokumentach? Ma być zamontowane w samochodzie.

Domyślnie

W świetle przepisów ściągamy/chowamy go jeżeli nie ciągniemy przyczepki. Jeżeli hak jest na starszym pojeździe gdzie jego demontaż wiąże się z odkręceniem belki to może on ostać na aucie.
    Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 12-01-2015 o 16:59
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    Nie myle

Pierwszy z brzegu artykul na ten temat: http://moto.onet.pl/policyjne-wideor...i-absurd/m1pqx
    To w takim razie jeżeli przypadkiem (jeżdżę przepisowo ale "każdemu się może zdarzyć") przekroczę prędkość i będzie za mną jechał taki "rejestrator" to teoretycznie mogę odmówić przyjęcia mandatu bo policjant też przekroczył prędkość a sam siebie nie ukarał. Później w sądzie jak by to wyglądało?
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

A co do wideorejestratorów...

"Część samochodów z wideorejestratorami jest dodatkowo wyposażona w radarowe mierniki prędkości, które dają możliwość dokonywania tzw. rzeczywistego pomiaru prędkości. Policjant ruchu drogowego w konkretnej sytuacji sam podejmuje decyzję, czy będzie dokonywał pomiaru prędkości przy użyciu radaru, czy wideorejestratora. Różnica jest taka, że przy radarowym mierniku prędkości nie musi jechać w równej odległości od pojazdu nagrywanego. Może mierzyć prędkość pojazdów poruszających się w tym samym kierunku, jak i nadjeżdżających z przeciwka, a także tych, które wyprzedzają radiowóz."

Domyślnie

To jest jakiś wielki przekręt, nie wiedziałem, że to tak działa, do tej pory myślałem, że oczywiście pomiar jest spięty z licznikiem w radiowozie, ale dodatkowo jest mierzona prędkość względna i dodawana do wskazań licznika.

Od dziś będę o to pytał w razie takiej kontroli i na pewno nie przyjmę mandatu jeśli pomiar nie będzie pomiarem rzeczywistej prędkości. Nawet jeśli miałbym w sądzie za każdym razem przegrywać, nie ma opcji, to jakaś kpina jest kurcze z ludzi...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Ale ale... żeby nie było tak łatwo - nie zapominajmy że: pomiary mają być trzy, brana jest przeważnie najniższa zarejestrowana prędkość, to policjant ocenia sytuację i wymierza karę, kodeks tylko przewiduje "widełki" jak to ładnie mówią. Za przekroczenie nawet o 50km/h może dać tylko pouczenie mimo zarejestrowania wykroczenia. No i jeszcze jedno, powyższy cytat jest z marca 2014, obecnie co raz więcej samochodów z wideorejestratorem posiada radar mierzący dokładnie prędkość.

Domyślnie

Ja rozumiem, ale jeden pomiar można oszukać, więc i trzy są tak samo wiarygodne jakby było piętnaście to miałbym o tym takie samo zdanie.

Co to za pomiar jeśli ja muszę się przyglądać czy on się do mnie zbliża czy oddala a może jedzie równo. Policjant chyba nie może dać pouczenia mimo zarejestrowanego wykroczenia bo od tego przecież jest taryfikator, który mówi, że od tylu do tylu jest tyle i tyle i koniec. Skoro nie może dać 100 zł za przekroczenie powyżej 50km bo taryfikator mówi 300-500 to czemu może dać pouczenie tylko?
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Ja rozumiem, ale jeden pomiar można oszukać, więc i trzy są tak samo wiarygodne jakby było piętnaście to miałbym o tym takie samo zdanie. Co to za pomiar jeśli ja muszę się przyglądać czy on się do mnie zbliża czy oddala a może jedzie równo.
    Tak, dlatego niewielkie różnice w prędkości są nazwijmy to "dopuszczalne", stąd 3 pomiary na których masz prawo wglądu, oceny i późniejszej zgody lub jej braku na zarejestrowane prędkości. Z reguły też przy mniejszych wykroczeniach nie podejmują nawet próby łapania kogoś bo to trochę bez sensu, chyba że faktycznie jakiś mundurowy jest zgryźliwy i znudzony. Po za tym sporą różnicę w prędkości widać by było na nagraniu, bo idzie rozpoznać 10km/h różnicy (szczególnie że pomiar jest wykonywany na jakiejś tam konkretnej odległości). Wtedy można próbować udowodnić mniejszą prędkość niż zarejestrowana, ale co z tego, skoro i tak kary nie unikniemy.

Policjant chyba nie może dać pouczenia mimo zarejestrowanego wykroczenia bo od tego przecież jest taryfikator, który mówi, że od tylu do tylu jest tyle i tyle i koniec. Skoro nie może dać 100 zł za przekroczenie powyżej 50km bo taryfikator mówi 300-500 to czemu może dać pouczenie tylko?
    Albo daje mandat, albo nie. Jeżeli już daje, to wtedy dopiero korzysta z taryfikatora. A dawać wcale nie musi, pewne źródło Ale z reguły po prostu dają i wymigują się tym że wykroczenie zostało zarejestrowane. Nikt nie archiwizuje nagrań, o ile nie są potrzebne w późniejszym postępowaniu (brak zgody na przyjęcie mandatu).
    Ostatnio edytowane przez mbodniak ; 12-01-2015 o 18:38

Domyślnie

Ostatnio mnie zatrzymali za przekroczenie prędkości o 21 km/h, skończyła się ekspresówka, ograniczenie do 70 i kilka kilometrów dalej znów się zaczyna ekspresówka, nawet nie zauważyłem kiedy się głupia ekspresówka skończyła, zobaczyłem ograniczenie do 70, zwolniłem a za skrzyżowaniem znów przyspieszyłem myśląc, że jestem na drodze ekspresowej.

Jechali autem tak starym, że po tym co piszecie, musiało być z przed czasów radarowych...

Domyślnie

Może tak być, do tego dochodzi oznakowanie na trasach i kierowca jest w głębokiej d... Można negocjować i iść się sądzić o 2km/h żeby ponieść mniejszą karę, tylko dodając do tego koszty sądowe i wyjazdy na rozprawy to kończymy na kwocie 3x wyższej. No chyba że owe 2km/h dają różnicę w punktach karnych to może się opłacić

Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów