Te 600-700 za m2 z elmarem to niezła cena (m3 nie ma ramek 35, nie da się bez tego żyć) tylko to nie jest ich koniec życia przypadkiem? Jak rzuciłem okiem na eBay to spod okleiny widać rdzę, przynajmniej wygląda jak rdza![]()
Szukaj
Te 600-700 za m2 z elmarem to niezła cena (m3 nie ma ramek 35, nie da się bez tego żyć) tylko to nie jest ich koniec życia przypadkiem? Jak rzuciłem okiem na eBay to spod okleiny widać rdzę, przynajmniej wygląda jak rdza![]()
Jest jeszcze Ikon Zeissa, nieprodukowany od 2 lat. Myślę, że około 3000 zł w stanie miętowym można znaleźć.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
To musiały podrożeć, bo jak m7 szukałem, to Ikon kosztował jakos tak, jak Doktor mówi.
Da się żyć z M3 bez ramek 35, albowiem jest na to sposób i to jeszcze jak fantastyczny: Summiluxy, Summicrony i Summarony 35 mają warianty z oczami a'la Gooffy, specjalnie skonstruowane pod M3. Na wystawach i w muzeach techniki służą one jako przykład geniuszu połączenia pierwszorzędnej optyki z pierwszorzędną mechaniką.Ale można zamiast nich wziąć M2 z gotowymi ramkami i zwykłą wersję 35. To jest ukryty urok M2, która w ten sposób okazuje się być wcale nie wersją M3 dla ubogich, lecz pełnoprawnym pierwszym wyborem dla tych, którzy wolą 35 mm jako podstawowy obiektyw.
Nie jest koniec życia, tylko trzeba się rozejrzeć po rynku i cierpliwie wyczekać. W ciągu kilku tygodni na bank się trafi ten właściwy wymarzony egzemplarz w dobrej cenie. To jest tak samo jak z zakupem używanego Mercedesa od dziadka, który jeździł raz w tygodniu do kościoła.
Dobrze jest przechodzić od czasu do czasu koło jakiegoś renomowanego sklepu foto z działem sprzętów używanych. Tam się trafiają okazje nawet lepsze niż na ebajach. W taki sposób pozyskałem najpierw zestaw z obiektywem za 650, wkrótce potem drugi korpus za 550, a jeszcze kilka dni później Summicrona 50 z oczami (wersja dual range) za 350. Były w takim pięknym stanie, że nie umiałem się oprzeć za te pieniądze. To zaszalałem i wziąłem jeszcze ów skórzany futerał za 30, a firmowy lajczany pasek do drugiego dostałem w gratisie jako szacowny klient.
Można wydać trochę więcej w lajkaszopie i wtedy przeważnie ma się w tej cenie koszty podstawowego przeglądu.
Zeiss Ikon to również jest słuszna koncepcja, jak na ogół słuszne są koncepcje doktora.![]()
Ostatnio edytowane przez JacekB ; 09-01-2015 o 12:46
Może zapoluje na wakacjeMartwi mnie tylko ta rdza, to nie taj że rdza może być w każdym egzemplarzu pod okleiną? Ten aparat ma w końcu 60 lat, jest ode mnie trzy razy starszy
![]()
Jaka rdza? Te przetarcia to się farba wyciera i pokazuje mosiądz czy tam to coś, z czego aparat jest zrobiony. To lans jest, nie rdza.
No to nie było pytania, jak daje +10 do lansu to nie ma się nad czym zastanawiać
Nie ma strachu. Te aparaty przeżyją nas i nasze wnuki.![]()
Takie coś to lans:
Skontaktuj się z nami