Szukaj
Maciek... Mariowi chodzi o ASPH... Bądźże realistą - Twój już dawno nie robi zdjęć.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
a te nie z wawy nie sa przypadkiem inne?
Road to Manila
No właśnie.
Snoblesse oblige:
Co nie? Co właśnie? Noktona od Tomichera odpożycz...
Snoblesse oblige:
Tak z czystej ciekawości, jaką kasę trzeba przygotować chcąc wiejść w ten system? Analog, jeden obiektyw, stan przyzwoity
m3 dostaniesz poniżej 1'000 USD. m6 około 4'000 PLN. Obiektywy Voigtlandera to koszt ok. 1'500 PLN. Czyli koło 5'000 PLN masz dobry aparat i obiektyw w dobrej kondycji, sprzęt któremu nic nie brakuje i sie nie zestarzeje, bo juz jest stary. Na pewno nie bedzie przeszkadzać w robieniu zdjec. Tańsze body to Voigtlander Bessa lub Minolta CLE. Względnie sensownie wyceniona optykę ma tez Zeiss.
Ja przy tej okazji się podliczyłem. Wyszło mi, że w ramach fanaberii na dwie M3, cztery obiektywy, Leicameter, 4 filtry, 1 soczewkę korekcyjną, 1 tradycyjny futerał skórzany i pobyt serwisowy jednego aparatu u Herr Wienera wydałem w sumie w przybliżeniu tyle (nieco mniej), niż wydałbym na Nikona Df z 1,8/50. Wszystko w ogólnym stanie dobry - dobry plus, tylko ten futerał mocno zdezelowany, ale przez to pioruńsko klimatyczny.Szkła obiektywów w stanie perfekcyjnym. Soczewka droga jak cholera, bo kupiłem nową za 120 eurosów w lajkaszopie. Czyszczenie i regulacja aparatu nie zawsze konieczne, ale na ogół wskazane. Herr Wiener wziął 150 euro i sprzęt nie tylko wygląda, ale również działa jak nowy. Drugi korpus może też oddam, a może nie, bo na razie nie ma potrzeby.
Podstawowy zestaw M3 plus Elmar 2,8/50 w dobrym stanie spoko idzie pozyskać za 600-700 euro, tylko potrzeba trochę cierpliwości. M2 z takim samym obiektywem nawet taniej o jakieś 100 euro.
Ostatnio edytowane przez JacekB ; 09-01-2015 o 03:15
Skontaktuj się z nami