Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Domyślnie

Fotoarte nie masz pojecia a piszesz. Nie masz pojecia jak dziala korekta AF, nie masz pojecia czy mozna podlaczyc do D3100 wezyk. Wogole nie masz pojecia o niczym co nie dotyczy Twojego aparatu i Ciebie.

Domyślnie

Od tego jest forum żeby wzajemnie wymieniać się wiedzą.
    D5100|18-105mm|Helios 44M

Domyślnie

Moim zdaniem seria DX Nikona to aparaty, które wszystkie nadają się na początek.

I twierdzenie, że ktoś zaczyna to niech kupi D3XXX to bzdura.

O takich rzeczach jak napisał Ned nikt na początku nie wie bo nie ma doświadczenia.
    Akurat te bajery są tylko w serii D7XXX.

Ja uważam, że sytuacja wygląda tak:
    D3XXX jest dla tych co chcą mieć aparat, a ich wiedza ogranicza się do tego, że w ogóle będą robić zdjęcia i może kiedyś zmienią obiektyw.

D5XXX to seria dla tych, którzy są w stanie przewidzieć swoje minimalne potrzeby i posiadają choć minimalną wiedzę do oceny parametrów aparatu, aby móc np. stwierdzić ,że potrzebują trybu 5 klatek/sek i gibany ekranik. Rozumieją podstawowe pojęcia przed zakupem jak przysłona, ogniskowa.

D7100 jest dla tych co maja jakiś pomysł na swoją fotografię, interesują się tym, potrafią określić/nazwać swoje potrzby oraz ocenić to co oferuje sprzęt. Jest też dla tych wszystkich, którzy popełnili błąd wybierając poprzednie serie.

Wszystkie te osoby bez wyjątku mogą być na początku
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

hmmm...
    jezeli autorka wątku uzywała d40 i jakos jej nie odpowiadal to d3100 tak samo jej nie bedzie odpowiadal... poza nowsza matryca to te puszki roznia sie praktycznie tym ze d3100 ma pstryczek na zmiane ustawien wyzwolen migawki (czyli czy seria, czy single, czy z pilota czy samowyzwalacz) w d40 to jest w menu... poza tym obsluga jest taka sama........ w d5100 nie ma zmiany ustawien migawki "na wierzchu" ale za to jest ruchomy wyswietlacz i bracketing ekspozycji w menu... oba aparaty sa w sumie na podobnym poziomie moim zdaniem jezeli chodzi o fotografowanie....
    i tutaj dochodze do sedna...
    bo autorka wspomniala ze fotografia coraz bardziej ją wkręca... zasugerowalbym uzywane d90... bo jest szybszy w serii, ma cls (mozna odpalac kilka lamp na raz) i przedewszytskim ma wiecej przyciskow i przez to lepiej sie nim bedzie fotografowac. d90+szklo(kit)+lampa obslugujaca cls (wszystko w okolicy 2000zl)..... i za rok, dwa lata bedziemy mieli pozadnego fotografa na forum... d40, d3100 i d5100 to jest jak chodzenie w sandalach, trampkach i adidasach po górach :P
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoarte Zobacz posta
    Na takie sprawy nigdy nie zwracałem uwagi, tzn nie utrudniały mi pracy.

-mikroregulacja, to AF Ci źle ostrzył?
    - wizjer, to chyba tylko kompakty mają kiepskie, chodzi o te elektroniczne.
    - drugi slot? tego to nawet nie wiedziałem że takie opcje są
    Pracujesz d5100?
    Gdzie i co nim robisz ?
    Ludzie płaca Ci za usługi wykonane tym "maleństwem"?
    Moda, śluby, czy studio ? Weź opowiedz cos wiecej...

Majac na uwadze ze nie wiedziałeś
    jak piszesz, nawet ze sa puszki z drugim slotem, to juz szok.
    Szkolenia prowadzisz z marketingu ?
    Jak nie drogo, to moze bym sie zapisał...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Pracujesz d5100?
    Gdzie i co nim robisz ? Weź opowiedz cos wiecej...
    A co tu wiele filozofować... Zwykły hobbysta, amator z zamiłowaniem do fotografii.
    Nic więcej. Żadnej komercji. Nie jestem zawodowcem w tej branży i nie zostanę.
    W/w aparat mi wystarcza a inne dodatki, "wodotryski" nie są mi w zupełności do niczego potrzebne więc stąd brak zainteresowania i wiedzy technicznej wyższej niż zastosowano w D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    [...] w d5100 nie ma zmiany ustawien migawki "na wierzchu" [...]
    Byłbym wdzięczny gdybyś mógłbyś ciut bardziej rozwinąć tę myśl...

[...] d90+szklo(kit)+lampa obslugujaca cls (wszystko w okolicy 2000zl)
    Skąd Ty wziąłeś te ceny??

Samo body D90 (nówka) to wydatek przekraczający te 2000 zł (np. tu jest po 2250 zł). Do tego kit + lampa i być może w 4000 zł się zamknie. Za 2000 zł to nawet używek nie kupi.

[...] d90+szklo(kit)+lampa obslugujaca cls [...] i za rok, dwa lata bedziemy mieli pozadnego fotografa na forum... d40, d3100 i d5100 to jest jak chodzenie w sandalach, trampkach i adidasach po górach :P
    Dokładnie tak, jak piszesz (nie chodzi mi tu o trampki czy adidasy - to pozostawię bez komentarza), może zostanie poządnym (a może nawet pożądanym?) fotografem. Gdyby zainwestował w lepszy sprzęt (to oczywiście moje zdanie) to mógłby być porządnym fotografem.
    Nikon

Domyślnie

Oznacza to, ze inne Twoje opinie, mijają sie z prawda tak samo
    jak stwierdzenie "pracuje" ?
    Czy to pomyłka była ?

tak tylko pytam...ciekawość...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

d90, próbujesz podważać moje wypowiedzi?

Ciekawość to pierwszy krok do piekła, no ale skoro pytasz to wypada odpowiedzieć; Pracuje to znaczy że go używam, nie jestem tylko posiadaczem ale i użytkownikiem.
    Słowo praca nie tyczy się tylko pojęcia zarobkowego. Proste, nieprawdaż?

Domyślnie

Bez problemu można kupić używane D90 z 18-105 poniżej 1500 zł.
    Ja swój wyceniłem na 1400 zł z przebiegiem 35K, poszedł za 1629 zł, pełen komplet sklepowy z pudełkiem, dekielkami, kablami, papierami, filtrem uv, kartą sd itd.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów