Makijaż niewątpliwie podnosi walory tego zdjęcia, BARDZO
Szukaj
Makijaż niewątpliwie podnosi walory tego zdjęcia, BARDZO
faktura skóry fajna - lubię taką obróbkę. Ale stylizacja dla mnie kiczowata: Tu białe futerko, tam czarne ramiączko od bluzki (chyba z cekinami) tu zaś znów poza głębią ostrości jakieś mega ogromne sztuczne kolczyki, ulizana grzywa wisząca w dół niczym sople, mocno niebieskie oczy i do tego dochodzi mocna krwista czerwień ust i bordowe tło. Bez urazy, takie moje pierwsze skojarzenie padło na świąteczną pospolitą choineczkę z dziewczyny zrobiła ta stylizacjaStylizacja padaka, za dużo wszystkiego we wszystkim. Obróbka, światło ok.
![]()
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 27-12-2014 o 23:19
PerfekcyjnieZdolna makijażystka i oczywiście fotograf także
Przykuwa uwagę swoją doskonałością, świetne kolory, całość idealnie skomponowana
![]()
NIKON D7100 | T 24-70 f/2.8 USD | N 85 f/1.8 D | N SB-700
Marcin a widziałeś metodę Pratika lub Doorhofa? Frank używa Portraiture do rozmycia i jest to szybka i dużo skuteczniejsza metoda ktora ja stosuje. Jednak jeśli mam poruszać temat tego typu retuszu to niewątpliwie wsród chyba wszystkich dostępnych wtyczek i programów które posiadam i używam osobiście najbardziej odpowiada mi Portraiture Pro. Program super szybki (niewiarygodny algorytm a pracuje na plikach 36mp), super dokładny jeśli chodzi o detale (nie daje plastikowej faktury, dokładnie zaznacza elementy twarzy zaraz po jego otwarciu co przyspiesza obróbkę) i co najważniejsze jest na każda kieszeń. Teraz kosztuje chyba ok 70-80 euro. Naprawdę polecam
tak jak kocham phlearnowskie tutoriale, to tutaj jestem przerażony podejściem Aarona do sprawy... używanie rozmycia gaussowskiego niestety daje ten sztuczny efekt i od razu widać, ze skóra była czymś rozmywana (pomimo tego, że tekstura jest oddzielona od koloru... szczerze mówiąc, to musiał mi umknąć ten odcinek Phlearn bo pierwszy raz widzę, żeby ktoś używał blura przy tej technice... większość retuszerów używa stempla na niskim kryciu, albo po prostu pędzla samplując kolory blisko siebie (tak tez robi Aaron w kilku tutorialach Phlearn Pro, ale tutaj popłynął z blurem jednak...)
jednym z lepszych tutków o frequency separation jest jednak video eleny jasic
malowanie kolory delikatnymi pociągnięciami pędzla daje o niebo lepsze rezultaty niż zaznaczanie zbyt dużych elementów warstwy koloru i rozmywanie ich
Zgodzę sie. Pojechał Aron z rozmyciem ale tylko dlatego żeby jak podkreślał efekty widać było na wideo. Normalnie te procent nie sa tak wysokie.
Co do drugiej techniki to jest ona niezawodna jednak większość zawodowych fotografów z niej rezygnuje ze względu na ilośc czasu potrzebna na retusz z którym gryzie sie każdy klient jak przyjedzie do zapłaty. Stad liczy sie balans jakości do czasu dlatego metoda Arona, Franka, Patika i wielu innych to najpopularniejsze dziś rozwiazanie.
zależy czego klient chce i za co płaci
zdjęcia tego typu, beauty, wymagają raczej specyficznego rodzaju obróbki i czas im poświęcany liczy się raczej w godzinach, nie w minutach, dlatego stosowanie wtyczek w większości wypadków odpada, a retuszer spędza czas głównie na dodge&burn
rozgranicza się też w tym wypadku zawody fotograf i retuszer, bo jednak na poważnych produkcjach zawsze oboje są obecni na planie, jeżeli jest to możliwe
Zgodzę sie jednak ja mowię ogólnikowo. Znam w/w osobiście i zarówno jak Patik jak i Aron zazwyczaj nie maja na tyle wysokiego budżetu który umożliwia im na tak specyficzny retusz czy tez godziny dodge & burn. Powód - zdjęcia zazwyczaj trafiają do publikacji magazynów internetowych które coraz to w większej mierze odchodzą od druku.
Skontaktuj się z nami