Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Domyślnie

Jak widac dziwia sie takze i inni:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=23894507
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

coś musi być walnięte w tym teście. to nieprawdopodobne - w testowych setach obrazek jak z komórki

Domyślnie

A mogę dostać takiego Fuji za darmo ? Chętnie popstrykam nim fotki
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    przed kupnem d200 robiłem powiększenia 50x 76 cm na papierze z plików z D2X, D200, S3.
    S3 miał ilośc detali porównywalną do matrycy d200, a rozpietość tonalną lepszą. W większości przypadków. Zależy tez jak ułozone są linie w obrazie. Matryce fuji mają piksele po ukosie, a nikony w równych pionowych i poziomych rzędach. Dlatego interpolacja w fuji z 6 na 12 MP wygląda całkiem ciekawie.
    Szkoda, że w S5 nie dali wiecej MP.
    Właśnie dlatego porównywanie zdjęć z s5 z innymi aparatami na monitorze mija się z celem. Ukośne ułożenie sensorów w fuji nie pokrywa się z punktami świetlnymi na monitorach. Polecam porównanie dużych odbitek/wydruków, naprawdę nie ma specjalnej różnicy. Porównywałem s5 z d200 i 5D, i wybrałem s5.
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Właśnie dlatego porównywanie zdjęć z s5 z innymi aparatami na monitorze mija się z celem. Ukośne ułożenie sensorów w fuji nie pokrywa się z punktami świetlnymi na monitorach. Polecam porównanie dużych odbitek/wydruków, naprawdę nie ma specjalnej różnicy. Porównywałem s5 z d200 i 5D, i wybrałem s5.
    Adam
    Czyli co? W labach, jak robią odbitki z Fuji, to przekręcają wszystko o 45 stopni? Przecież niezależnie od tego, czy sensory są poziomo, czy ukośnie, to i tak w wynikowym obrazie piksele muszą tworzyć taką samą prostokątną siatkę. Tak działa wszystko co jest cyfrowe i służy do wyświetlania i drukowania obrazów, czyli monitory, drukarki, laby (oczywiście poza drukiem profesjonalnym - offset, ...), tak wyglądają formaty JPEG, TIFF, ....., oczywiście poza matrycami Fuji, które są przekręcone. Nie jest więc prawdą, że nie powinno się porównywać obrazów na monitorze.

Problemy z przenoszeniem detali przez matryce Fuji biorą się oczywiście z tego, że matryca, która ma tylko 1,5 miliona czerwonych sensorów nie może zarejestrować bardziej szczegółowego obrazu, niż matryca o 2,5 (D200) lub 3,0 (D2X) miliona czerwonych sensorów. Żeby nie wiem co robić i jak interpolować, coś co ma prawie 2 razy więcej sensorów musi dawać bardziej szczegółowy obraz. Tego się nie da przeskoczyć za pomoca marketingowego bełkotu o 12 milionach pikseli z matrycy S3PRO, czy S5PRO.
    Jacek

Domyślnie

tylko, że odbitka z labu jest naświetlana na 300 dpi a monitor to najczęsciej 72 dpi. Inaczej wygląda krawędż w takich przypadkach. Oczywista jest, że w takich przypadkach oglądamy rózne stopnie powiększenia obrazu, ale sobie mało kto to uswiadamia i pisze o lepszym - gorszym obrazie.
    nie pisałem że ilość szczegółów S3 była jak w 12 MP - D2X, tylko porównywalna z 10 MP D200. I zależała jednak od fotografowanego motywu (przebiegu linii w obrazie)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakon Zobacz posta
    Przy porównaniu S5pro i D200 dałeś obrazki skalowane do 3024 pix - popatrz jak wygląda sytuacja gdy przeskalujemy w górę do 4256pix... W końcu chodzi o większą liczbę pikseli i większą liczbę szczegółów.
    Ponizej skalowane na 4256 pix:

S5pro:

D200:

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tylko, że odbitka z labu jest naświetlana na 300 dpi a monitor to najczęsciej 72 dpi. Inaczej wygląda krawędż w takich przypadkach. Oczywista jest, że w takich przypadkach oglądamy rózne stopnie powiększenia obrazu, ale sobie mało kto to uswiadamia i pisze o lepszym - gorszym obrazie.
    nie pisałem że ilość szczegółów S3 była jak w 12 MP - D2X, tylko porównywalna z 10 MP D200. I zależała jednak od fotografowanego motywu (przebiegu linii w obrazie)
    Jacku, przecież wszystkie JPEGi i TIFFy są zapisywane w takim samym standardzie. Co ma do tego lab, monitor, 300 dpi, czy 72 dpi? Jedynym plikiem, który jest zapisywany "pod kątem 45 stopni" jest RAW z Fuji. Wszystkie JPEGi uzyskiwane bezpośrednio z Fuji, jak też wszystkie te, zrobione w kompie z RAWów, muszą być zapisane tak samo jak pliki z innych aparatów. Tak samo jak z NIKONA, CANONA, SONY, ..... . Jedyną różnicą jest to, że matryca Fuji S5PRO ma zdolności rejestracji detali obrazu porównywalne z D70 (mają matryce po około 6 mpix), a nie z D200, czy D2X.
    Jacek

Domyślnie

Konkretnie S5pro ma 12 mpixeli, ale niestety jedna mikrosoczewka pokrywa dwa pixele, stąd rozdzielczość nie przekracza 6 MP. Kilka miesięcy temu zostałem tutaj zwalcowany za stwierdzenie o utracie detali przez S5; niestety testy potwierdziły tą utratę. Nie oznacza to, że S5 jest złym aparatem, jest po prostu zbyt drogi (szczególnie w Polsce) w stosunku do jakości i do konkurentów takich jak d200. Dlatego też nie dostał highly recommended.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jedyną różnicą jest to, że matryca Fuji S5PRO ma zdolności rejestracji detali obrazu porównywalne z D70 (mają matryce po około 6 mpix), a nie z D200, czy D2X.
    To pokaż mi tą różnicę na korzyść D200 na wyżej zaprezentowanych samplach (cropach).
    JK, masz chyba D200 i Nikkora 17-55/2,8 - zrób zdjęcie np. butelki , czy kilku butelek piwa (jakiegoś ogólniedostepnego) przy ogniskowej np 35 czy 50 mm i przyslonie f5,6-8,0 z uzyciem lampy blyskowej ( chyba obaj mamy SB800 ) z odleglości np 1m , ja zrobię S3pro z Tamronem 17-50/2,8 i porównamy - powinno byc w moim przypadku zdecydowanie gorzej - zarówno ze względu na korpus jak i obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 06-07-2007 o 19:40
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów