Close

Strona 112 z 1914 PierwszyPierwszy ... 12621021101111121131141221622126121112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 19131

Domyślnie

Tutaj fotka surowa w pełnej rozdziałce jakby kogoś interesowało jak widać rzęsy na pełnej dziurze
    http://www.kubacichocki.pl/test/mitakon50/full03.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ma ktoś A7s ?
    Ktoś ma
    Co potrzebujesz?

Domyślnie

Jeee w końcu będę się mógł prawomocnie wypowiadać w tym wątku, A7 w drodze!

Za to otwiera mi się nowa szuflada w głowie - szkła pełnoklatkowe;p Na początek starczą pleśniaki które mam, dostaną drugie życie (albo nawet czwarte, drugie miały na apsc a trzecie na lensturbo:P) ale to głównie spore zabawki z przejściówką na M42, pewnie trzeba będzie uderzyć w stronę 1-2 voitków... O contaxach się sporo naczytałem ale widzę że mają dość mocne ceny na aukcjach:/

Na pierwszy ogień w zabawie pewnie pójdą:
    - CZj 35/2.4
    - canon 55/1.2
    - jupiter 85/2
    - CZJ 135/3.5

Domyślnie

Pierwszego nie sprawdzałem z A7, ale z pozostałych będzie Pan zadowolony

Natomiast po A6000 pewnie nieco rozczaruje Cię AF...

Domyślnie

Dlatego na razie planuję zostawić a6000 (szybsza akcja, macro, tele, wycieczki gdzie trzeba lekko, dzieciak do którego nie trzeba pełnoklatkowej matrycy) bo przy okazji mam do niego niezłą szklarnię z której jestem zadowolony (głównie e10-18, e24, e50, czy głównie lekki e55-210) a szklarnia FE do A7 w zasadzie nie daje mi dużo więcej może poza lepszym i jaśniejszym tele i ewentualnie lepszą jakością zeissów... Acz ta pogoń za jakością jest chyba też trochę rozdmuchiwana - fotoentuzjaście a6000 z kilkoma lepszymi szkłami powinno spokojnie pod tym względem starczyć z nawiązką, w końcu szkła pełnoklatkowe też często wymagają korekty softowej na aberracje, mają problemy w narożnikach, a np. zeiss 24-70 zbiera gorsze opinie od zeissa 16-70, no i jest też parę szkieł apsc o świetnej jakości (choć żałuję że nie więcej)... To nie czasy użytecznego na apsc ISO 1600 gdzie pełna klatka dawała tę kluczową przewagę o 1-2 działki, obecnie z matryc półklatkowych da się wyciągnąć z odpowiednim obiektywem wystarczająco dużo informacji (z pełnej klatki z tego samego okresu oczywiście więcej ale ze starszej pełnej klatki już niekoniecznie).

W sumie obecnie nie wykluczam że za jakiś czas to właśnie A7 pójdzie dalej w świat jako to mniej uniwersalne i większe urządzenie i zostanę z małym uniwersalniejszym, szybszym apsc z niewielkimi szkłami z których część daje naprawdę dobrą jakość
    Ale na razie ciężko powiedzieć, może być odwrotnie bo ciężko jest zrobić krok w tył jak się zakosztowało czegoś lepszego... Chociażby widzę że jakiś A5000/5100, n5r/t (ewentualnie z dokupionym elektronicznym wizjerem) pewnie byłyby dla mnie wygodniejsze od a6000 bo są mniejsze i lżejsze ale bardzo ciężko by było zrezygnować z dodatkowych guzików/pokręteł, opcji, jakości wykonania czy odrobinę lepszej matrycy...

tak czy owak nie mogę się doczekać odkrywania 'magii' pełnej klatki, na pewno będzie masa frajdy (a z czasem kosztów;p)

Domyślnie

U mnie A7 powoli zostaje głównie do pleśniaków, poza 55/1.8, który jest świetny. 35/2.8 mnie nie przekonał, zoomy f/4 jakoś mnie nie kręcą (może poza 70-200, ale tu mam 200/2.8 przez lalę4). Ewentualnie jeszcze 28/2 może być ciekawy, zwłaszcza przy dobrej cenie. Pewnie w przyszłym roku kupię A7II dla stabilizacji i większego gripa.
    A do sprawnego AF mam teraz Olka EM-10, którego Mikołajowa przyniosła mi pod choinkę, całkiem fajne cacko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    dzieciak do którego nie trzeba pełnoklatkowej matrycy
    Bardzo ciekawe kryterium, z którym dotychczas się nie spotkałem...
    Rozwiń, proszę, i podaj, jakie ustaliłeś graniczne wartości wzrostu/wagi/wieku/płci - inni koledzy z dziećmi na pewno chętnie się zapoznają i będą wiedzieli, kiedy w rodzinnym budżecie przewidzieć A7.

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

No właśnie też podejrzewam że z tego co jest obecnie dostępne i zapowiedziane z FE kiedyś zostanę może z 55/1.8, 28/2 zapowiada się ciekawie, a z zoomów tele by było dla mnie fajne gdyby nie gabaryty i cena (UWA też fajne ale nie wiem czy będzie mi się chciało tachać gdzieś w góry jak w wadze szkła mam a6000 z e10-18 które dają bardzo fajną jakość).

Do codziennych zdjęć dziecka jakość apsc jest dla mnie zdecydowanie wystarczająca, nie potrzebuję do tego żadnej z zalet pełnej klatki za to przyda się bardzo sprawny AF i dość jasne szkła z AFem pod a6000
    Statyczna zabawa pleśniakami to inna sprawa ale to szufladka 'zabawa pleśniakami' w której będzie po trochę wszystkich tematów;p

Strona 112 z 1914 PierwszyPierwszy ... 12621021101111121131141221622126121112 ... OstatniOstatni