Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Quantuum DP300 +BPack czy Reporter 360

Witajcie,

stoję przed wyborem lamp i nie mogę się zdecydować.... mało tego... potrzebuję kupić dwie sztuki wiec problem podwójny... w który system wejść - chętnie posłucham waszego zdania
    Ostatnio edytowane przez balonowaguma ; 13-11-2014 o 22:21

Domyślnie

Przede wszystkim, to do czego te lampy ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Lampy jak to lampy maja służyć do świecenia ok tak powaznie

Zestaw ma być mobilny - to warunek konieczny

Ciężar lamp Quantuum mnie nie przeraza jednak ilosc zdjec na BPack'u już powoduje grymas...
    Genesis Reporter 360 strzela min 2 razy wiecej , jednak wygladaja na delikatne, no i bak chyba mocowania typu B

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez balonowaguma Zobacz posta
    Lampy jak to lampy maja służyć do świecenia ok tak powaznie

Zestaw ma być mobilny - to warunek konieczny
    Czy jesteś pewien, że wystarczy Ci mocy (mniej więcej o to chodziło w pytaniu "do czego")?

Domyślnie

tak światła spokojnie starczy, bardziej chodzi mi o rozważania pod katem wyboru systemu, niezawodności,

Domyślnie

Oprócz mocy lamp chodziło mi też do oświetlenia czego i w jakich sytuacjach będą używane.
    Genesis są sterowane IGBT, a Quantuumy napięciowo - to znaczy, że mają całkowicie różne czasy błysku.
    Dodatkowo jedne mają sterowanie mocą do 1/128, a drugie tylko 1/32 - co w niektórych zastosowaniach może być stanowczo za małym zakresem.
    Nikon

Domyślnie

GonzoG, dziekuje za szybkie porównanie parametrów - w zasadzie znam je choć dopiero teraz do mnie dotarła wada quantuuma która bedzie mnie denerwowac 1/32... zestaw bedzie odpalany przy pomocy YN622N, lampy musza byc uniwersalne - co ja moge Ci powiedziec o sytuacjach jak sytuacje przynosi klient

poogladalem troche na YTubie jak system bodajże Godox (godox czyli na rynku PL Genesis) sprawdza sie w praktyce i... jestem pod wrazeniem

Domyślnie

A i zapomniałem o jeszcze jednym - Quantuumy DP-300 będzie można wyzwalać z krótkimi czasami. Będzie lekki gradient, ale naświetlą całą klatkę.

Genesis Reporter niestety nie obsługuje auto FP, a tym samym trzeba zapomnieć o krótkich czasach.
    Z aparatami pełnoklatkowymi w trybie DX będzie można zejść do 1-2 EV poniżej czasu synchronizacji, przy FX tylko czas synchronizacji.
    Przy puszkach DX, też ograniczeniem będzie czas synchronizacji - czyli 1/320s.

Jest to Genesisów uchwyt/adapter z mocowaniem Bowens - Godox S-Type Bracket - uchwyt jest dostosowany pod lampy Reporter 360, niestety też plastikowy, więc nie wiem jak z jego wytrzymałością.
    Nikon

Domyślnie

wow jest mocowanie bowens jako adapter ciekawe czy to w PL dostępne... martwi mnie cala ta plastikowosc systemu reporter bo mam lampy R300 Quantuum'a to jest taka stara wersja bez BPacka i to bardzo solidna konstrukcja jest.

wracając do krótkich czasów to chyba ograniczeniem sa te dedykowane wyzwalacze (one maja sync do 1/250) ale jeżeli odpalę to z Young622 to pójdzie na krótkich czy się mylę? odpalane będzie na FX (D3)

a może masz jakiś inny pomysł na lampy?

Domyślnie

wracając do krótkich czasów to chyba ograniczeniem sa te dedykowane wyzwalacze (one maja sync do 1/250) ale jeżeli odpalę to z Young622 to pójdzie na krótkich czy się mylę? odpalane będzie na FX (D3)
    Nie. Ograniczeniem jest sama lampa i migawka szczelinowa w aparacie.
    Lampy sterowane IGBT (jak wszystkie reporterskie i niektóre studyjne) moc błysku mają ustalaną przez jego trwanie - czyli jak osiągnie określoną moc, to błysk jest przerywany. Przez to czas błysku jest bardzo krótki.
    Migawka szczelinowa - jak sama nazwa mówi, to szczelina między pierwsza i drugą kurtyną, która przesuwa się przed matrycą. Czas przebiegu takiej migawki jest dość długi - trochę krótszy od czasu synchronizacji. Tym samy każdy błysk krótszy od czasu przebiegu migawki spowoduje naświetlenie tylko fragmentu klatki.

Lampy te muszą obsługiwać tryb auto FP/HSS. W tym trybie lampa emituje serię błysków, która trwa przez cały czas przebiegu migawki.

a może masz jakiś inny pomysł na lampy?
    Z tanich rozwiązań są jeszcze Micropro MQ-300P lub MQ-400P, podobnie jak Quantuum DP-300 z podwójnym zasilaniem i sterowaniem tylko do 1/32, ale nic mi nie wiadomo na temat ich pracy i niezawodności.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów