Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: BL w Sb800

Domyślnie

Nie ma prostego sposobu na różnicę temperatury lampy i np zachodzącego słońca (choć w południe temperatura barwowa jest podobna)
    można spróbować żółtego filtra na lampę , wb ustawić ręcznie na światło słoneczne, sposób może i niezły ale światło szybko się zmienia i może być problem z dobraniem gęstości filtra i ustawianiem WB

Domyślnie

Czy TTL BL używacie także w pełnym słońcu czy wtedy do doświetlenia cieni na twarzach lepiej się sprawdzi TTL z korekcją mocy błysku???

Domyślnie

Ja używam TTL BL, ale czasami też muszę korygować.

Domyślnie

Do tego tematu takie pytanko a jak w kościele założę dyfuzor i będę świecił na prost to oświetli mi tyły np gości w ławkach czyli tych z tylu siedzących tez? Oczywiście z wałczonym BL?

Domyślnie

No na tym polega właśnie TTL BL,że lampa bierze udział w ekspozycji,ale nie jest jedynym światłem biorącym udział w tym zamieszaniu. W związku z tym tyły będa widoczne oczywiście w zależności od tego jak jasny jest kościół, jak jasny masz obiektyw, jaką przysłonę dobrałeś i na ile podniosłeś ISO w aparacie

Domyślnie

to ja sie podlacze nt ev. mam takie pytanie czemu jak dam np +2ev to w ttl zasieg w metrach sie zmiejsza a lampa wali mocniej. i na odwort jak dam -2ev to zasieg w metrach sie wydluza a lampa nie doswietla. o co tu chodzi. bo przeciez jak zrobie np -2 i wyswietli mi zasieg od 1-18m to w tym zakresie powinno ladnie oswitlic a u mnie lipa zdecydowanie nie doswietla :/
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    to ja sie podlacze nt ev. mam takie pytanie czemu jak dam np +2ev to w ttl zasieg w metrach sie zmiejsza a lampa wali mocniej. i na odwort jak dam -2ev to zasieg w metrach sie wydluza a lampa nie doswietla. o co tu chodzi. bo przeciez jak zrobie np -2 i wyswietli mi zasieg od 1-18m to w tym zakresie powinno ladnie oswitlic a u mnie lipa zdecydowanie nie doswietla :/
    A jak myslisz - co to znaczy +2EV lub -2EV?
    +2EV to znaczy, że lampa/aparat ma prześwietlic kadr właśnie o tą wartość i na odwrót, gdy ustawisz -2EV to kadr będzie niedoswietlony o 2EV, a podawany zasięg lampy uwzględnia takie parametry naświetlania.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

no wlasnie w tym problem ze podaje na odwrót. przy zmianie ev podaje ze bedzie odpowienio jasno dla np 2-20m, a w rzeczywistosci wychodzi duzo ciemniej.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Źle to interpretujesz - lampa informuje, że naswietli kadr zgodnie z Twoją dyspozycją (np niedoświetli o 2 EV) w zakresie np 2-20m, gdyby kadr mial byc prawidlowo naswietlony zasięg sią w tym przypadku zmniejszy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    no wlasnie w tym problem ze podaje na odwrót. przy zmianie ev podaje ze bedzie odpowienio jasno dla np 2-20m, a w rzeczywistosci wychodzi duzo ciemniej.
    Nie.
    zdjęcie jest ciemne, bo karzesz je niedoświetlic - 2 EV. - 2 EV nie oznacza odpowiednio jasno, tylko niedoświetlenie czyli ciemno. Słaby błysk lampa jest w stanie dac az do 20 m.
    Jak byś chciał prześwietlić zdjęcie + 2 EV, to lampa tak silny błysk da na wiele mniejszą odległość. A zdjęcie będzie za jasne. Pojął?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów