Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: BL w Sb800

Domyślnie

dziwne, zaiste :/ w minolcie podaje zakres w ktorym bedzie dobrze doswietlone zdjecie a nie jakies kocopoly. to po co wogole w nikonie podaje te metry dla mnie 6-20> m oznacza ze przywali az milo a tu jak mam wlaczona korekcje to niedoswietla i to bardzo.
    dziwne dziwne ... :/
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    jak mam wlaczona korekcje to niedoswietla i to bardzo.
    a co ma robic jak masz włączoną korekcję! No właśnie dlatego niedoświetla, bo mu kazałes niedoświetlić.
    Zdaje się, że nie rozumiesz co oznacza korekcja którą zastosowałeś. Przeczytaj to co napisałem przedtem jeszcze raz i wyłącz sobie minoltowskie przyzwyczajenia - może tam to oznaczało co innego. Nie wiem, nie znam tamtego systemu.

Zasięg lampy jest konsekwencją zastosowania niedoświetlenia. "słaby" błysk moze być na większą odległość niż "silny"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A może by tak instrukcję poczytać? Tam napisano, co znaczą te magiczne cyferki. Moc błysku lampy może być regulowana, a jeśli może być regulowana, to zazwyczaj ma również granice tej regulacji. Nie może błysnąć mocniej niż maksimum mocy, ale również nie może błysnąć słabiej niż minimum mocy.

Jeśli na lampie wyświetli się zakres 6-20 m, oznacza to, że lampa może w zadany przez użytkownika sposób oświetlić obiekty znajdujące się w odległości od 6 do 20 metrów. Dlaczego? Dlatego, że poniżej tych magicznych 6 metrów, minimalna moc błysku lampy będzie zbyt silna, a powyżej tych magicznych 20 metrów maksymalna moc błysku lampy będzie zbyt słaba. Oznacza to, że moc błysku lampy może być prawidłowo dobrana tylko dla obiektów znajdujących się w podanym zakresie odległości.

A co będzie jeśli za pomocą korekty zmniejszymy moc błysku np. o -2EV. Oznacza to tylko tyle, że do oświetlenia obiektu potrzebny będzie błysk dający mniej światła. Jeśli zmniejszy się potrzebna ilość światła, to minimalna odległość obiektu musi się zwiększyć, bo w tym przypadku minimalna moc błysku prawidłowo oświetli obiekt położony nieco dalej. Zwiększy się również odległość maksymalna, bo jeśli lampa błyśnie z pełną mocą, to obiekt, który ma być oświetlony z korektą -2EV może znajdować się dalej niż obiekt oświetlany bez korekty. Jeśli zwiększymy moc błysku np. o +2EV, to minimalna odległość oczywiście się zmniejszy, a maksymalna odległość także będzie mniejsza.

Te magiczne cyferki zawsze oznaczają zakres odległości, w której może się znajdować oświetlany obiekt, aby automatyka lampy umożliwiła spełnienie warunku oświetlenia obiektu zgodnie z ustawioną korekcją.
    Jacek

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Podłączę się na szybko pod wątek

Jak sobie radzicie z balansem bieli w takich warunkach? W praktyce zauważyłem, że albo rybki albo akwarium. Albo jest dobry balans na obiekcie doświetlonym albo na tym, na które pada światło słoneczne... Co radzicie? Nie pytam o sztuczki w PS'ie
    Ustawiam zawsze WB na lampę, uzyskuje w ten sposob powtarzalnosć WB szczególnie używając D70s jest ot ważne bo w tym sprzecie AWB chadza swoimi drogami. W D80 już sprawniejszy jest. Ale wracajac jak mam zdefinniowany WB to potem jesli muszeęcos korygować przy wywolywaniu RAWa to na wszystkich fotkach mam powtarzalność.

Domyślnie

nadal musze sie przyznac ze nie kumam tego typu logiki. np w trybie GN jak ustawie 20m to wali na maxa a jak ustawie na 1m to minimum. tak samo w ttl jak jest zasieg od 2-20m to wali na maxa a jak np 1-4m to wali slabo.
    wiec dlaczego gdy dam korekcje ev na lampie zachowuje sie odwrotnie?
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

będziesz w Bydgoszczy? Wpadnij do mnie na przeszkolenie. Nie pojmujesz jak widzę trybów pracy lampy.
    Niestety nie rozumiem co napisałeś. W trybach TTL to body steruje lampą. Jeżeli coś stoi w odległości 3 metry od lampy to bez rónicy czy zasięg jest 2-20 m czy 1-4 m. Lampa da błysk wystarczający i naświetli poprawnie. Co to znaczy wali na maxa? Skąd taki wniosek? Przepala? W tym moim przypadku własnie błysk do 20 m jest słaby a do 4 - silny.
    Pewnie się nie dogadamy przez internet.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk009 Zobacz posta
    Do tego tematu takie pytanko a jak w kościele założę dyfuzor i będę świecił na prost to oświetli mi tyły np gości w ławkach czyli tych z tylu siedzących tez? Oczywiście z wałczonym BL?
    Cytat Zamieszczone przez Gerpi Zobacz posta
    No na tym polega właśnie TTL BL,że lampa bierze udział w ekspozycji,ale nie jest jedynym światłem biorącym udział w tym zamieszaniu. W związku z tym tyły będa widoczne oczywiście w zależności od tego jak jasny jest kościół, jak jasny masz obiektyw, jaką przysłonę dobrałeś i na ile podniosłeś ISO w aparacie
    Wiem że temat stary, ale dla mnie aktualny, czy ten cały tryb BL, to jest zautomatyzowanie zwykłego trybu ttl z ujemną kompensacją lampy w przypadku naświetlania na światło zastane? a co w przypadku kiedy mamy tryb BL i czasy powyżej zastanego na manualu np. 125/s, jak wtedy naświetla lampa?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

BL to automatyczny tryb iTTL ( rozszerzenie iTTL ), służy do doświetlenia obiektów ciemniejszych od tła ( "pod światło" ).
    Tutaj przykład ( moje zdjęcie z innego wątku ).

I jeszcze podobne zdjęcie bez doświetlenia dla zobrazowania warunków

D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Dzięki za przykłady, ale bez trybu BL też da się zrobić takie zdjęcie? np. dostosowując kompensację lampy?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Oczywiście, że tak. Wymaga to jednak czasu by odpowiednio ustawić moc lampy. W trybie BL całą robotę odwala za nas błyskawicznie automat i działa bardzo dobrze ( w razie czego mamy do dyspozycji korektę ).
    Na powyższym zdjęciu (test wyzwalacza radiowego) użyte były 2x SB 800, wszystkie korekty na 0, wyzwalane radiowo przez Pixel King.
    Jeśli więc są to "szybkie" zdjęcia w zmiennych warunkach oświetleniowych (reporterka) - tryb iTTL BL jest bardzo pomocny, jeśli mamy czas i ważna jest powtarzalność (studio), wszystko można ustawić manualnie za pomoca Sekonica, lub wbudowanego światłomierza i wykonaniu kilku klatek testowych.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów