Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: BL w Sb800

Domyślnie BL w Sb800

Witam! Mam pytanie do czego i kiedy używacie BL i co o tym sadzicie? Czy włączenie BL ma tez swoje wady. W instrukcji nie ma wiele napisane o tym i dlatego pytam? Chodzi mi w połączeniu z D80

Domyślnie

Chodzi tobie o TTL BL (BL = balanced light, częściej spotyka się fill-in flash)? W tym trybie pomiar uwzględnia też tło, w samym TTL mierzony jest tylko fotografowany obiekt, a tło jest ciemne. Moc błysku zostaje tak zmniejszona, aby wykorzystać jak najwięcej ze światła zastanego, czyli w zasadzie doświetlany zostaje obiekt główny, a tło powinno być normalnie naświetlone, jak bez lampy. Nie zawsze jest tak idealnie, ale można manipulować przez ustawienia manualne lub kompensację błysku. Zastosowania BL są bardzo różne, ale najczęściej w portrecie, kiedy chcemy uwzględnić również otoczenie, portret pod słońce, ja często używam tego trybu w makro. TAkże w sporcie kiedy chce się zaakcentować ruch.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 02-07-2007 o 13:43

Domyślnie

Sam używam od jakiegoś czasu SB800 (polecam) ale szczerze mówiąc przydałoby się aby tą kwestię jednoznacznie rozwiązał ktoś kto ma jakąś większą praktykę w uzywaniu tej lampy. Wg instrukcji tryb TTL BL to "zrównowazony błysk wypełniający" czyli lampa w tym trybie będzie starała się doświetlić równomiernie zarówno tło jak i motyw główny. Do tej pory uważałem że tryb ten powinno stosować się np do doświetlania cieni w mocno kontrastowych kadrach (pod słońce) ale czytajc opis zwykłego trybu TTL: "lampa stara się poprawnie oświetlic motyw główny bez względu na jasność tła, tryb uzyteczny gdy chcemy doświetlić główny motyw" - zaczynam mieć wątpliwości. Czy aby w przypadku doświetlania cieni w kontrastowych scenach nie powinno używać się TTL z odpowiednią korekcję EV na "-" ? Myślę że tu powinni wywpowiedzieć ci co mają dużą praktykę w używaniu SB800 bo czytając instrukcję rzeczywiście można ją róznie interpretować. Pozdrawiam.

Domyślnie

Muszę napisać, że ja dość często używam korekcji lampy, nawet w trybie TTL BL, bo zdarzają się przepalenia lub zbyt ciemne tło. Kiedy używałem starego trybu fill-in flash w sb24 to korekcja rzędu -1 do -2 była na porządku dziennym.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 02-07-2007 o 18:15

Domyślnie

Ja pracuje w 80% na trybi TTL BL i jest dobrze, czasem tylko korekta na minus

Domyślnie

Rzecz jest prosta - jeśli scenę naświetlamy zastanym, a wypełniamy błyskiem, używamy TTL BL. Jeśli scenę naświetlamy błyskiem a wypełniamy zastanym, używamy TTL.
    Prosta formuła na korekcję przy błysku wypełniającym:
    - silne słońce - bez korekcji
    - średnie zachmurzenie - -1EV
    - pełne zachmurzenie - -2EV
    To oczywiście uproszczenie, ale skuteczne.
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuniu Zobacz posta
    Wg instrukcji tryb TTL BL to "zrównowazony błysk wypełniający" czyli lampa w tym trybie będzie starała się doświetlić równomiernie zarówno tło jak i motyw główny.
    Lampa (czy też mówiąc bardziej poprawnie w przypadku błysku TTL - aparat) zawsze i wszędzie doświetla (z punktu widzenia prawidłowości ekspozycji) TYLKO motyw główny. Nie może starać się równomiernie doświetlić pierwszego planu i tła, bo to po prostu nie jest możliwe z powodu znacznego spadku natężenia światła wraz z odległością (inverse square law - nie pamiętam jak to jest po polsku). Chęć doświetlenia tła równoznaczna jest z wypaleniem pierwszego planu.
    Zasada jest taka, że tło doświetlamy zastanym, choć oczywiście możemy zwiększyć zasięg błysku lampy zwiększając czułość i/lub otwierając przysłonę. Będzie to jednak tylko dodatkowy efekt, który ma za zadanie tylko wspomóc światło zastane.
    Oczywiście to, CO aparat uzna za "motyw główny", to inna sprawa, która należy już do fotografa
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Czy te wywody tyczą się tylko błysku na wprost, czy też mają zastosowanie przy odbijaniu od sufitu, dyfuzorze, czy też białej, pionowej karteczce (bounce card)?

Domyślnie

z tego co wiem przy odchylonej glowicy ttl bl nie dziala (dziala jak zwykly ttl?)

Domyślnie

Podłączę się na szybko pod wątek

Jak sobie radzicie z balansem bieli w takich warunkach? W praktyce zauważyłem, że albo rybki albo akwarium. Albo jest dobry balans na obiekcie doświetlonym albo na tym, na które pada światło słoneczne... Co radzicie? Nie pytam o sztuczki w PS'ie
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów