Witam !
Jestem nowy na tym forum i zanim zadam pytanie chciałbym prosić o wyrozumiałość. Wiem że takich pytań mogły być już setki ale każdy przypadek jest indywidualny i proszę Was drodzy Forumowicze o rozpatrzenie tego konkretnego.
A pytanie brzmi: Nikon d7100 czy Canon Eos 70d ? (liczę się z tym że to forum nikona :P)
Mam zamiar zakupić któryś z tych sprzętów ale nie mogę się zdecydować. Mam zamiar fotografować reportaż, fotografię uliczną i portret (zwłaszcza). Przejrzałem już każdy zakątek Internetu związany z tym tematem. Wnioski są takie:
-U canona dostaję dość dobry obraz, z naciskiem na dość, trochę więcej fps, bajery i nowości, plastkikowate body, ale za to obiektywy cud i marzenie w odpowiedniej cenie - pokusiłbym się o zakup 70-200mm f/4L USM i rozwój w przyszłości do szerokiej gamy szkła. Najpotężniejszym argumentem jest właśnie szklarnia, bo reszta jest przeciętna.
-U Nikona natomiast dostaję bardzo solidne body, ze świetnym obrazem (naprawdę świetnym), 100% pokrycia w wizjerze, dobry system lamp CLS, ale obiektywy które u canona kupiłbym tanio, tutaj puszczą mnie z torbami, a jakość szkła na moją kieszeń będzie jedynie ok...z nikona oprócz body rozważam zakup którejś z dobrych 50tek, jeszcze nie wiem której (albo 1.4g albo 1.4d) i lampy sb-910. No i dołatałbym to 18-55 żeby niczego nie przegapić
Dodatkowo należy wspomnieć że z systemem nikona już jestem w miarę obeznany, bo miałem okazję bawić się d90 i d3100, a u konkurenta sporo bym się musiał pouczyć obsługi.
Co począć - proszę o poradę i przepraszam za wszystkie błędy które mogłem popełnić, a nie są na forum mile widziane
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami