Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Dysk SSD

Gaduła
    Miasto
    Kraków
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Działało tylko na pierwszych wersjach LR 4, które od razu ładowały wszystkie moduły.
    Teraz (chyba od 4.3 albo 4.4) nie ma znaczenia. Moduły są ładowane dopiero przy ich pierwszym uruchomieniu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dla autora znalazłem jeszcze takie coś:

http://www.evankafka.com/sensorsensi...log-on-an-ssd/

kluczowe zdanie:

"I made sure I had plenty of room on my SSD and moved PersonalCat and it’s preview file (about 100GB) to the SSD. I also moved the Adobe Camera Raw cache there (via LR’s file handling preferences). What a huge difference! I can easily bounce around between the years and thumbnails now load almost instantly."

a to o czym mówi jeden z dyskutantów jest zmierzone w tym artykule:

http://www.computer-darkroom.com/blo...m-performance/

i patrząc na liczby można dojść do wniosku, że SSD nic nie wnosi, wystarczy jednak przeczytać ten pierwszy - to właśnie różnica między teorią a praktyką

Domyślnie

No i niech nie wnosi.
    Jest pozbawiony mechaniki, jest zimny (w odróżnieniu od zwykłego Samsunga obok), jest malutki - to podstawowe zalety, które wieszczą mu pewną przyszłość.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

W najgorszym wypadku lightroom bedzie mi dzialac tak samo lub odrobine lepiej, a programy i winda beda uruchamiac sie szybciej. Trudno. Swoja droga szkoda ze lightroom takie ma wymagania co do maszyny na ktorej jest zainstalowany. Panowie z Adobe chyba nie przemysleli tematu.
    d90/35mm f1,8/50mm f1,8/85mm 1,8D/18-105 kit i ogólny mętlik w głowie

Domyślnie

SSD wnosi i to bardzo dużo, nie wyobrażam sobie powrotu do zwykłego talerzowca.
    Export to przecież tylko część pracy. Kto z was exportuje więcej (w sensie dłużej) niż obrabia?
    Poprawia się znacząco komfort pacy, który ciężko wyrazić liczbowo. Ten kto nie ma jeszce SSD niech wieży na słowo - nie wróci do HDD.

Domyślnie

Autorze wątku, czy aby na pewno dysk jest wąskim gardłem w Twoim lapku? Sprawdzałeś pozostałe parametry (procek, pamięć)?
    Nikon

Domyślnie

Procek jaki jest juz pisalem. W zasadzie na poczatku bylo duzo lepiej. Teraz przesuwanie samych suwakow w LR sprawia ze czekam na efekt jakas minute. A to sie miha z celem. Ramu mam 4 GB
    d90/35mm f1,8/50mm f1,8/85mm 1,8D/18-105 kit i ogólny mętlik w głowie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalmen Zobacz posta
    Procek jaki jest juz pisalem. W zasadzie na poczatku bylo duzo lepiej. Teraz przesuwanie samych suwakow w LR sprawia ze czekam na efekt jakas minute. A to sie miha z celem. Ramu mam 4 GB
    Sprawdź zajętość RAMu w całym systemie. Spróbuj wyłączyć takie rzeczy jak Firefox. Albo PS.

Domyślnie

Faktycznie, przeoczyłem procesor. Powiadasz, że i3 i 4GB RAMu? Hmm... dwa dni temu Lenovo braciszka miałem okazję dotknąć z takimi właśnie parametrami i powiem szczerze, że... nie chciałbym nim pracować nawet w Wordzie a co dopiero w Lr. Ten program potrzebuje nie tyle SSD ale przede wszystkim lepszego procesora (przynajmniej i5). SSD tu Ci niewiele pomoże choć jakiś tam mały % może będzie lepiej. Jednakże na wiele bym ie liczył...

P.S. Czy możesz zrobić np. zrzut z TaskManagera jak są wykorzystane podczas pracy procesor, dysk etc. Fajnie by było gdybyś zrobił też zrzut z RAMU np. programem RAMMap (link do pobrania).
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 03-11-2014 o 10:44
    Nikon

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów