Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Jaki obiektyw?

Domyślnie Jaki obiektyw?

Posiadam Nikona D5100 z KITem (18-55). Chciałabym w grudniu dokupić drugi obiektyw. Interesuje mnie fotografia makro, portrety i fotografia zwierząt. Od dłuższego czasu planowałam kupić 50mm f/1.8 + pierścienie pośrednie z automatyką, ale jakoś tak zaczęłam się rozglądać za czymś innym i znalazłam obiektyw nikona 40mm f/2.8 macro.
    Który lepiej zakupić? Ja osobiście nie mam pojęcia, bardziej mnie przekonuje 50tka no bo to światło.. Chociaż tak poza tym to chcę kupić w tym tygodniu Heliosa 44m4 (chcę spróbować z "analogowymi" obiektywami), więc może lepiej kupić jako kolejny obiektyw 40tkę? Co byście radzili?

Domyślnie

Jak ma być do macro, to obiektyw macro będzie lepszy.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Jeśli chodzi o makro, to i tak nie będziesz schodzić poniżej przesłony 8-11, bo głębia ostrości i tak jest bardzo mała, przy tak mocnym zbliżeniu obiektywu do obiektu. No chyba, że chcesz jeszcze 50tki używac do innych celów, w takim razie jak najbardziej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oliwiadro Zobacz posta
    Posiadam Nikona D5100 z KITem (18-55). Chciałabym w grudniu dokupić drugi obiektyw. Interesuje mnie fotografia makro, portrety i fotografia zwierząt. Od dłuższego czasu planowałam kupić 50mm f/1.8 + pierścienie pośrednie z automatyką, ale jakoś tak zaczęłam się rozglądać za czymś innym i znalazłam obiektyw nikona 40mm f/2.8 macro.
    Który lepiej zakupić? Ja osobiście nie mam pojęcia, bardziej mnie przekonuje 50tka no bo to światło.. Chociaż tak poza tym to chcę kupić w tym tygodniu Heliosa 44m4 (chcę spróbować z "analogowymi" obiektywami), więc może lepiej kupić jako kolejny obiektyw 40tkę? Co byście radzili?
    Zależy czego to makro chcesz robić.
    Micro-Nikkor 40/2.8 uzyskuje skalę 1:1 odległości <5 cm od obiektu, więc z żywymi owadami będzie ciężko, bo trzeba będzie prawie miażdżyć je aparatem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zależy czego to makro chcesz robić.
    Micro-Nikkor 40/2.8 uzyskuje skalę 1:1 odległości <5 cm od obiektu, więc z żywymi owadami będzie ciężko, bo trzeba będzie prawie miażdżyć je aparatem.
    No właśnie chcę raczej krople, kwiaty itd., jeśli się bardzo wciągnę to zacznę odkładać na jakiś lepszy obiektyw, żebym mogła fotografować owady. A 40mm da się robić jakieś w miarę spoko portrety?

Domyślnie

No właśnie chcę raczej krople, kwiaty itd., jeśli się bardzo wciągnę to zacznę odkładać na jakiś lepszy obiektyw, żebym mogła fotografować owady. A 40mm da się robić jakieś w miarę spoko portrety?
    Dać się da, ale nie da Ci mocnego rozmycia tła.
    Nikon

Domyślnie

A może wie ktoś gdzie mogę znaleźć przykładowe zdjęcia portretowe z 40tki?

Domyślnie

A może wie ktoś gdzie mogę znaleźć przykładowe zdjęcia portretowe z 40tki?
    http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...max=none&res=3
    Nikon

Domyślnie

Dzięki!
    I jeszcze jedno (głupie) pytanie, takie trochę nie na temat - co to znaczy że obiektyw m42 "posiada zablokowany bolec przysłony"?

Domyślnie

mam 40 2,8 i może rzeczywiście czasem robal dostanie ze szkiełka :P ale do tysia nie znajdziesz nic lepszego do makro. Ma wiele wad, które są od razu dostrzegalne (w końcu szkiełko prosto z Chin) m.in. wolno ostrzy na AF i ogólnie czuć dziadostwo mimo tego bardzo lubię ten obiektyw ze względu na ostrość jaką oferuje i że nic nie waży. 35 i 50 1,8 mogą się schować. Jak chcesz jakiś portret to prześlij maila na priv

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów