Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    sowczyk15
    Gość

Domyślnie Problem z Nikon D80

Witam serdecznie!

Pod koniec kwietnia kupiłem na allegro D80 po okazyjnej cenie i do niego mam obiektyw 24-85mm z mojego F80, po czym wypłynąłem w rejs turystyczny. Wczoraj wróciłem do domu zgrałem zdjęcia z databanku na komputer i okazało się, że na każdym ostrość jest tam gdzie nie powinna być. To wygląda jak jakiś koszmar i jestem załamany, ponieważ była to wycieczka na którą długo zbierałem! Znajomi chcą żebym im wysłał zdjęcia, ale oprócz kilku widoczków pozostałe nie nadają się do niczego. Co mam teraz zrobić z aparatem, bo zdjęć już nie uratuję, sprzedawca z allegro nie dostarczył mi gwarancji i nie wiem gdzie mam go naprawić bez gwarancji.

Pomóżcie

Domyślnie

Jesli masz taka mozliwosc to sprawdz aparat z innym obiektywem...
    A poki co zrob test na BF/FF (back focus, front focus). Tu masz dokladnie opisane:
    http://www.focustestchart.com/chart.html

Domyślnie

BF albo FF. Tylko serwis niestety tam ci to skorygują i ustawią szkło do puszki. Mocno nie ostre te zdjęcia? daj przykład. Wydrukuj sobie tablicę testową (taką szachownicę) postaw na krześle albo podłodze i strzel jej fotę (na pełniej dziurze) i zobacz czy ostrzy prawidłowo czy za tablicą czy przed.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

A tak w ogole to najlepiej jakbys wrzucił jakies zdjecie z tych "nieostrych" i bysmy zobaczyli jak to wyglada.
    Gdzie kiedys był temat, gdy ktos po przesiadce z analoga tez mial wrazenie, ze fotki z cyfry sa nieostre. Na koniec okazało sie, ze jednak wszystko jest OK...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowczyk15 Zobacz posta
    Witam serdecznie!

Pod koniec kwietnia kupiłem na allegro D80 po okazyjnej cenie i do niego mam obiektyw 24-85mm z mojego F80, po czym wypłynąłem w rejs turystyczny. Wczoraj wróciłem do domu zgrałem zdjęcia z databanku na komputer i okazało się, że na każdym ostrość jest tam gdzie nie powinna być. To wygląda jak jakiś koszmar i jestem załamany, ponieważ była to wycieczka na którą długo zbierałem! Znajomi chcą żebym im wysłał zdjęcia, ale oprócz kilku widoczków pozostałe nie nadają się do niczego. Co mam teraz zrobić z aparatem, bo zdjęć już nie uratuję, sprzedawca z allegro nie dostarczył mi gwarancji i nie wiem gdzie mam go naprawić bez gwarancji.

Pomóżcie
    A na podglądzie nie sprawdzałeś po zrobieniu zdjęcia?Można powiększyć przecież na wyświetlaczu i tyle się dojrzy czy ostre czy nie?Może AF ci się przestawił?Jakie miałeś ustawienia?Napisz coś więcej.Pozdr.
    D300s,T17-50,SB-800

sowczyk15
    Gość

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za uwagę i rady, szczególnie za stronę www z testem. Po wykonaniu serii zdjęć innymi obiektywami z kolegą wyszło ewidentnie, że to wina korpusu i ostrzy dalej niż łapie AF. Mój obiektyw z jego D50 ostrzy idealnie. Sprzęt wędruje na allegro.

Pozdrawiam i dziękuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowczyk15 Zobacz posta
    Sprzęt wędruje na allegro.
    Przeciez to Ci na gwarancji zrobią...
    Mam nadzieje, ze jak juz wystawisz na allegro to podasz w aukcji, ze korpus ma taki problem..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Przeciez to Ci na gwarancji zrobią...
    Mam nadzieje, ze jak juz wystawisz na allegro to podasz w aukcji, ze korpus ma taki problem..
    Z tekstu nie wynika, że jest na gwarancji, a jedynie, że został nabyty po okazyjnej cenie. Taki sobie wędrujący aparacik

Pozdrawiam
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Uprawnienia umieszczania postów