Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Zdecentrowany Nikkor 14-24

Napiszę kilka swoich doświadczeń w tej kwestii bo może komuś to w przyszłości w czymś pomoże.

2 lata temu kupiłem używany Nikkor 14-24 - zdjęcia robił bardzo dobre, pierścień zoom wydawał się być jednak zbyt luźno ale to mi nie przeszkadzało. W zeszłym roku zauważyłem że na niektórych zdjęciach są rozmyte brzegi. Okazało się, że ta wada ujawniała się coraz częściej i coraz bardziej była widoczna. Kiedy spojrzałem na zdjęcia wykonane rok wcześniej to różnica była spora.

Często rozmycie dotyczyło lewej strony zdjęcia ale czasem lewa strona wychodziła ostra a prawa rozmyta. Na testowym zdjęciu (załączonym na dole) to ładnie widać, f2.8, 14mm. Ostrość ustawiłem na znak po lewej stronie - środek kadru mydło a po prawej stronie zdjęcia ostra była choinka oddalona o 1,5 metra od aparatu

Ostrość ustawiona na środek - lewa rozmyta, prawa rozmyta. Ostrość ustawiona na prawą stronę - prawa ostra, środek rozmyty, lewa strona tragedia itp. Pomagało przymknięcie przysłony - wiadomo, większa głębia ostrości więc ta wada była częściowo przez nią kompensowana.

Obiektyw wysłałem 24 września do serwisu Nikona w Warszawie (widziałem opinie na forum ale postanowiłem sprawdzić jak działają) - przesyłka UPS, ubezpieczona, pani na infolinii powiedziała, że na kosztorys czeka się około dwóch tygodni a naprawa zabiera do kilku dni chyba, że muszą sprowadzać części z Japonii. Poprosiłem o nasmarowanie przy okazji czego trzeba żeby pierścień zoom chodził prawidłowo.

Kosztorys przyszedł dzisiaj, obawiałem się kwoty rzędu 3000-4000 zł ale na szczęście skończyło się na 1090 zł.

Do zrobienia:
    Wymiana pierscieni, smarów, tulei, justowanie, test komputerowy.

Części do wymiany:
    1st LENS GROUP LEAD RING
    1K104-747 GUIDE ROLLER
    1K404-175 BAYONET
    1C999-519-1 REAR FIXED RING

Zobaczymy ile czasu zajmie naprawa i jakie będą efekty, oby obiektyw odzyskał dawną ostrość bo obecnie jest fatalnie

Zdjęcie pokazujące wadę obiektywu:
    http://fotopolska.eu/test/DSC_5670.jpg
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 13-10-2014 o 22:02 Powód: rozmiar zdjęć

Domyślnie

czyli mam nadzieję że mój nikkor 10-24 zostanie naprawiony (gwarancja) lub nie będzie się opłacało go naprawiać i zostanie wymieniony na nowy
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Dzisiaj obiektyw wrócił z "naprawy" i ... zapłaciłem 1090zł za nasmarowanie go a jak był zdecentrowany tak dalej jest - o ile nie bardziej, tutaj wrzuciłem zdjęcia testowe, spójrzcie sami:

http://fotopolska.eu/test/nikon/serwis.html

Makabra

Domyślnie

zrób zdjęcia w dzień to raz.

a 2 ustaw się super równolegle do budynków

3 - daj zdjęcia w większej rozdzielczości, najlepiej NEF
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Sokolnik, moim zdaniem dalej jest rozregulowany, zauważ że przymykał do f/8 i dalej mydło na bokach...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    zrób zdjęcia w dzień to raz.

a 2 ustaw się super równolegle do budynków

3 - daj zdjęcia w większej rozdzielczości, najlepiej NEF
    Po kij ma dawac? Zebys ocenil? Twoje zdanie nic nie zmieni.

neoezn, poki co reklamuj naprawe bo to jakis zart, a pozniej slij do Niemiec albo do UK, jak tam nie pomoga to wpadaj do mnie...

Domyślnie

14-24 nawet na f/2.8 ma super rogi, wiem bo miałem kilka lat to szkło. Tutaj mydło jak ze słoika po ogórkach
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    14-24 nawet na f/2.8 ma super rogi, wiem bo miałem kilka lat to szkło. Tutaj mydło jak ze słoika po ogórkach
    deep: Zgadza się... mam ten obiektyw od 2 lat więc mam sporo zdjęć z okresu kiedy zdjęcia były znacznie lepsze. Najciekawsze jest to, że w kosztorysie mam justowanie, test komputerowy ( http://fotopolska.eu/test/nikon/Kosztorys.jpg ) a chyba nikt nie wziął pod uwagę wyników tego testu...

sokolnik: Przed chwilą zrobiłem sporo zdjęć testowych będąc ustawionym równolegle do budynków - jest kiepsko, wieczorem pokażę zdjęcia.

slaweko: Tak - nawet na f/8 jest mydło - zwłaszcza po lewej stronie (ustawiając ostrość automatycznie) a kiedy ustawię ostrość ręcznie na lewą stronę to lewa strona jest ładna, środek mydło a prawa strona fatalna. Wygląda to tak jakby któraś soczewka / grupa soczewek była lekko przekrzywiona - obiektyw mi nigdy nie spadł, degradacja jakości postępowała stopniowo...

Odeślę obiektyw z powrotem do Warszawy i w formularzu napiszę, że jeżeli nie będą potrafili tego naprawić to proszę o odesłanie i zwrot pieniędzy (minus pieniądze za nasmarowanie obiektywu bo to dobrze zrobili) i wtedy wyślę albo do Berlina albo do Fixation w UK... Kolejny miesiąc "w plecy"

--

Zadzwoniłem do serwisu (udało się dodzwonić bez czekania) i pan na infolinii powiedział żeby odesłać obiektyw na koszt serwisu i zapewnił, że obiektywem zajmą się szybciej niż po 3 tygodniach, poprosił też o załączenie zdjęć na pendrive lub płycie CD / DVD...
    Ostatnio edytowane przez neoezn ; 21-10-2014 o 09:28

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Bo pewnie test komputerowy polega na strzeleniu paru fot na srodkowym, jak jest w miare ostro to ok albo po prostu trzeba wpisac cos na fakture

OT: Masz cos wspolnego z EZN?

Domyślnie

Reklamuj do skutku. Na szczęście masz na fakturze justowanie, więc nie daj się wkręcić z dopłaty. Zapewne będą chcieli wymieniać blok optyczny, ale skoro masz na papierze, że naprawili, to ma działać.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów