Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zdecentrowany Nikkor 14-24

Napiszę kilka swoich doświadczeń w tej kwestii bo może komuś to w przyszłości w czymś pomoże.

2 lata temu kupiłem używany Nikkor 14-24 - zdjęcia robił bardzo dobre, pierścień zoom wydawał się być jednak zbyt luźno ale to mi nie przeszkadzało. W zeszłym roku zauważyłem że na niektórych zdjęciach są rozmyte brzegi. Okazało się, że ta wada ujawniała się coraz częściej i coraz bardziej była widoczna. Kiedy spojrzałem na zdjęcia wykonane rok wcześniej to różnica była spora.

Często rozmycie dotyczyło lewej strony zdjęcia ale czasem lewa strona wychodziła ostra a prawa rozmyta. Na testowym zdjęciu (załączonym na dole) to ładnie widać, f2.8, 14mm. Ostrość ustawiłem na znak po lewej stronie - środek kadru mydło a po prawej stronie zdjęcia ostra była choinka oddalona o 1,5 metra od aparatu

Ostrość ustawiona na środek - lewa rozmyta, prawa rozmyta. Ostrość ustawiona na prawą stronę - prawa ostra, środek rozmyty, lewa strona tragedia itp. Pomagało przymknięcie przysłony - wiadomo, większa głębia ostrości więc ta wada była częściowo przez nią kompensowana.

Obiektyw wysłałem 24 września do serwisu Nikona w Warszawie (widziałem opinie na forum ale postanowiłem sprawdzić jak działają) - przesyłka UPS, ubezpieczona, pani na infolinii powiedziała, że na kosztorys czeka się około dwóch tygodni a naprawa zabiera do kilku dni chyba, że muszą sprowadzać części z Japonii. Poprosiłem o nasmarowanie przy okazji czego trzeba żeby pierścień zoom chodził prawidłowo.

Kosztorys przyszedł dzisiaj, obawiałem się kwoty rzędu 3000-4000 zł ale na szczęście skończyło się na 1090 zł.

Do zrobienia:
    Wymiana pierscieni, smarów, tulei, justowanie, test komputerowy.

Części do wymiany:
    1st LENS GROUP LEAD RING
    1K104-747 GUIDE ROLLER
    1K404-175 BAYONET
    1C999-519-1 REAR FIXED RING

Zobaczymy ile czasu zajmie naprawa i jakie będą efekty, oby obiektyw odzyskał dawną ostrość bo obecnie jest fatalnie

Zdjęcie pokazujące wadę obiektywu:
    http://fotopolska.eu/test/DSC_5670.jpg
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 13-10-2014 o 22:02 Powód: rozmiar zdjęć

Uprawnienia umieszczania postów