Close

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 122

Domyślnie

jakiego płynu użyłeś (pomijając fakt że nie bardzo kapuje po kiego grzyba pchałeś się do czyszczenia matrycy nie mając o tym zilonego pojęcia i ten brud to pewnie paproch tylko do zdmuchnięcia gruszką był) do czyszczenia matryc zawierający izopropylen czy może ten hamy do czyszczenia optyki?
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 02-07-2007 o 20:49
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

byl to plyn hamy, pisalem jzu wyzej ze to byla plama nie paproch ale to jzu nieistotne..
    moze komus w wydaniu diagnozy pomoze zdjecie bialej kartki troche z tych efektow na zdjeciu to smugi
    http://irc.linux.pl/~enza/DSC_0002.JPG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek1987 Zobacz posta
    moze komus w wydaniu diagnozy pomoze zdjecie bialej kartki troche z tych efektow na zdjeciu to smugi
    http://irc.linux.pl/~enza/DSC_0002.JPG
    czy ta kartka na pewno była biała i prosta?

Domyślnie

Wygląda to... tragicznie, choć to może trochę wina płynu który pozostał jeszcze NA filtrze z zewnątrz, bo ze zdjęcia wygląda jakby cała matryca była zalana.

Domyślnie

o qrcze...

Współczuję Ci z całego serca, pech okropny...
    Przyznam się, że podobny pomysł miałem kiedyś z D50
    Na szczęście poczytałem sobie co nieco forumowych mądrości - i zaniechałem moczenia matrycy...

Zdjęcie jak dla mnie, wygląda tak, jakby jednak płyn z matrycy nie odparował (no chyba, że to faktura kartki)

Pozdrawiam i trzymam kciuki za odparowanie.

PS. gdyby filtr nie wyglądał tak okropnie pomazany, to może by to jeszcze się załapało pod gwarancję...
    NIKON

Domyślnie

mi to wyglada na to że filtr odszedł od matrycy kiedyś już takie coś widziałem gdzieś na jakimś zagranicznym forum - jak to ten płyn hamy do optyki o którym myślę to nie jest on do matryc (hama ma w swojej ofercie kilka płynów) - matryce tylko środkami na bazie izopropylenu. Jak to czyściłeś? Nakładałeś na patyczek płyn czy jak?
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

no tka niby patyczkiem takim prawie jak do uszu.. moze za mocno nawilzylem i przejezdzajac kolo krawedzi wszystko zlatywalo na bok a w efekcie na koniec na spod =/ wg was moglby filtr odejsc od matrycy tak? faktycznie myslisz ze jakby nie te smugi to moze by sie dalo na gwarancje? najwyzej dalbym jakiemus znajomemu fotografowi zeby wyczyscil smugio i dopiero wybral sie do warszawy?

Domyślnie

nooo musiałeś za mocno i to bardzo nawilżyć skoro płyn aż z niego ściekał, bo patyczek musi być jak już tylko delikatnie zwilżony . Na gwarancję to nie masz co się pchać, serwisu nie nabierzesz oni 10 matryc dziennie tam czyszczą i z pewnością wiedzą co się dzieje jak się przesadzi...
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

zamiast dawać znajomemu fotografowi to może zrób tak:
    przygotuj body, podnieś lustro tak jak do czyszczenia matrycy
    następnie nastaw pranie, a i bardzo ważne - woda musi być letni
    bo w gorącej może się zbiec matryca i wtedy będzie problem...
    najlepiej na pralce ustaw tryb najbardziej intensywnego prania żeby wszystkie brudy wypłukało,
    wrzuć body do pralki i później susz w temperaturze pokojowej...

a tak poważnie, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie udać się prosto do serwisu

Domyślnie

z reszta pewnikiem nie pytaja sie o przyczyne tylko sami decyduja czy to bedzie objete gwarancja mam racje? tak czy siak spodziewac sie ok 1500zł wydatku?

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów