Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Dylemat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebi75 Zobacz posta
    Ave

Przyłączam się - Miałem D5200, teraz ma go mój ojciec, który odkupił go ode mnie. Tak naprawdę jednym z powodów przesiadki na D5300 były właśnie hot pixele, a właściwie fakt, że dałem się omamić fobią przed nimi chociaż kiedy go użytkowałem nie zauważyłem ani jednej sztuki. Sporo filmowałem, robiłem sporo fotek na wysokich ISO i hotów nie było. Ale tyle się o nich naczytałem, że wmówiłem sobie, że to tylko kwestia czasu. Czas mija, tata strzela tysiące zdjęć, a hotów jak nie było tak nie ma...
    no właśnie, wszyscy piszą o hotach a ich nie widać (sporadycznie spotykane na D90 przy iso3200 lub HI na cropie 100%)

http://www.optyczne.pl/204.7-Test_ap...azu_w_RAW.html
    tragedia, ale czytam "Poziom prądu ciemnego testujemy na podstawie zdjęć wykonanych z 3-minutową ekspozycją bez dopływu światła" rzadko kiedy schodzę poniżej 1/4s czyli nie mam się czego obawiać(?)
    Co do ceny: D5100 na allegro 1499zł, D5200 1799zł -250zł chyba sprawa oczywista biorę

A w porównaniu do D5300 jeszcze na 50mm/1.8 starczy (jaki byłem głupi, że go sprzedałem)
    A6K + SELP18105G + SEL35F18 + 2/58 M42

Domyślnie

Faktycznie cena jest super, w weekend zamówię chyba jednak d5200 .dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam. Podzielę się wrażeniami jak przyjdzie

Domyślnie

czy znany jest wam sklep fotosoft z warszawy, polecacie?

Domyślnie

Witam! Panowie i Panie aparat zakupiony! Pierwsze wrażenia pozytywne bardzo, z obiektywem 35 mm robi świetne fotki-lepsze niz nex moim zdaniem Nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia go na dworze przez kiepską pogodę ale myślę że będzie ok.
    Mam jeszcze pytania, mianowicie jak sprawdzić przebieg migawki aparatu? Ściągnąłem program opanda ,ale nie ma takiej pozycji.
    Wracając do tych hot pixeli to jak najlepiej sprawdzić czy są jakieś? Prosiłbym jeszcze o zaproponowanie mi jakiejś lampy błyskowej do mojego zestawu, tylko w małej cenie bo się z pieniążków wyczyściłem pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez gych ; 15-10-2014 o 18:52

Domyślnie

Zrób fotkę i wrzuć na http://www.camerashuttercount.com/
    Z6| N24-70 S|N14-30 S|T 150-600 5-6,3 G2|SB-910|Na sprzedaż: N 18-300 ED VR 3.5-5.6|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gych Zobacz posta
    Mam jeszcze pytania, mianowicie jak sprawdzić przebieg migawki aparatu?
    Jeśli masz irfan view, to w podglądzie danych exif znajdziesz też licznik migawki.

Domyślnie

Możesz pobrać też XnView

Domyślnie

Nie wiem czemu korzystacie z tych wynalazków na różnych stronach, które nie wiadomo co tam po drodze sprawdzają czy instalują na naszych komputerach przy okazji "sprawdzania przebiegu"... Przeglądarka XnView pokazuje w informacjach Exif liczbę wykonanych zdjęć (licznik migawki) - więc po co kombinować?

Edit: Nikoniarz ubiegł mnie o kilka sekund No ale właśnie rzecz w XnView.

Domyślnie

Używam XnView bo wystarczy otworzyć w nim NEF'a i zwyczajnie w EXIF sprawdzić przebieg... Chyba najprostsze. Poza tym używam tego programu jako przeglądarki zdjęć, bo ma bardzo fajny tryb full screen.

Domyślnie

Przy plikach z D7100 akurat w NEFach nie widać przebiegu, jest w jpeg.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów