Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

W d40 są tryby automatyczne i zielony,więc kolega da radę z pewnością,zaletą d40 w porównaniu do kompakta jest większa matryca która daje lepszy i mniej zaszumiony obraz ,a co za tym idzie bardziej użyteczne wysokie iso ,nie wspomnę o niebo lepszym i szybszym AF.
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Wrzesińsk Zobacz posta
    W d40 są tryby automatyczne i zielony,więc kolega da radę z pewnością,zaletą d40 w porównaniu do kompakta jest większa matryca która daje lepszy i mniej zaszumiony obraz ,a co za tym idzie bardziej użyteczne wysokie iso ,nie wspomnę o niebo lepszym i szybszym AF.
    Wadą (jak każdej lustrzanki) mniejsza głębia ostrości. Wprawdzie można przymknąć do F22, ale wtedy jest ... ciemno. Coś za coś. Oczywiście duża głębia pomaga słabemu AF z większości kompaktów.

Domyślnie

Ja jak na początku zastanawiałem sie nad zakupem D40 wszyscy znajomi znawcy fotografii mówili mi że jak mam kupić D40 to lepiej jakiegoś zaawansowanego compakta więc też tak doradzę

Domyślnie

Mysle ze jak ktos kupi sobie D40 z zamiarem robienia zdjec w trybie Auto to po jakims czasie zajzy w instrukcje albo sam dojdzie do czego sluzy czas otwarcia migawki przeslona itp. Możliwe ze narodzi sie milośc do fotografi. A kupi takiego kompakta i bedzie sobie pstrykał zeby psrtykac
    Nikon D40, 18-55 może niedlugo 55-200
    Amator ale robie postepy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba15 Zobacz posta
    A kupi takiego kompakta i bedzie sobie pstrykał zeby psrtykac
    Ja kupiłem sobie kompakta i na początku pstrykałem. A potem zacząłem się zastanawiać, do czego służy migawka i przesłona. Oczywiście minimum to kompakt, który umożliwia świadomą zmianą migawki i przesłony (czyli de facto tryb M).

Domyślnie

Panowie oczywiście, że kupować małego Nikosia, w sam raz na rozbudzenie apetytu

Niestety donoszę z przykrością, że na Auto możemy się często (jeszcze nie wiem jak często) przejechać ponieważ niestety matrycowy co jakiś czas przepala. Pomiar matrycowy z moich prób dotychczasowych raczej stara się naświetlić najciemniejsze fragmenty i choć generalnie można by dawać stałą korektę to niestety nie da rady bo stopień zjawiska jest przeróżny.
    Niestety trzeba patrzeć na histogramy barw i ewentualnie kompensować.

ten pomiar jest moim zdaniem (jak i Kena Rockwella tyż) ewidentnie wadliwy. Zamiast zadbać o zminimalizowanie najjaśniejszych partii dba o te ciemne. Nie kumam
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 02-07-2007 o 20:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Wadą (jak każdej lustrzanki) mniejsza głębia ostrości. Wprawdzie można przymknąć do F22, ale wtedy jest ... ciemno. Coś za coś.
    Bez takich żartów proszę. Po pierwsze możliwość ustawienia małej GO jest zaletą lustrzanek. Kompakty z reguły przy swoich maleńkich matrycach i ogniskowych rzędu 6-30mm nie dają praktycznie żadnego pola manewru z tym parametrem. Przysłoną nie ma co kręcić bo co za różnica w tym przypadku: 2.8, 3.5 czy 7.1 ??
    Po drugie z szerokim szkłem nie ma żadnych problemów z uzyskaniem dużej GO - jeśli ktoś ma wątpliwości można sobie policzyć.
    RESPECT MY AUTHORITY !!!
    D80 + T12-24/4 + N18-70 + N70-300VR + Pentacon 200/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eric T. Cartman Zobacz posta
    Bez takich żartów proszę. Po pierwsze możliwość ustawienia małej GO jest zaletą lustrzanek. Kompakty z reguły przy swoich maleńkich matrycach i ogniskowych rzędu 6-30mm nie dają praktycznie żadnego pola manewru z tym parametrem. Przysłoną nie ma co kręcić bo co za różnica w tym przypadku: 2.8, 3.5 czy 7.1 ??
    Po drugie z szerokim szkłem nie ma żadnych problemów z uzyskaniem dużej GO - jeśli ktoś ma wątpliwości można sobie policzyć.
    Ale jakby nie patrzec na w lustrzankach głębia jest mniejsza. Wynika to z rozmiaru matrycy. Tak samo jak w aparatach srednio/wielkoformatowych jest jeszcze mniejsza i krajobrazy robi sie na F64 czy tez wyżej oczywiście z pomocą satatywu. Po prostu przy kompakcie duża głębia pozwala się w zasadzie niespecjalnie przejmować ostrością czegokolwiek, co jest od nas oddalowne więcej niż 3m (czy coś w tych okolicach).
    Żeby było jasne: nie twierdze, że mniejsza głębia to wada. Po prostu duża głębia przy "point-and-shot" to zaleta. Ot co.

Domyślnie

Ja uważam, że jednak Nikon D40. Dobry tryb auto, no i ta szybkość autofokusa...Chyba nie pamiętacie Panowie, jak długo kompakt szuka ostrości w słabym świetle...No i szumy!!!
    Polecam jednak tanią lustrzankę.
    Pozdrfawiam
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Kazdy na poczatku jest zielony wiec to zaden komunikat dla nas, wazne zeby pod skora czul cos ponad. Jesli mowi ze tylko auto to tylko malpka jesli wyczujesz u niego wahanie to polecaj lustro. Nic na sile. Osobiscie lansuje lustra bo one maja stokroc lepsze auto niz kompakty.
    red light, dark room...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów