Powiedz jeszcze ile zdjęć zrobiłeś do tej pory tym 6d ?
Szukaj
Powiedz jeszcze ile zdjęć zrobiłeś do tej pory tym 6d ?
Na kanon desce sporo ludzi o tym mówiło, zasada jest taka, że problem nasila się po zrobieniu ok. 10.000 zdjęć. Czy też inaczej mówiąc, do tej granicy raczej nic złego się nie działo, później zaczynały się cyrki![]()
czytałem to sporo to dwie albo trzy osoby - zawsze jest tak że jak coś komuś nie działa (albo mu się wydaje że nie działa) to robi dużo szumu, myślę że sprawa jest marginalna, podobnie jak ostanie wpisy na temat związku af z temperaturą światła? czy czymś bo z wątku trudno było rozkminić o co chodzi - związki pewnie są ale jakimś cudem widzą to tylko dwie osoby.
na zgniłym zachodzie nic o tym nie piszą - narzekactwo - taka polska specyfika
Ostatnio edytowane przez jaś ; 13-10-2014 o 09:47
Jestem szumofobem. S50F1.4A
Test na opacznych wykazywał ten sam defekt : problemy z ustawieniem ostrości w zależności od temperatury barwowej światła.
z niezdrowej ciekawości spytam używasz tego korpusu czy tak tylko teoretycznie (bo tak napisali w internetach) piszesz, uprzedzając pytania ja używam tego korpusu z sigmą 50A czy najgorsza możliwa kombinacja - kundel z canonem - NIC! w takiej konfiguracji nie ma prawa działać - właściwie to zdjęć się nie powinno dać robić, zwykle focę przy dobrym popołudniowym świetle, zwykle na przysłonie 1.4-2.0 (może przy 5% zdjęć przymykam), ale fociłem przy żarówkach, po ciemku, przy jakimś halogenie i jakimś cudem wychodzi ostro - nie obserwuję opisywanych przez ciebie efektów.
Jestem szumofobem. S50F1.4A
Człowieku, czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że według opinii innych użytkowników jest to defekt ukazujący się po jakimś czasie. Jeżeli u Ciebie jeszcze to nie wystąpiło, to proponuję cieszyć się zawczasu.
Problem z trafianiem AF w żarowym, to nie tyle problem aparatu, to samego szkła. Im lepiej skorygowana aberracja, tym będą mniejsze problemy z AF.
W żarowym pasmo światła czerwonego jest większe i to może wprowadzać problemy.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
I to wyjaśnia fakt, że to samo szkło na jednym korpusie trafia, na drugim nie ?
Skontaktuj się z nami