Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Domyślnie D600 / D610 - problem w wyborze

Witam wszystkich,

Jestem w trakcie migracji między systemami foto, do tej pory korzystałem z Sony a850. Z aparatu korzystam w celach niezarobkowych, jest to raczej zwykłe hobby. Zachciało mi się puszki z opcją wideo oraz systemu z dobrą budżetową 85-tką i rozsądną 35-tką. W Canonie rozważałem opcję 6d + 35 + 85. Naczytałem się jednak sporo o problemach tej puszki z af'em w zależności od rodzaju oświetlenia, co wydaje mi się trochę niepoważne w sprzęcie za takie pieniądze. Te problemy zwróciły mnie ku Nikonowi i tu pojawiają się moje pytania :

1. Warto dokładać do d610 względem d600 ?

2. Na czym stoi temat brudu na matrycy w d600 ? ponoć Nikon oferował jakiś serwis w tym zakresie ?

3. Ile warto zapłacić za obie puszki, używane z przebiegiem pomiędzy 20 a 30 k ?

4. W które obiektywy 35 i 85 mm (w obu przypadkach wybieram z tych tańszych wersji) warto zainwestować ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi !

Domyślnie

D600 ma dozywotnie czyszczenie matrycy i wymiane migawki na model z D610

w extremalnych sytuacjach wymieniaja D600 na D610 tak jest przynajmniej w Nikonie niemieckim
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Dopłaciłbym do D610 a co do obiektywu to AF-S 85 F/1,8 sprawuje się znakomicie. Przynajmniej z D700 35tki nie używałem, bo preferuję 50tkę 1,4, to się nie wypowiadam.

Domyślnie

Troszku obok tematu, ale kiedyś b. poważnie przymierzałem się do a900 albo a850. Właściwie tylko "egzotyczna" stopka do lampy mnie powstrzymała Napisz co Ci w soniaczu (obok drogawych "cajsów" i braku filmowania), w końcu też pełnoklatkowym nie leży?
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

W Sony masz A7/S, dobre do filmowania masz też canony (6D - skoro mowa o FF). Dlaczego jak ważne jest video chcesz iść w Nikona?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A która ta 85-tka ? D czy G ?

Co do a850 : zeissy nie są aż tak drogie, zwłaszcza względem nikkorów :P w puszce poza filmowaniem i ISO powyżej 1600 nie brakuje niczego, sam aparat jest genialny. Problemem są obiektywy, brakuje średniej półki. Np 35, najtańsze to Minolta f 2 - jest ich bardzo mało na rynku wtórnym i kosztuje jakieś 1800 PLN. Co do 85 mm, mamy do wyboru f 2.8, plastikowe za 500 PLN, a potem rzadkie minolty f 1.4 za 2500-3000 i zeissy. Tak więc akurat dla mnie, ogniskowe które chciałbym mieć są w Sony... zaniedbane

Co do a7, a7s - ten drugi to koszt ponad 10k, pierwszy natomiast 4k - cena puszki fajna, ale obiektywy.... 30 2.8 to 3k, 50 1.8 chyba 4k zostają więc same manuale..... Canon 6d też jest brany pod uwagę, ale naczytałem się sporo o jego problemie z af'em : w zależności rodzaju oświetlenia, system wymaga różnych korekt w mikroregulacji, co jest trochę śmieszne jak na sprzęt w takiej cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez themadablues Zobacz posta
    .... Canon 6d też jest brany pod uwagę, ale naczytałem się sporo o jego problemie z af'em : w zależności rodzaju oświetlenia, system wymaga różnych korekt w mikroregulacji, co jest trochę śmieszne jak na sprzęt w takiej cenie.
    No to cie zmartwie, ale w Nikonach też ten problem z korektami AF w róznym świetle występuje. Tzn skarżyło się kilka osób na to w D600, czy w D610 to wyeliminowano - nie wiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W D610 nie zauważyłem żadnych problemów z AF przy pracy w różnym świetle (a robię naprawdę w rozmaitych warunkach), więc może to poprawili.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

D610, zero opisanych wyżej problemów, przynajmniej ze stałkami, które używam: 35, 50, 85 1.8g.

Domyślnie

Czyli jak Nikon, to d610. A jak jest z obiektywami, ktoś może mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami co do tej puszki i 35 f 2 oraz 85 1.8 D ?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów