Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Zmiana systemu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    Danielchrzszcz przykre to co piszesz, a czy obecne szkiełka były juz kiedyś kalibrowane w serwisie?
    Tez tak mialem z 1D III, wysłałem wszystko i problem znikł
    Po tym body były inne body i takze z obecnym musiałem wnieść małą korektę i wszystko w punkt
    Wiem ze poniesiesz koszta, ale czy nie dołożysz tych samych pieniędzy przy zmianie systemu? Chyba na jedno wyjdzie
    Gdyby nie to to właściwie z szkieł jesteś zadowolony?
    W 6D jest ok czy klopocik jest ten sam?
    Mam pomysł - możesz użyć lampy jako asysty AF bez błysku
    Zobacz czy jest tak samo, jesli tak wg mnie problem jest szklem
    Napisz jak wyszło
    Ze szkiel jestem bardzo zadowolony. Na 6d smiga. Boczne nie powalaja ale jak trafi to w punkt. W 5dmk3 nigdy nie jest ostro na bocznych. Zawsze front focus. Lewa strona duzo wiekszy.
    Najgorzej jest na 85 1.2 bo mala glebia i widac przesuniecie.
    Przy zestawie 5dmk2 czy 6d plus 85L jest ok. Trafi to jest ostro.
    W 5dmk3 centralny miodzio boczne masakra. Jutro sprawdze przy wspomaganiu z lampy. Tylko zeby kazde szklo mialo problem. Az mi sie nie chce wierzyc.
    Ostatnio edytowane przez danielchrzaszcz ; 11-10-2014 o 22:17

Domyślnie

Liczysz na to, że serwis Nikona działa lepiej ??
    Żebyś się nie zdziwił.
    Mój rekord to kalibracja D3200 z 18-105mm
    Dosłownie każde zdjęcie po kalibracji tego zestawu było nieostre nawet po przymknięciu do f 8.0
    I to na punkcie środkowym.
    W serwisie Canona regulowałem trzy lustrzanki.
    Zawsze było ok, może miałem szczęście.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Liczysz na to, że serwis Nikona działa lepiej ??
    Żebyś się nie zdziwił.
    Mój rekord to kalibracja D3200 z 18-105mm
    Dosłownie każde zdjęcie po kalibracji tego zestawu było nieostre nawet po przymknięciu do f 8.0
    I to na punkcie środkowym.
    W serwisie Canona regulowałem trzy lustrzanki.
    Zawsze było ok, może miałem szczęście.
    Moze i tak. Ja wyslalem raz na zmiane migawki. Bylo ok, no moze poza upaprana matryca, ale to male piwo. Drugi raz 5d mk1 jak ustawili to mialem na trzech metrach metr front focusa. Teraz sie bujam z af w mk3 i zaczynam glupiec czy to szkla czy pucha.

Domyślnie

Dobra. Testowałem z pampą błyskową i nadal jest to samo. Wspomaganie nic nie daje, tak samo jak strzelanie w mega kontrastowe miejsca (biała ściana z czarnym wzorkiem). Każde jedno szkło ma rozjazd.

Domyślnie

Nie wiem już co ci doradzić bo na 6D jest ok
    Może przedmuchaj gruchą sam czujnik AF... Może na CB będą mądrzejsi...
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danielchrzaszcz Zobacz posta
    Witajcie. Powoli acz nieublaganie po przeprawach z serwisem konczy mi sie cierpliwosc do canona. Pytanie do was. Co polecacie ze szkiel.
    Obecnie uzywam L
    24, 35, 85, 100, 135 to wszystko z canonem 5dmk3 oraz 6d. Bedzie szlo.pod mlotek i chce nabyc cos rownie dobrego w nikonie.
    Na bank bralbym 14-24 do tego sigma 35. Jakas 85 by sie zdala moze 50 i cos dluzszego.
    Body 810 i 750. Co jeszcze polecacie??
    Zdaje sobie sprawe z tego ze kazdy robi po swojemu i mi nic do tego. Kazdy ma swoje priorytety i oczekiwania. Ok.
    Wedlug mnie masz swietne szkla z C i nie zapominaj ze szklo uzytkuje sie dlugi czas po prostu nie bylo i nie ma takiej czestej wymiany szkiel przez producentow jak to jest w przypadku aparatow cyfrowych. Jesli jestes zadowolony ze szkiel to dlaczego tak krotkowzrocznie patrzysz?
    Przeciez obecnie nastepcy puszek sa prezentowani srednio co 2 lata i obecna 5 canona jest na rynku 2 lata i lada chwila zostanie wprowadzony nastepca.
    Wedlug mnie trzeba miec naprawde mocne argumenty, aby posiadajac taka szklarnie jak Ty zdecydowac sie na zmiane systemu. Przeciez ostatnimi czasami Nikon tez mial problemy z wieloma puszkami a i serwis tez nie blyszczy.
    Jesli chcesz zmienic, a jest to bardzo kosztowne, to przemysl dalekosieznie powody zmiany systemu pod katem osiagow matrycy, AF, ergonomii czy pomiaru swiatla i WB.
    Jesli powodem Twojego niezadowolenia jest dzialanie AF na bocznych pkt, to przemecz ta niedogodnosc do czasu nastepcy korzystajac ze srodkowego.
    Wedlug mnie szkoda kasy na zmiane systemy tylko z tego powodu, puszki tak czesto sa obecnie wymieniane przez producentow, ze szkoda szkiel i kasy na to.
    Przemysl to na spokojnie za i przeciw zmiane systemu, bo sa inne bardzo wazne powody stojace za zmiana systemu ale nie wymienione przez Ciebie.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Zdaje sobie sprawe z tego ze kazdy robi po swojemu i mi nic do tego. Kazdy ma swoje priorytety i oczekiwania. Ok.
    Wedlug mnie masz swietne szkla z C i nie zapominaj ze szklo uzytkuje sie dlugi czas po prostu nie bylo i nie ma takiej czestej wymiany szkiel przez producentow jak to jest w przypadku aparatow cyfrowych. Jesli jestes zadowolony ze szkiel to dlaczego tak krotkowzrocznie patrzysz?
    Przeciez obecnie nastepcy puszek sa prezentowani srednio co 2 lata i obecna 5 canona jest na rynku 2 lata i lada chwila zostanie wprowadzony nastepca.
    Wedlug mnie trzeba miec naprawde mocne argumenty, aby posiadajac taka szklarnie jak Ty zdecydowac sie na zmiane systemu. Przeciez ostatnimi czasami Nikon tez mial problemy z wieloma puszkami a i serwis tez nie blyszczy.
    Jesli chcesz zmienic, a jest to bardzo kosztowne, to przemysl dalekosieznie powody zmiany systemu pod katem osiagow matrycy, AF, ergonomii czy pomiaru swiatla i WB.
    Jesli powodem Twojego niezadowolenia jest dzialanie AF na bocznych pkt, to przemecz ta niedogodnosc do czasu nastepcy korzystajac ze srodkowego.
    Wedlug mnie szkoda kasy na zmiane systemy tylko z tego powodu, puszki tak czesto sa obecnie wymieniane przez producentow, ze szkoda szkiel i kasy na to.
    Przemysl to na spokojnie za i przeciw zmiane systemu, bo sa inne bardzo wazne powody stojace za zmiana systemu ale nie wymienione przez Ciebie.
    To co napisałem to tylko gwóźdź do tej trumny. Wiadomo ze nie chodzi tylko o boczne punkty, bardziej o całokształt współpracy z systemem. Poczekam na interwencje Canon Polska i wówczas podejmę ostateczna decyzje.

Domyślnie

Był taki moment że zastanawiałem się mocno nad przejściem do Canona ze względu na filmy, parę lat temu Nikon jeszcze tego nie miał. Wytrzymałem i jestem zadowolony. Co ciekawe coraz więcej moich kolegów przesiada się na Nikony ze względu na szybki i celny AF. Nikon ma swoje wady ale jeśli dla kogoś priorytetem jest AF to na pewno warto przejść do Nikona.
    Dodam jeszcze że korzystam z usług 2 osób z Canonami Mark II i te zdjęcia obrabiam więc mam porównanie na co dzień.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Był taki moment że zastanawiałem się mocno nad przejściem do Canona ze względu na filmy, parę lat temu Nikon jeszcze tego nie miał.
    Pamięć bywa ulotna. Pierwszą lustrzanką z filmowaniem był ... Nikon D90. Canon i inni zrobili to później.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dla mnie filmowania w aparacie moze nie byc.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów