Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Zmiana systemu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jeśli chodzi o boczne punkty AF to żaden Nikon nie ma krzyżowych.
    Ich skuteczność jest więc taka sobie.
    Krzyżowych niby jest sporo, ale są tylko w samym środku.
    Gdy kupiłem 5DIII to też nie trafiał w punkt.
    Oddałem do serwisu i zrobili wg mnie bardzo dobrze.
    Nawet nie pamiętam dokładnie co mi poprawili,
    nie chodziło o samą korektę jaka jest dostępna z poziomu mikroregulacji.
    Wykonali regulację położenia jakiegoś elementu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o boczne punkty AF to żaden Nikon nie ma krzyżowych.
    Ich skuteczność jest więc taka sobie.
    Nie jest taka sobie. Tzn jeśli jest to który aparat znasz z lepszymi bocznymi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Nie jest taka sobie. Tzn jeśli jest to który aparat znasz z lepszymi bocznymi?
    Canony wyższych serii mają większość punktów krzyżowych.
    Także skrajne, tzn. nie jest tak jak w Nikonie, że tylko w centrum są lepsze.

Domyślnie

Jest taka sobie. Mnie na bocznych nikon nie zachwyca. W słabszym świetle ja przekadrowuje pracując na centralnym. Ale ja mam czas, pracuję na AF-S. Aż się dziwię tym co pracują AF-C, że robia spokojnie reporterkę ślubną, gdzie sa ciemne sale i koscioły.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Aż się dziwię tym co pracują AF-C, że robia spokojnie reporterkę ślubną, gdzie sa ciemne sale i koscioły.
    Ja się dziwie tym co na centralnym i AF-S lecą :P
    Tomek - na papierze niby jest lepiej i jest więcej krzyżowych. A jak jest ze skutecznością w praktyce? Robiłem pare razy coś 1dmk3 i chodziło to znacznie gorzej niż np D700 (które wtedy miałem) w warunkach repo ślubnych czy eventowych (ilość nietrafionych, pudeł).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ja się dziwie tym co na centralnym i AF-S lecą :P
    Tomek - na papierze niby jest lepiej i jest więcej krzyżowych. A jak jest ze skutecznością w praktyce? Robiłem pare razy coś 1dmk3 i chodziło to znacznie gorzej niż np D700 (które wtedy miałem) w warunkach repo ślubnych czy eventowych (ilość nietrafionych, pudeł).
    Miałem oba i w 1D III zapomniałem o centralnym, mam akurat inne doświadczenia, zwłaszcza w gorszych warunkach było celniej...
    Jak widzisz, każdy ma inne doświadczenia
    Prawda jest taka, że krzyżowy zawsze sobie lepiej poradzi, tylko oprócz samej mikroregulacji może wpływ jeszcze mieć kilka innych czynników
    Jesli wszystko gra nie ma porównania
    Na dodatek 5D III ma bardzo rozbudowne menu ustawień i pracy AF i to tez trzeba ustawic pod siebie
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    Miałem oba i w 1D III zapomniałem o centralnym, mam akurat inne doświadczenia, zwłaszcza w gorszych warunkach było celniej...
    Jak widzisz, każdy ma inne doświadczenia
    Prawda jest taka, że krzyżowy zawsze sobie lepiej poradzi, tylko oprócz samej mikroregulacji może wpływ jeszcze mieć kilka innych czynników
    Jesli wszystko gra nie ma porównania
    Na dodatek 5D III ma bardzo rozbudowne menu ustawień i pracy AF i to tez trzeba ustawic pod siebie
    Ustawienia ustawieniami. Ale jak aparat celuje w kontrastowa sciane i wyraznie widac ff to nie ma to nic do rzeczy. 5dmk2 z kulawym af trafia w punkt na bocznym czujniku ktory jest liniowy bez problemu 10 razy pod rzad a mk3 niet

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jest taka sobie. Mnie na bocznych nikon nie zachwyca. W słabszym świetle ja przekadrowuje pracując na centralnym. Ale ja mam czas, pracuję na AF-S. Aż się dziwię tym co pracują AF-C, że robia spokojnie reporterkę ślubną, gdzie sa ciemne sale i koscioły.
    Ja robię spokojnie, więc się dziwię temu, że Ty się dziwisz

Domyślnie

Po prostu na malokontrastowym motywie (oko i skóra) mi AF sie męczy w słabym świetle (studio piloty). A centralny jest pewny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wiecie jakby mk3 mial boczne liniowe to mniejsza o to. Ale tam sa krzyzowe. W normalnych warunkach powinno trafiac. A nie ff. Za to w koncu policzyli odpowiednio.
    Tomek67. Mi tez ustawili do standardu i nic to nie dalo. Poruszylem temat w CP i napisalem do Berlina. Bo zytnia nie pierwszy raz daje plame.
    W 5dmk4 bedzie 65 krzyzykow centralny -3ev tak jak 7dII. I co tym razem trafiac bedzie tylko centralny
    Ostatnio edytowane przez danielchrzaszcz ; 13-10-2014 o 22:31

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów