Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie BODY + SZKLO do packshotów - pytanie do fachowców

Hej wszystkim!

Bez Was sobie nie poradzę..
    Szukam sprzętu do fotografii produktowej, body + zoom (ok 24-70)

cechy które są dla mnie istotne:
    - doskonały, ostry obrazek przy ISO 100, i przysłonach F/8-14
    - rozdz. najlepiej ok 24Mpix (ale moze byc mniej)
    - wysoki zakres tonalny (must have!)
    - dobre odwzorowanie kolorów
    - niska waga (ważne, ale to nie priorytet)
    - cena

nie interesuje mnie:
    - wysokie iso, szybki af, video, i nic innego poza

Od 2 lat korzystam z zestawu D800+24-70 2.8. Technicznie ideał, ale ma wady:
    - WAGA! ;(
    - cena
    - olbrzymie pliki i brak mini-raw (mniej istotne)

Stanąłem przed zakupem drugiego zestawu (D800 zostaje), i chciałbym dokonać jak najmądrzejszego wyboru. Czyli kupić sprzęt który spełni moje oczekiwania i nie będzie kosztował fortuny

Dodam jeszcze, że mam w studiu D7000 i on niestety nie daje rady z jakością zdjęcia, szumy w cieniach są widoczne już od iso100.

Nie ograniczam swojego wyboru do stajni Nikona (miłość zmienną*jest: ), nie wykluczam np. sony A7 (niska masa!!)

Z góry dzięki za wszystkie wartościowe rady !
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-10-2014 o 19:29
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

Co do szkła - niestety żaden zoom nie da super ostrości przy takich przesłonach. Większość dobrych optycznie szkieł już od f/5.6 zaczyna tracić na ostrości. Wyjątkiem są niemal wyłącznie szkła makro.

Jeśli chodzi o puszkę - w każdej przy ISO 100 będziesz miał szumy w cieniach. Wyciąganie z cieni, to nic innego jak podbijanie ISO... z tym że podbijając ISO aparat częściowo eliminuje szum, czego nie zrobisz podbijając ISO. Lepiej robić zdjęcie przy ISO 200 i odzyskiwać ze świateł, niż przy ISO 100 i ciągnąć mocno cienie.
    Nie mniej, D7000 ma dość brzydki szum i słabo trzyma kolor w cieniach. D5300 czy D7100 zachowują się zauważalnie lepiej. Tu jest porównanie D7000, D7100 i D610 pod tym względem.
    Najmniej szumić zawsze będzie FX, natomiast DX pozwoli na uzyskanie minimalnie większej GO przy przesłonie mniejszej o 1 EV.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    ... z tym że podbijając ISO aparat częściowo eliminuje szum, czego nie zrobisz podbijając ISO.
    ??

Domyślnie

1. Jesli masz problem z cieniami w D800 ...to masz faktycznie problem. I nie szukaj lepszych body, bo to błądny kierunek poszukiwań (lepszych body nie znajdziesz )
    2. Nie rozumiem dlaczego w packshotach i studiu wazna jest waga.
    3. Ze względu na GO polecam przesiąść sie na cropa, czyli na D7100 bądź D5300. I na szkła o dłuższych ogniskowych, macro, a nie zooma.

Przy przysłonie 14 na FX i 36 Mpx nie będzie ostrości, bo dyfrakcja ją niweluje. Dlatego sugeruję body DX. 24-70 na 70 mm nie jest królem ostrości.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    ??
    Miało być "czego nie zrobisz podbijając ekspozycję w programie".

W skrócie - ISO 200 z aparatu będzie mniej zaszumione niż ISO 100 podbite programowo o 1EV.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

ja do tego typu fotografii uzywam D810 + PC-E Nikkor 85mm f2,8. robie na wlasny uzytek okolo 1000 przedmiotów rocznie (nie wiem czy to dużo czy mało), ale jakość i komfort pracy świetne. waga zestawu nie ma żadnego znaczenia - przecież nie robisz ' z reki'. ja robie zarowno w swietle blyskowym jak i zastanym. nie ma problemu zeby naswietlac cos z dluzszym czasem zeby tylko zejsc z ISO do minimum. 36Mpix jak dla mnie super sprawa. Ja potrzebuje rozdzielczosci 'webowe', czyli maks 1600 pix na dluzszym boku i jak sobie wyplamkuje takie 36Mpix i przeskaluje do wymaganego rozmiaru to mam cud, miod i orzeszki. Generalnie to w packshotach nie ma wielkiej filozofii jesli chodzi o obiektywy. albo uzywasz tilt/shift nikkorow albo zwyklych obiektywow. znaczenie ma tylko (jak zawsze) oswietlenie i na tym raczej nalezy sie skupic.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Jak chcesz coś małego z dobrą jakością, to może bezlusterkowce z Fuji? Matryca typu X-trans daje rewelacyjny obrazek.
    D90, D600, trochę szkła i 2 x Metz 48 Af-1.

Domyślnie

W packshotach nie potrzeba rewelacyjnego obrazka.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jacek_z stwierdzam, że jestes amatorem bez doświadczenia w studiu i nie powinieneś się wypowiadać w temacie profesjonalnych zdjęć
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

Trafiłeś kulą w płot. Mam studio od 1994 roku, zajmuje się (jeszcze) fotografią zawodowo. Kiedyś na slajdach trzeba było radzić sobie oświetleniem, a nie Photoshopem (za packshota robionego konieczne MF płacono około 300 zł netto, 10 zdjęc to było 3 tysiace). Od lat juz packshotow nie robie (bez jaj za 20 zl szkoda pracy) zreszta to zawsze byla poboczna sprawa. W kazdym razie ta fotografia stawia najmniejsze wyzwanie dla sprzętu (aparat, obiektywy). Natomiast duze pod wzgledem umiejetnosci oswietlania w pewnych przypadkach - szkło, chrom itp. Z kolei czasami nie ma nic łatwiejszego (fotografowanie plastików, w namiocie). Dzis srodek ciezkosci wykonywania takiej fotografii sie przesunął w strone PS, a z tym jak widzę radzisz sobie swietnie. Za to masz kłopoty ze swieceniem. To tu masz coś do nadrobienia (tzn dużo do nauczenia), nie zwalaj niczego na matrycę aparatu.
    Nie wiem w czym się nie zgadzasz w moich wypowiedziach, to raczej są oczywistości. Jak ci brakuje DR to składaj zdjęcia, zresztą widze u Ciebie HDR, więc nie wiem w czym masz problem. Mała czy duża GO - da się to robić na DX, macro z natury ma małą GO, więc DX jest OK.
    Jeśli szukasz body o małej wadze to chyba nie ze względy na studio - zaznacz to. Bo mała waga w studiu nie ma znaczenia.
    Propozycja Hyper z 85 PC-E jest bardzo sensowna.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-10-2014 o 18:37

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów