Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Domyślnie

Mam D600 i obiektywy 35 f1,8DX i 85 f1,8D, zrobiłem nimi ostatnio ślub i plener bez żadnych problemów. Też myślałem o zamianie 35-DX na starszą 35 f2, albo na nową 35 do pełnej klatki. Teraz jestem pewien , że ją zostawię. A 85 f1.8 D dopiero teraz pokazuję co potrafi.
    D 500 D 600 D 750
    S 14 2,8 HSM / N 24-70 2,8 / N 28 1,8 / N 60 2,8D / N 105 1,4 E ED / S 70-200 2,8 OS / S 150 - 600C OS /SB900

Domyślnie

U mnie 35 f2.0 D działa z D610 super, choć korektę musiałem ustawić na -17 :-O
    pozdrawiam, nelson
    D700, D610, N 10.5 2.8, N 35 2.0D, N 50 1.4D, S 20-40 2.8, T 24-70 2.8 VC, N 70-200 2.8 VR, SB900, SB800

Domyślnie

Ja bezustannie pracuję D600 i nie widzę problemów

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo, to na skuteczny AF przy filmowaniu nie ma co liczyć zarówno w C jak i N, przynajmniej w wymienionych przez Ciebie modelach. Jeśli jednak będziesz miał zamiar korzystać z AF podczas filmowania (np. przy statycznych ujęciach), to raczej odrzucił bym śrubokrętowe słoiki Nikona, więc pozostają tylko AF-S, a więc 85 mm f/1,8 G, czy nowa, pełnoklatkowa trzydziestka piątka (dla mnie winieta 35 mm DX jest nieakceptowalna), która jak się okazuje rysuje lepiej niż 35 f/2.
    Najlepiej spróbuj się z kimś umówić na "macanie" interesujących Cię korpusów i szkieł - nie ma to jak przekonać się na własne oczy jak działają. Myślę, że znalezienie kogoś z D610 i 85 f/1,8 G oraz z 6D i tamtejszą 85 nie powinno być jakoś super trudne.
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

Akurat na af przy filmowaniu w ogóle mi nie zależy Zależy mi na sprawnej puszcze FF z opcją wideo, rozsądnym ISO i nienaganną ergonomią, to wszystko

Domyślnie

Również mogę potwierdzić brak problemów z AF w D610.
    Co do obiektywów 35mm - ja osobiście wolę wersję DX od starszego f/2, bo jest wyraźnie lepsza optycznie, winieta nie przeszkadza na małych przysłonach, a w wideo kadr i tak jest węższy
    Jeśli wideo jest istotne, to radziłbym się też zastanowić czy nie zebrać kasy lub poczekać na D750, bo różnica w tej kwestii jest na tyle duża, że ja właśnie zaczynam się przekonywać do sprzedania D610 (praktycznie nowy) żeby kupić D750.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjakub Zobacz posta
    [...] (dla mnie winieta 35 mm DX jest nieakceptowalna), która jak się okazuje rysuje lepiej niż 35 f/2. [...]
    No to chyba masz jakieś inne szkło jeśli mowa o winiecie na 35mm DX. Charakterystyka szkła mówi o portrecie, ewentualnie o szerokim portrecie pod FF.
    U mnie bynajmniej z D600 do f4 po korekcie winietowania + korekta w postprodukcji => na obrazku nie ma ani śladu jeśli chodzi o winietę... więc do f4 winiety nie ma.

Szkła używam z D600:
    - 50% - f1.8
    - 40% - f2.0 - f2.8
    - 9.9% - f3.2 - f4
    - 0.1% - f4.5 - f5.6

Nigdy nie miałem winiety, mało tego => przy obróbce sam dodaję winietę

Wydaje mi się, że szkiełko nie bardzo nadaje się na krajobraz, stąd praca na wysokich f jest zbyteczna, jest za wąsko , do architektury też nie bardzo... ja widzę szkło w reporterce do szerokiego portretu/portretu.

Dobrze abyś sprecyzował na jakich przysłonach od f4.5 nie akceptujesz tej winiety dla tego szkła tj. 35mm f1.8G DX.
    I do jakiego rodzaju fotografii używasz 35mm f2.0?
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 06-10-2014 o 10:40
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    No to chyba masz jakieś inne szkło jeśli mowa o winiecie na 35mm DX. Charakterystyka szkła mówi o portrecie, ewentualnie o szerokim portrecie pod FF.
    U mnie bynajmniej z D600 do f4 po korekcie winietowania + korekta w postprodukcji => na obrazku nie ma ani śladu jeśli chodzi o winietę... więc do f4 winiety nie ma.

Szkła używam z D600:
    - 50% - f1.8
    - 40% - f2.0 - f2.8
    - 9.9% - f3.2 - f4
    - 0.1% - f4.5 - f5.6

Wydaje mi się, że szkiełko nie bardzo nadaje się na krajobraz, stąd praca na wysokich f jest zbyteczna, jest za wąsko , do architektury też nie bardzo... ja widzę szkło w reporterce do szerokiego portretu/portretu.

Dobrze abyś sprecyzował na jakich przysłonach od f4.5 nie akceptujesz tej winiety dla tego szkła tj. 35mm f1.8G DX.
    Nic osobistego, ale kupiłem 35 DX wierząc właśnie w takie opisy :/.... Winieta na FX była praktycznie zawsze i to na tyle irytującą, że ciężko było przewidzieć dokładnie jaka się pojawi. Zmieniała się w zależności od tego jakie warunki oświetleniowe się pojawiały. Ostatecznie, praktycznie nowy dobry obiektyw poszedł na aukcji. Jak ktoś się chce bawić i zastanawiać jaka użyteczna ogniskowa mu wyjdzie to proszę, ale jeśli ktoś chce mieć 35mm z 35mm to zdecydowanie odradzam.
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

Zamieniłem 35DX na 35 ED, czyli FX. Mam D610 i D7100. Nie wiem, nad czym się zastanawiałem... Do FX tylko wersja ED.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta

Bez urazy ale nie masz racji - 35DX to szkło na cropa i tego nie zmienisz - można powiedzieć że nie ma winiety do f4.0 bo można to nazwać brakiem krycia FX ale skutek jest jeden - zaczernione rogi i błędny pomiar światła. Oczywiście można z powodzeniem używać tego szkła na FX ale są pewne ograniczenia... nie teoretyzuję - miałem i po zakupie D700 pozbyłem się...

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów