Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Pomoc w wyborze

Domyślnie

Generalnie zawsze się traci na sprzedaży używanego przez siebie sprzętu. Z tym zawsze się liczę.Byłem przed chwilą w MM pobawić się aparatami. Miałem do dyspozycji NX300, NEX 5R i Fuji A1. Bezapelacyjnie najbardziej mi ten samsung podszedł. Tylko jakby miał troszke mniej plastikowy ten obiektyw byłoby pięknie. Najlepsze jest to że do kompletu dodają LR4 a to już duży plus patrząc na to, że NX300 jest najtańszy z tej trójki. Po tej zabawie przyznam, że się napaliłem na niego. Zobaczymy czy uda się sprzedać obecną puszkę.

Plany na szkła są z góry ustalone. Planuje szeroki kąt i może kiedyś portretówkę. Nic więcej.
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

NEX 5R lub 5T z PZ16-50 będzie i mały i nie będzie jakością zdjęć odbiegał od lustra z kitem.

Domyślnie

Teraz mam może głupie pytanie ale muszę je zadać - W NEXie jest opcja zakupu aplikacji. Chodzi mi konkretnie o zdjęcia typu Timelaps. Czy jest taka opcja w NX300 ? W sensie niekoniecznie specjalna aplikacja ze sklepu tylko czy da się jakoś tak ustawić aparat żeby otrzymać taki wynik ?

Domyślnie

Nie, NX300 nie ma takiej możliwości, poza podłączeniem zewnętrznego wyzwalacza, automatycznie wyzwalającego migawkę w ustalonych odstępach czasu.

Domyślnie

Szkoda. W każdym razie bardzo mi pomogłeś. Dzięki za wszelkie opinie i sugestie. Teraz zostało mi tylko sprzedać to wszystko i można próbować czegoś nowego.

GL
    Gość

Domyślnie

Od dawna się zastanawiałem skąd to parcie na sprzęt z wymienną optyką, a tu i odpowiedź - bo jest respekt u znajomych ze smartfonami.

Domyślnie

Łukaszku przykro mi, że jesteś moim imiennikiem...

Domyślnie

Oh, czasem potrzebny jest jakiś fohmalny chwyt na wyhażenie ahtyzmu, np. exthemalnie mała głębia ostrości, albo robienie wszystkich zdjęć tą samą ogniskową, itp.
    A ci, którzy nie potrafią zrobić ciekawych zdjęć jedną ogniskową, muszą ją zmieniać...
    Poza takimi wyhafinowanymi ahtystami są też zwykli zjadacze chleba, którym obiektyw szerokokątny potrzebny jest do tego, żeby cały kościół z wieżą zmieścił się na zdjęciu z ciekawej wycieczki, i tele, żeby przybliżyć jakiś detal.

Live and let live!
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 30-09-2014 o 23:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fejton Zobacz posta
    Bezapelacyjnie najbardziej mi ten samsung podszedł. Tylko jakby miał troszke mniej plastikowy ten obiektyw byłoby pięknie. Najlepsze jest to że do kompletu dodają LR4 a to już duży plus patrząc na to, że NX300 jest najtańszy z tej trójki.
    Tym LR4 możesz się nieco rozczarować, jeśli wersja programu na płytce okaże się niezgodna z RAW-ami z aparatu (czyżbyś nie czytał wątku o NX-ach tuż obok). W niektórych modelach tak właśnie jest. Mniej plastikowy od kita jest np. 30/2. M.in. dlatego, że jest mniejszy (naprawdę, w mniejszych, zwartych szkłach plastik jakoś bardziej się da wybaczyć, w przypadku zoomów zaraz się robi wrażenie, że to wydmuszka).

Trochę to taka pokrętna logika: "Nie idzie mi fotografowanie, więc... kupię sobie nowy aparat" - pewnie wiele osób w takiej sytuacji raczej schowałoby stary aparat na dno szafy do czasu póki im chandra nie przejdzie. Ale Twoja sprawa, Twój wybór.
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 01-10-2014 o 00:06

Domyślnie

Z niekompatybilnością Lightrooma nie ma problemu: trzeba ze stron Adobe ściągnąć uaktualnienie do wersji 4.4.1 i wszystko działa.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów