Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Pomoc w wyborze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    Trochę to taka pokrętna logika: "Nie idzie mi fotografowanie, więc... kupię sobie nowy aparat" - pewnie wiele osób w takiej sytuacji raczej schowałoby stary aparat na dno szafy do czasu póki im chandra nie przejdzie. Ale Twoja sprawa, Twój wybór.
    Ile ludzi, tyle motywów działania. Nowy, mniejszy aparat nie tylko ja będę obsługiwał, ale też moja rodzina, obecny sprzęt ich odrzuca gabarytami, wagą i ilością przycisków, co bezpośrednio przekłada się na to, że tylko ja robię zdjęcia i... na żadnym z nich mnie nie ma Takie "NEXy" zostały zaakceptowane, a warto, żeby aparat mógł coś zdziałać jak i mnie najdzie ochota na drugą rundę z fotografowaniem.

Co do LR to jakoś nie chce mi się wierzyć, że oprogramowanie dołączone do aparatu... nie jest z nim kompatybilne
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Niestety, to ostatnie to prawda (sprawdzone na własnej skórze) - Samsung z Adobe dali ciała i podpisali umowę na dostarczanie z aparatami oprogramowania w wersji, która nie całkiem prawidłowo dekodowała RAWy z tych Samsungów. Ale problem został szybko rozwiązany i można sobie ściągnąć wersję 4.4.1, poprawioną - tyle, że jest to ok. 90 MB do ściągnięcia, co jest niedogodne, jeśli ktoś ma limity transferu. Poza tym, jest to już stary Lightroom, który nie obsługuje wielu najnowszych aparatów - teraz jest chyba wersja 5.6, a 4.4 nie daje prawa do przejścia na 5.

A co do motywów zmiany, to każdy ma prawo do własnego zdania i własnego hobby. Jedni fotografują, i to artystycznie, a inni kolekcjonują sprzęt. Jeszcze innych bawi np. eksperymentowanie z innym sprzętem, itd. Żyjmy i dajmy żyć innym, zamiast wykpiwać.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 01-10-2014 o 11:37
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Fakt na chwilę obecną korzystam z LR 5.1 w wersji powiedzmy "trial". Na szczęście dla mnie to moich potrzeb 4 w zupełności wystarczy. Generalnie dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi, również te na PW. Teraz pozostaje się jeszcze zastanowić na spokojnie czego faktycznie się chce.
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów