Szukaj
Chyba nie musisz takich wyrażeń używać. Taki był w zestawie, więc taki mam, a kiedy nadejdzie czas na inny tego nie wiem, narazie chce opanować ten który mam, a fora są po to żeby się dzielić informacjami, a nie glebić kogoś.
Pozdrawiam
Kasia
Ale czy ja tu coś napisałem strasznego? Po prostu są rzeczy, których się nie przeskoczy. Fotografowanie dynamicznego sportu jest trudne tym bardziej dla tego szkła. Nie będzie dobrych efektów. Dlatego doradziłem zamiast wydania kasy na bezużyteczny filtr odłożenie ich na inny obiektyw.
D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
http://500px.com/arekkruszka
FB MM
http://www.skapiec.pl/site/cat/65/comp/356861
Filtr to polecałbym taki.
Jeśli używasz tego obiektywu bez niego to trzeba uważać zakładając dekielek,
zwłaszcza jak jest zamontowana osłona przeciwsłoneczna.
Bardzo łatwo można uszkodzić ten plastik wokół soczewki od przodu.
Jest baaardzo delikatny.
Idąc taką filozofią można stwierdzić, że jak się nie posiada D4s to najlepiej w ogóle zdjęć nie robić bo nie wyjdą...
18-105 jest świetnym obiektywem na początek. Jak opanujesz aparat to sama będziesz wiedzieć co i do czego jest Ci potrzebne. Filtra na obiektyw bym nie zakładał, bo więcej będzie psuł niż chronił. Miałem 18-105 przez 4 lata, sprzedałem go, działa nadal, nie złapałem nawet ryski, a zrobił mi na D5000 prawie 80000 zdjęć. Jak się dba o aparat to nie ma prawa się nic stać.
Pozdrawiam![]()
Filtr zbędny, tylko będzie powodował problemy - masa odbić świata na zdjęciach, dużo gorzej się czyści niż obiektyw.
A ten plastik dookoła nie jest potrzebny, poza tym nie tak łatwo go zniszczyć, no chyba że ktoś się bardzo stara.
Co do zdjęć "sportowych" - zacznij od porządnego przeczytania instrukcji aparatu. Są tam wytłumaczone prawie wszystkie potrzebne podstawy, następnie zajrzyj do internetu za poradnikami - np. Szerokikadr.pl
Jest tego juz tyle a nie ma sensu w nieskończoność powtarzać absolutnych podstaw.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie zauważyłem by mi Marumi pogarszało jakość zdjęć.
Pewnie w ekstremalnych sytuacjach są jakieś aptekarskie różnice,
ale tak normalnie to bez znaczenia.
Czyszczą się także bezproblemowo.
Ten plastik tylko wygląda solidnie.
Ma wytrzymałość mniejszą jak pudełko od jogurtu.
Było kiedyś na forum, sporo ludzi go sobie uszkodziło.
W tym ja.
Przy normalnym zakładaniu, zdejmowaniu dekielka przy założonej osłonie przeciwsłonecznej.
A to już cecha forów internetowych
Kiedyś gdy pasjonowałem się rowerami to pamiętam jakie odpowiedzi dostawała osoba gdy chciała rower to sporadycznych przejażdżek.
Wg roweromaniaków żadna zabawka poniżej 3 tys. zł nie nadawała się do tego celu.
A lepiej jeszcze coś droższego.
Jeśli zdjęcia w normalny dzień, czy w domu nazywasz ekstremalnymi - to zgadzam się, tylko w ekstremalnych.
Jeśli potwornie wielkie odbicia w filtrze od każdego źródła światła, odbicia w oknach, czy czegokolwiek podobnego nazywasz aptekarskimi - jasne - tylko aptekarskie.
Jeśli konieczność użycia bardzo dobrych środków do czyszczenia optyki nazywasz bezproblemowym czyszczeniem - też się zgadzam.
A co do plastiku - u mnie 2 lata, u kuzynki kolejne 2 i jedyne co się z nim dzieje, to drobne zagięcia na rancie.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami