Close

Strona 116 z 184 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118126166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 151 do 1 160 z 1835

Wątek: D810 oficjalnie

Domyślnie

U mnie też wszystko ok więc już sam nie wiem, może jakoś dziwny jestem ? Wiem tylko że sprzęt ma pewne ograniczenia co do szybkości,
    minimalnych czasów w zależności od ogniskowej. Ale generalnie do D700 i D300s chyba bym nie wrócił choć wspominam je bardzo dobrze.
    Zadałem te pytanie bo nie wiem czy warto robić upgrade. Jakość obrazka prawie taka sama i jedyne na czym mógłbym
    realnie zyskać to ten nowy grupowy AF bo reszta to takie wodotryski.
    Ostatnio edytowane przez tomgol ; 31-08-2014 o 19:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgol Zobacz posta
    Jakość obrazka prawie taka sama
    Nie zapominaj o ostrości, która jest dużo lepsza. Czytałem gdzieś, że jest minimalnie lepiej niż w d800e.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    To narzekanie to jest właśnie bojkot z mojej strony. Nie kupuję wadliwego sprzętu, a w dodatku nie boję się pisać o tym jawnie na forum (vide sprawa Fatmana).
    I się doczekasz jako troll bana. Gdyby forum oferowało takie możliwości, to bym cie zablokował jesli chodzi o dział Dxxx.

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Przy okazji jak nie będzie narzekania, to nie będzie informacji, że potencjalnie coś jest nie tak..............
    Sęk w tym, że najwięcej truje docxxx, który nie ma tego sprżetu (ani innych, na które też narzeka). Jak ty napiszesz, że w repo ci się nie sprawdził to OK, nawet się nie dziwię (bo to nie body repo - pisałem to już? ).

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Dokladnie.
    Czyli zgadzasz się z kimś, ko się nie zgadzał z tym co napisałeś? Pokrętne to.

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Dla mnie nie to jest zludne, nie jestem czuly na czule slowka marketingu. Bylem kiedys latwowierny swiatowym testerom przyrody, ktorzy pisali piekne fotorelacje o D800

Teraz nie wierze zadnym ulotkom zawierajacym '' nowosci-polsrodki '' i blablabla
    Ot swoje trzeba przejsc na wlasnej skorze, a raczej przetestowac.
    No właśnie. Albo pomyśleć o parametrach body i zobaczyć do czego nadaje sie najlepiej.
    Mogę ci przypomnieć co pisałeś po zakupie D800. Mianowicie, że tylko 36 Mpx, 500 mm i nie cropowanie (albo minimalne cropowanie) daje wreszcie zadowalająca cie ilość detalu. Protestowałem przeciwko temu bardzo. Teraz masz tylko 16 Mpx i jesteś zadowolony. Zmieniasz zdanie?

Jest paradoksalne, że najlepszy aparat Nikona (D800) zbiera cięgi zamiast pochwał. Bo po to body sięgają repo, a Nikon osierocił tych co wielbili D700. D800 nie jest dla nich. Ja polecałem generalnie zawsze D610, choć oczywiście część fotografów nie wyrażała zgody na starszy AF niż ten 51 polowy. I sie pakowali w D800, które nie jest dla nich, robiąc mu potem złą opinię.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Chcesz to banuj, w tyłku to mam.

Zapytam na koniec: Jacku drogi, D800 ma wadliwy AF, czy nie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jest paradoksalne, że najlepszy aparat Nikona (D800) zbiera cięgi zamiast pochwał. Bo po to body sięgają repo, a Nikon osierocił tych co wielbili D700. D800 nie jest dla nich. Ja polecałem generalnie zawsze D610, choć oczywiście część fotografów nie wyrażała zgody na starszy AF niż ten 51 polowy. I sie pakowali w D800, które nie jest dla nich, robiąc mu potem złą opinię.
    Warto by było jeszcze napisać jakie to repo. Większość niestety kojarzy repo jako zdjęcia na ślubie, weselu, eventach. Tutaj IMO spokojnie sobie radził AF z D600/D610 czy tam Df. Myślę, że jeszcze lepiej sobie poradzi D800. Z każdym body trzeba nauczyć się współpracować i znać słabe oraz mocne jego strony.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

W czasie 11 mies. uzytkowania i 40k zdjec wykonanych D800 moge go podsumowac tak:- szkoda ze nie kupilem D3s.
    Po prostu od czasu uzywania cyfrowej lustrzanki zaden korpus mnie tak nie zawodzil jak D800. I to zarowno AF, jak zawieszenia podgladu zdjec czy zawiechy ladowania zrobionych zdjec z bufora na karte ( czasami trwalo to dluzej niz 1 minute ).
    Kiedy ide w teren, to chce i zycze sobie, aby aparat spelnial swoja role jeszcze lepiej niz jego poprzednicy. I tylko tyle.
    Oczywiscie AF przechylil szale wymiany na inny korpus.

Edit:
    Po wyslaniu posta zobaczylem odpowiedz Jacka i chcialbym sie do niej odniesc.
    Bardzo uwierzylem wlasnie w ten AF z D4 i na nim wlasnie mi najwiecej zalezalo, Przymknalem oko albo przelknalem brak 9kl/s i duzego bufora z D3s. I wiesz co, na poczatku nie zauwazylem, albo jeszcze nie skojarzylem tych bledow AF w D800, przypisujac je wlasnym bledom luz zlej technice doswiadczonej z innych aparatow. I przykladalem sie coraz staranniej majac nadzieje, ze czas i praktyka z uzywania D800 doprowadzi do perfekcji i eliminacji pudel AF.
    Po pol roku juz szlag mnie trafial, kiedy wlasciwie nic mi sie nie poprawilo w skutecznosci ostrych zdjec. Dwie krotkie serie po sobie, jedna piekna i czysta a druga jak? Calutka spudlowana.
    Jacku, odpowiedz mi na proste pytanie: dlaczego od pierwszych serii z D4 az po dzis dzien nie mialem ani jednej serii spudlowanej?
    Czyzby moja technika fotografowania osiagnela perfekcje?
    Ostatnio edytowane przez Irma ; 31-08-2014 o 20:54
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cały ten spór jest trochę zbyt nakręcony. To że są wadliwe sztuki D800 w to chyba nikt nie wątpi. Pytanie jaki jest ich procent. Jest też jednak spor grupa
    zadowolonych użytkowników którzy mają sprawne D800. Na pewno nie można uogólniać swoich opinii Teraz mam nadzieję że Nikon wyciągnął wnioski,
    nauczył się co nieco kosztem klientów i kolejna seria puszek będzie ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Zapytam na koniec:
    Problem w tym, że widzisz wszystko albo jako białe, albo czarne. Tymczasem nie ma 100% trafień w żadnym ze znanych mi aparatów. Nikon sam informuje, że w najbardziej topowych aparatach, tych jednocyfrowych AF może się nie wyrabiać. D800 to nie jest półka pro, jednocyfrowa.
    Osoby robiące repo nie będą zadowolone z D800, ja jestem, ale ja nie robię repo. Ja ci napiszę, że AF jest OK, inni piszą, że nie jest OK. Duzo zależy od tego do czego się dany sprzęt stosuje. To body do pewnych zastosowań jest fantastyczne (reklama, studio) a do pewnych kiepskie (repo). Ja w reklamie mam 95% trafień (i to przy pracy na bardzo otwartych przysłonach), a kto inny w repo ma 80% trafień a może i czasem mniej. Czy napisałem to już dostatecznie dużą ilość razy i wystarczająco jasno?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Sęk w tym, że najwięcej truje docxxx, który nie ma tego sprżetu (ani innych, na które też narzeka). Jak ty napiszesz, że w repo ci się nie sprawdził to OK, nawet się nie dziwię (bo to nie body repo - pisałem to już? ).
    Sęk w tym, że on mi się w repo przez parę miesięcy sprawdzał wyśmienicie (zdecydowanie lepiej od D3 -dla mnie najważniejszy był AF i jakość obrazu). Tylko z czasem było coraz słabiej...... i doszło do tego, że nawet statyczna scena ze statywu z ustawionym bezpiecznym czasem, była dla niego wyzwaniem A po serwisie to już w ogóle było beznadziejnie
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Ja widzę, że argumenty się powtarzają. Widzę też, że brakuje obustronnej chęci zrozumienia. Jedna strona nie rozumie, że ktoś może być zadowolony, a druga strona, że ktoś może narzekać. Dla mnie osobiście sprawa jest oczywista bo w każdej serii trafiają się egzemplarze z uwalonym AF. Poza tym ile ludzi tyle zastosować. Chyba nie ma co na siłę przekonywać do swojej racji...

Strona 116 z 184 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118126166 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów