Close

Strona 113 z 184 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 1835

Wątek: D810 oficjalnie

Domyślnie

Doc sCzerze mówiąc nie wiem o co chodzi ale to moze dlatego ze nie śledzę dokładnie forum. Troche zabrałem swego czasu głosu w wątku o D800 i teraz troche w tym o 810. I tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Czyli nic się nie zmieniło, i to co probowalem Wam wytłumaczyć juz dawno, dziś sami o tym piszecie
    Dziękujemy za wytłumaczenie nam wady body, którego nie posiadasz. Większość wpisów jest od osób, które powtarzają jakie to są usterki w body D... czy D....
    Ja mam, używam, jeśli coś jest kłopotliwe to konieczność stosowania dość krótkich czasów (no i mało fps).
    D800 to nie jest body do reporterki (zawsze to pisałem) i właściwie wpisy (reporterów) takie jaki on jest słaby można ignorować.
    Problem jest taki, że Nikon osierocił tych co mieli D700. Ze względu na przyzwyczajenia ci ludzie się przesiadli na D800 i są zawiedzeni. Co było dla logicznej myślących dość oczywiste. A teraz narzekania jaki ten D800 zły.
    Wyjdzie D750, mam nadzieję, że reporterzy się odczepią od D800 i będzie spokój. Po D700 jedyne dostępne w sklepie body reporterskie to był D4/s. Czy to się komu podoba czy nie - taki jest fakt.

PS - sądzę, że istnieje związek między skutecznością AF w zdjęciach seryjnych (i z nietrafionymi zdjęciami) a wymuszaniem krótszych czasów. Chodzi chyba o wyzwolenie migawki w czasie gdy body jeszcze drga. Jeśłi się robi w serii to także AF analizuje obraz gdy aparat "nie jest spokojny" i stąd błędy. W D810 musieli coś zmienić w komorze lustra i pozmieniali lagi.
    W fotografii do jakiej to body jest predysponowane to zagadnienie ma zdecydowanie mniejszą wagę niż dla reporterów. Stąd studyjniacy są zadowoleni, a reporterzy wkurzeni. Ślubniaków na forum jest większość, więc opinię wyrobili wiadomo jaką. A po prostu - nalezy kupować body takie, jakie jest do danego zastosowania przeznaczone.
    D4s a D810 to wyrażnie inna klientela. Osoby, które chcą wszystko do wszystkiego wykazują się naiwnością, że będą mogli kupić body D... a ono będzie tak samo się spisywało jak D4 w reporterce czy D800 w studiu.
    D800/E/810 jest rewelacyjne w studiu/reklamie. Jesteś reporterem - kup co innego (bo 5 fps to śmiech) i nie narzekaj.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie D810 oficjalnie

Jacku ponownie upraszczasz. Problemy które ma D800 z celnoscia i powtarzalnoscia af oraz drganiami przeszkadzaja nie tylko w reporterskim strzelaniu. Efekt jest taki ze nawet robiąc pojedyncza klatkę na głupim spacerze nie masz pewności czy trafiłeś.

Te wszystkie zmiany z tym związane które Nikon lansuje przy okazji premiery D810 wyraźnie na to wskazują. Choc oczywiście ze względów marketingowych nikt o tym nie powie z firmy wprost.

I z całym szacunkiem Twoje tekst ze d810 nie jest do reporterski to mozna sovie w pewne miejsce wsadzić. Sama firma wyraźnie reklamuje ta puche jakos "wszechstronne body". Dokładnie tak samo jak D700 ktory tez miał 5fps
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 30-08-2014 o 15:20 Powód: ...

Domyślnie

I po co to człowiek wchodził na forum teraz się dowiedziałem, że nie zrobię reportażu D800, bo ma uwalony AF a tak się cieszyłem z zakupu

Jacku, może te ostatnie posty przenieść do wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573 ? Tak aby jednak temat nadal był o D810.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Efekt jest taki ze nawet robiąc pojedyncza klatkę na głupim spacerze nie masz pewności czy trafiłeś.
    Sorry, ale mam taka sama pewność jak wtedy gdy robiłem D200, D700. W czwartek i piątek robiłem zdjęcia komercyjne i one muszą być OK, bo inaczej jestem parę tys zł w plecy (jakie wydałem na modelkę i organizację sesji).

I z całym szacunkiem Twoje tekst ze d810 nie jest do reporterski to mozna sovie w pewne miejsce wsadzić. Sama firma wyraźnie reklamuje ta puche jakos "wszechstronne body". Dokładnie tak samo jak D700 ktory tez miał 5fps
    Ci co chcieli robić coś szybkiego kupowali do D700 gripa.
    Fotografia lotnicza jest bardzo daleko od reporterki. A mijanki to raczej D810 tez nie robicie, co najwyżej na cropie, by było więcej fps.
    W buty mozna sobie wsadzić stwierdzenia marketingowców Nikona. Ktoś w to wierzy? Chyba jakiś amerykanin z nadmiarem gotówki. Niestety widać, że ludzie tego słuchają i kupują, bez refleksji. Jak coś jest uniwersalne, tzn, że jest do niczego. Tymczasem D800/810 jest do studia, reklamy, architektury, macro, krajobrazu, zdjęć nocnych itd ale nie do reporterki (sport, akcja). No chyba, że takiej jak Leica - pojedyncze, przemyslane kadry, streetphoto. Nie seria.
    Oczywiście można używać aparatu tak jak się chce, a nie do tego co czego jest predysponowany. Tylko wg mnie to odbiera prawo do marudzenia. Jakoś nie słyszę za dużo narzekań na D4s. A słyszę duzo od ludzi robiących seriami D800 narzekania. Da się z zestawienia tych dwóch faktów wyciągnąć wniosek czy nie?
    Po co w reporterce 36 Mpx i tak mało fps, gdy jest D4s?

Zakładam cały czas, że mówimy o tym, gdy ktoś ma duże wymagania/oczekiwania. O półce pro. Amator odbiera to inaczej. Może być po D3100 zachwycony tym jak to D810 jest super w reporterce.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tylko wg mnie to odbiera prawo do marudzenia. Jakoś nie słyszę za dużo narzekań na D4s. A słyszę duzo od ludzi robiących seriami D800 narzekania. Da się z zestawienia tych dwóch faktów wyciągnąć wniosek czy nie?
    Jacus, tylko jeden drobny niuans... ja nie narzekam na serie (widzialy galy co braly), ale na kiepski i niepewny AF w tym modelu, który jak widac po obecnych doswiadczeniach z D810 był efektem jakby to szeroko ujac "niedopracowania konstrukcyjnego" Tu jest dla mnie pies pogrzebany, a nie w tym ze body ma 4 czy 5 fps.
    Ilosc fps widze w specyfikacji przed kupnem i decyduje sie albo nie, natomiast niedopracowanego ukladu autofocusa, czy tez wad wynikajacych z konstrukcji lustra w D800, ktore to wszystkie elementy zostaly poprawione w D810 w specyfikacji nie widac.

Jacku w Twoim toku pisania idzie caly czas schemat, to body (D800) ma full megapikseli i tylko 4 fps wiec nie nadaje sie do zastosowan reporterskich, tymczasem omijasz elegancko i zgrabnie istote problemu. Istota narzekania jest to, ze jest to body ktore strzela 4fps, a autofocus w tym body, nie ogarnia w wielu zastosowaniach
    kuwety po prostu mowiac po chlopsku. To ile mpix ma to body i do czego te mpix sie przydaja lub nie kompletnie nie ma znaczenia. To dokladnie tak jakby autofocus w D700 nie ogarnial kuwety w takim sam sposob jak nie ogarnia w D800.

To ile mpix ma body, czy ma 4 czy 5 fps, co napisal w ulotrkach producent nie ma kompletnego znaczenia.
    Jesli w poprzednim modelu (D800) mam do pracy af i pracy lustra konktretne zastrzezenia, ktore znikaja
    po pojawieniu i foceniu jego nastepca (D810), to ilosc mpix ktore to body wypluwa oraz to co pisze producent
    w ulotkach i podaje jako przekaz marketingowy nie ma absolutnie znaczenia. W poprzedniku cos sie nie dalo
    (albo nie wyszlo, albo cos firme zaskoczylo juz w praniu), a teraz sie da.

Po co w reporterce 36 Mpx i tak mało fps, gdy jest D4s?
    Bo jest to w tej chwili najlepsze body DX na rynku (16mpix, 7fps, bdb autofocus, duzy bufor etc.) ?
    Porównaj sobie ceny D4s + 800mm vs D810 + 500mm

Ironia losu jest ze w ukladzie D800 vs D810 najwiecej zmian jest dedykowanych zastosowaniom szeroko rozumianej reporterki - AF z D4s, powiekszony bufor, wszystkie tryby i opcje konfiguracyjne dot af-a sa identyczne jak w D4s, lacznie z zapamietywaniem pkt af przy zmianie orientajci aparatu np., zwiekszona ilosc fps).

Z uporem maniaka wciskasz to body studyjniakom i landszaftowcom, a dowcip polega ze do baaardzo wielu zastosowan reporterskich, gdzie nie potrzeba maksymalnej predkosci (fps) nadaje sie ono idealnie.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 30-08-2014 o 18:33

Domyślnie

No i znowu nie mogę cytować, dlatego napiszę do Jacka w ciemno:

Drogi Jacku, każdy z nam ma swój próg akceptacji. Np. ja nie kupuję wadliwego sprzętu i żadne Wasze zachwalanie tego nie zmieni. Wystarczyła mi godzina z D7000, abym wyrobił sobie opinię. Po prostu mam już na tyle doświadczenia w warunkach jakich pracuje, że wiem i czuję, czy dany aparat/obiektyw jest dobry czy nie. D700 miałem na jednym meczu i wiem, że AF w ciemnicy jest dużo lepszy od D300 (ha, pewnie Ameryki nie odkryłem).
    Nie potrzebuję testów, filmów z YouTube, zdjęć bateryjek i opinii kogoś innego, aby wiedzieć, czy coś działa czy nie.
    To jak mechanik, który jedzie moim autem 100 metrów i mówi 10 usterek, które usłyszał, a ja nie jestem w stanie odczuć od 3 lat jazdy.
    Co to D800, którego nigdy nie miałem, moja opinia cały czas dotyczyła D7000 i D7100, ale po wypowiedziach kolegach na forum i objawach, które opisali i które są tożsame z tymi w D7100 mogę śmiało napisać, że "coś kur... jest nie tak i nie warto pchać się w body za 10 koła, by później się w****...".
    To tyle. Każdy wydaje kasę na co chce, ale niech nie wciska drugiemu, że jest ok, skoro rzeczywistość jest zupełnie inna.
    To D7000 zapoczątkował erę nowych matryc i body. D7000, D600, D800 zostały pewnie orżnięte z restrykcyjnych testów na poziomie produkcji i teraz mamy tego efekty.
    Pewnie, moje gadanie i tak nic nie zmieni, ale dlaczego mam o tym nie mówić i nie pisać? Przecież nie kłamię. Część aparatów ma albo usterkę albo dziwnie zaprojektowany soft do AF (chodzi o myszkowanie). I potwierdzam to nie tylko ja, ale np. taki wyjadacz jak Irma, czy kichu.

Domyślnie

Jacus, tylko jeden drobny niuans... ja nie narzekam na serie (widzialy galy co braly), ale na kiepski i niepewny AF w tym modelu, który jak widac po obecnych doswiadczeniach z D810 był efektem jakby to szeroko ujac "niedopracowania konstrukcyjnego" Tu jest dla mnie pies pogrzebany, a nie w tym ze body ma 4 czy 5 fps.

Jesli w poprzednim modelu (D800) mam do pracy af i pracy lustra konktretne zastrzezenia, ktore znikaja
    po pojawieniu i foceniu jego nastepca (D810), to ilosc mpix ktore to body wypluwa oraz to co pisze producent
    w ulotkach i podaje jako przekaz marketingowy nie ma absolutnie znaczenia. W poprzedniku cos sie nie dalo
    (albo nie wyszlo, albo cos firme zaskoczylo juz w praniu), a teraz sie da.

Ironia losu jest ze w ukladzie D800 vs D810 najwiecej zmian jest dedykowanych zastosowaniom szeroko rozumianej reporterki - AF z D4s, powiekszony bufor, wszystkie tryby i opcje konfiguracyjne dot af-a sa identyczne jak w D4s, lacznie z zapamietywaniem pkt af przy zmianie orientajci aparatu np., zwiekszona ilosc fps).

Z uporem maniaka wciskasz to body studyjniakom i landszaftowcom, a dowcip polega ze do baaardzo wielu zastosowan reporterskich, gdzie nie potrzeba maksymalnej predkosci (fps) nadaje sie ono idealnie.
    1. To, że body ma jakiś parametr (np 4 fps) nie oznacza (jak właśnie widzimy), że przy 4 fps wszystko będzie idealnie działało. No to idżmy dalej tą drogą. Czy D3, D4 przy pełnej prędkości serii ma idealny AF? Kilka dni temu rozmawiałem z Tadziem i to on poruszył temat, że wy (spfl) zaczeliście ustawiać w menu max szybkość w serii na 10 fps, bo przy 11 fps dostawało się 3 (?) klatki nie trafione. Więc jak to jest? Body ma parametr, ale go nie trzyma zawsze i wszędzie? No tak, właśnie tak jest.
    2. Poprawiono AF w D810 - tak, oczywiście. Pewnie nawet nie tyle AF co wytłumienie lustra, co poprawiło w konsekwencji AF. Dodano 1 fps - tak. Czy coś dziwnego jest w tym, że w następnym modelu poprawiono parametr (przy narzekaniu userów na brak następcy D700). Inaczej nie byłoby sensu wypuszczać kolejnego body. Pewnie następne body będzie miało jeszcze 1 fps więcej itd itd. Bo się poprawia technologię i daje coraz lepsze parametry, eliminuje słabsze strony. Pewnie D6 będzie miał 15 fps, a AF nadążał mu przy 13 fps. Czy to znaczy, że Nikon robił wadliwe D3, D4? Co do reporterki to jest ona różna. Więc napiszę, że D800 się nie nadaje do sportu (hm, ktoś napisze, że szachy to też sport), a nadaje do takiej reporterki jaką uprawiają posiadacze Leiki M... czyli takiej, gdzie nie potrzeba 4 fps. Max prędkość fps się przydaje nawet gdy nie działa AF. Np są sytuacje, gdzie się nastawia ostrość manualnie.

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    To jak mechanik, który jedzie moim autem 100 metrów i mówi 10 usterek, które usłyszał, a ja nie jestem w stanie odczuć od 3 lat jazdy.

Co to D800, którego nigdy nie miałem, moja opinia cały czas dotyczyła D7000 i D7100, ale po wypowiedziach kolegach na forum i objawach, które opisali i które są tożsame z tymi w D7100 mogę śmiało napisać, że "coś kur... jest nie tak i nie warto pchać się w body za 10 koła, by później się w****...".
    To tyle. Każdy wydaje kasę na co chce, ale niech nie wciska drugiemu, że jest ok, skoro rzeczywistość jest zupełnie inna.
    Po co ze mną polemizujesz? Ja piszę, że D800 sie nie nadaje do reporterki (jak ten twój mechanik co jedzie 100 metrów), Ty piszesz, że się nie nadaje do reporterki. Zgadzamy się w tej kwestii, a Ty jednak ze mną polemizujesz. I nie musisz mi przytaczać wywodów innych "reporterów" czy robić analogii z D7000, bo to też nie jest reporterskie body.
    Twój problem polega na tym, że chcesz kupić Fiata 125 P i konkurować z Ferrari. To się nie uda, nawet jak to będzie stare F40 (D300s).

Domyślnie

Jacek, chłopie, wybij sobie w końcu ze swojej głowy, że ja tu piszę o jakieś reporterce czy ch... wie o jakim buforze. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? AF/soft jest uwalony/działa nie tak jak powinien i ja się na to nie godzę. Ba, będę o tym głośno pisał i mówił. Czy to w D7100, czy w D600 czy D800.

Domyślnie

Jacku, zarzucasz coś staremu D300s? Owszem, nie jest to najnowszy korpus, ale pod wieloma względami (w sumie to pod wszystkimi względami poza matrycą) bije nowsze DX'y na głowę...

Strona 113 z 184 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów