A to ciekawe bo ja słyszałem, że na D800 to mnóstwo ludzi system zmieniało...
Szukaj
A to ciekawe bo ja słyszałem, że na D800 to mnóstwo ludzi system zmieniało...
Zależy co foci. Ja mam na dysku 80 tys klatek z zeszłego sezonu fotolotniczego (2 sztuki D800) i poki co 5 tys klatek z tego sezonu. I juz widze różnice jesli chodzi o caleność i jakoś pracy AF-C w trybach dynamicznych oraz tym nowym grupowym AF. Z pierwszych pokazów w tym roku z D810 przywiozlem z D810 jakies 80-90% celnych klatek, rzecz nie do pomyslenia z D800, podobnie odsetek zdjec robionych na dlugich czasach (panoramowanie). Wszystko przemawia na korzysc nowej puszki. Do D800 przez poltora roku pracy nie mialem po prostu zaufania jesli chodzi o AF, mimo ze zrobilem nim kupe fajnych zdjec, ale sytuacje w ktorych AF sie mylil (a w ktorych nie mylil sie AF z D300/D700/D3/D3s etc) zdarzaly sie nagminnie czesto, ponadto przez wibracje calego mechanizmu lustra robienie zdjec na dluzszych czasach bylo problemem. Wszystkie problemy ktore mialem z D800 zniknely jak reka odjłał po zakupie D810.
Widzisz ten tok myślenia ma jedną podstawową wadę... już tłumaczę dlaczego... miałem D800 (2 sztuki) przez półtora roku i zrobiłem nimi kupe fajnych zdjęć, ale niestety nie zobaczysz nigdzie zdjęć, które z powodu tego sprzętu zostały po prostu s********e (bo autofocus nie trafił, nie nadążył i tak dalej i tak dalej). To jest podstawowa sprawa, o ktorej zapominają oglądający zdjęcia. W sieci znajdziesz mnostwo fajnych zdjęć robionych danych aparatem czy obiektywem, natomiast nigdzie nie znajdziesz zdjęć, które z powodu ograniczeń sprzętu po prostu nie wyszły. Pomijam tu wszystkie walory artystyczne, oko fotografa i innej takie.
kichu, a przeciez nie tak dawno byles w obozie tych, co zachwalali D800. Pawel Pawlak tez. Nie dalo Was sie przekonac, ze m.in. D7000 i D800 ma uwalony AF. Niby tylko krowa nie zmiania pogladow, ale slabo sie to czyta.
To chyba slabo czytales. Niejeden raz pisalem, ze nie mam zaufania do tej puszki. W kwestii lewego AF problemu nie widzialem, w tym sensie, ze po kalibracji w serwisie temat wyparowal. Natomaist o braku zaufania do af i pewnych dziwnych zachowaniach, ktorych nie kumalem pisalem raz czy drugi.
Ostatnio edytowane przez kichu ; 29-08-2014 o 22:54
Czyli nic się nie zmieniło, i to co probowalem Wam wytłumaczyć juz dawno, dziś sami o tym piszecie
Skontaktuj się z nami