Close

Strona 372 z 607 PierwszyPierwszy ... 272322362370371372373374382422472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 711 do 3 720 z 6065

Domyślnie

To, że w modelu z serii 5x00 (już nei pamiętam którego dokładnie) po updacie firmwareu wystąpiły szeroko komentowane problemy we współpracy z gripami trzecich firm (i z bateriami w nich tkwiącymi). Co ciekawe u tych, którym chciało się dokonać downgade'u do poprzedniej wersji firmware'u problemy zniknęły jak ręką odjął.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Tak naprawdę będzie ciężko na XP wywołać RAWy z D7100. Zastanawiam się, czy to w ogóle możliwe.

Ale możesz zobaczyć, czy nie ma wystarczająco starej wersji DNG Convertera, żeby ruszył pod XP i jednocześnie wystarczająco nowego, żeby czytał i konwertował RAWy z D7100. Po skonwertowaniu RAWa do DNG masz dalej wszystkie te cechy co RAW, a otwierają go starsze wersje rawerów. Tym sposobem można wywołać pliki z D7100 (jako DNG) np. w LR3.x, które z kolei pójdzie pod XP, o ile pamiętam.

Hm, no to widzę, że producenci zagrywają trochę nie fer, zmuszając klientów do zmiany systemu. Teraz musze mieć 2 systemy, bo nefy nie działają z 7100 (więc po co mi ten aparat), jaqk zainstaluję "7" znowu nie będę mógł korzystac z kilku innych pragramów, szlak chce człwoieka trafić.

jeszcze mi wpadł taki pomysł, może rawy 12bit zadziałają, kiedyś bawiłem się rawem danym do zabawy tylko nie pamiętam jaki aparat (7100, d600 lub d800 to było) i działał, nawet się dziwiłem skąd tyle dodatkowych ustawienn w capture nx. sprawdzic mogę dopiero wieczorem
    Ostatnio edytowane przez fader_audio ; 27-08-2014 o 08:59
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

@fader_audio

jakie to programy trzymaja Cie jeszcze przy XP?
    Nawet z dosyc specyficznym softem do PLC praktycznie nie mam potrzeby trzymania XP - bardziej dla porzadku mam w postaci obrazow pod virtualboxem.
    D7100 /// n18-105 f/3.5-5.6 AF-S /// n50 f/1.8 /// s10-20 f/4-5.6
    http://www.flickr.com/photos/lukpep/

Domyślnie

Capture NX2 - przynajmniej do wersji 2.4.6 działa pod XP, więc albo aktualizacja lub mniej eleganckie rozwiązania aktualizujące
    (ja na ver. 2.4.2 bezproblemowo dobieram się do NEF-a 7100)

Nie śledzę tematów związanych z oprogramowaniem, ale widzę że na Nikon PL - na stronie z prezentacją oprogramowania - nie ma już NX2, jest tylko to nowe NX-D
    http://www.nikon.pl/pl_PL/products/c...software.page?

Na szybko i bez fajerwerków, jest oczywiście darmowy nikonowski ViewNx2 - ostatnio dodano tam kilka wg mnie istotnych nowinek, choć oczywiście daleko mu do NX2
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Smile

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    Hm, no to widzę, że producenci zagrywają trochę nie fer, zmuszając klientów do zmiany systemu. Teraz musze mieć 2 systemy, bo nefy nie działają z 7100 (więc po co mi ten aparat), jaqk zainstaluję "7" znowu nie będę mógł korzystac z kilku innych pragramów, szlak chce człwoieka trafić.

jeszcze mi wpadł taki pomysł, może rawy 12bit zadziałają, kiedyś bawiłem się rawem danym do zabawy tylko nie pamiętam jaki aparat (7100, d600 lub d800 to było) i działał, nawet się dziwiłem skąd tyle dodatkowych ustawienn w capture nx. sprawdzic mogę dopiero wieczorem
    ale XP z dniem 31-03-2014 umarł jest nie wspierany przez microsoft , o ile masz oryginalnego XP to można za darmo upgradować na win 7 , gdzieś to czytałem na stronie ms , a jakie programy nie działają na win 7 a na XP tak ? przecież masz modus kompatybilności w win 7 i powinno wtedy śmigać , jeżeli nie używasz XP do internetu to jeszcze o.k , ale jeżeli tak to medal za odwagę
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Domyślnie

Przepraszam, że tak wyskakuję jak filip z konopii ale nie śledzę wątku całego. Pobieżnie czytając w wolnych chwilach dotarło do mnie, że D7100 ma przyzwoity AF nie mniej jednak trafiam na takie wpisy jak te:
    Cytat Zamieszczone przez dziejo Zobacz posta
    radius_bo,

ja mam ten sam problem. Aparat kompletnie nie radzi sobie z ustawianiem ostrości w świetle sztucznym (kościół, sala). To co D300 czy nawet D90 robiło w ułamek sekundy, D7100 nei może nawet w 10 sekund, albo ustawia źle i robi*nieostrą fotę. Mam tu na myśli tryb single focus, pojedynczy czujnik AF i dość kontrastową scenę. Zepsuł mi tym już tyle zdjęć, że jak tylko pojawi się następca to od razu go sprzedaję. Na D800 niestety mnie nie stać.
    Fakt, w świetle dziennym nie mam zastrzeżeń do AF.
    Cytat Zamieszczone przez radius_bo Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników D7100. Czy AF w tym body działa poprawnie w świetle żarowym oraz przy ustawianiu ostrości na obiekty koloru niebieskiego bądź cześciowo niebieskiego? Mój D7000 doprowadza mnie do szału. W świetle dziennym: ok, jarzeniowe: ok. Światło żarowe: BF (i to spory). Korekty nie pomagają. Poza tym w świetle dziennym praktycznie niemożliwe jest ustawienie ostrości na obiektach w kolorze niebieskim.
    W związku z tym chciałbym się dopytać szanownych forumowiczów bez żadnych przepychanek proszę dać znać, czy ktoś mega mega mega super hiper zadowolony z D7100 używa go choćby przy dzieciach w domu przy świetle jarzeniowym/energoszczędym/żarowym i też pozostaje takim zadowolonym czy chowa aparat do torby po paru strzałach? To, że w dzień na świeżym powietrzu jest celnie i powtarzalnie nie mam wątpliwości. Żeby się zrozumieć wzajemnie i szanować wypadałoby by podać konkrety typu: AFsingle, AFcontinous, wspomaganie z body, wspomaganie z lampy zewnętrznej itd.

PS. Jako punkt odniesienia mam D90,D300s,D700 bo na nich najwięcej się wystrzelałem.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Kwestia tego kto z czego sie przesiadl i czego oczekuje. Ale po przesiadce z D300s i d700 mozesz czuc lekki niedosyt....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Rawa Maz.

Domyślnie

Rossi, nie jest źle, ale tylko normalnie, bo ostrzenie przez Lv działa mizernie -- zwykle celnie, ale zawsze powoli, jak napisano wyżej. Niezależnie od warunków, jeśli AF ma na co wyostrzyć, to wyostrzy, nawet na odbicie w szybie. Ale na ostrzenie na jednolitej powierzchni, np. ściany, nie ma co liczyć
    Oczywiście standardowe ograniczenia obowiązują, np. przy makro, przy ostrzeniu na drobne obiekty lepiej zrobić to ręcznie, bo AF chętnie wybierze wszystko bliżej i dalej, tylko akurat nie pająka czy muchę, które chcesz uwiecznić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Kwestia tego kto z czego sie przesiadl i czego oczekuje. Ale po przesiadce z D300s i d700 mozesz czuc lekki niedosyt....
    To właściwie rozważany kompan dla D700 a jako, że mam niezłe stadko śrubokrętowych szkiełek to potrzebuję śrubokręta. D7000 odpada ze względu na zbliżoną cenę do D7100. Gdyby nie ten śrubokręt to z zadowoleniem przygarnąłbym D5200 - moim zdaniem niezły kompromis.
    Cytat Zamieszczone przez tipsi Zobacz posta
    Rossi, nie jest źle, ale tylko normalnie, bo ostrzenie przez Lv działa mizernie -- zwykle celnie, ale zawsze powoli, jak napisano wyżej. Niezależnie od warunków, jeśli AF ma na co wyostrzyć, to wyostrzy, nawet na odbicie w szybie. Ale na ostrzenie na jednolitej powierzchni, np. ściany, nie ma co liczyć
    Oczywiście standardowe ograniczenia obowiązują, np. przy makro, przy ostrzeniu na drobne obiekty lepiej zrobić to ręcznie, bo AF chętnie wybierze wszystko bliżej i dalej, tylko akurat nie pająka czy muchę, które chcesz uwiecznić.
    Słuszna zdroworozsądkowa uwagaLV i obiekty trudne do wystrzenia odpuszczamy, zresztą jest to nawet w instrukcji zaznaczone. Mówimy o typowej sytuacji. Wiadomo, że makro o godzinie 21 w domu przy świetle żarowym spowoduje nasze frustracje ale to nie powód do pisania, że D7100 ma kiepski AF, dlatego trzeba dać znać na czym poległ ten AF, to nam bardzo ułatwi komunikację.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukpep Zobacz posta
    @fader_audio

jakie to programy trzymaja Cie jeszcze przy XP?
    Nawet z dosyc specyficznym softem do PLC praktycznie nie mam potrzeby trzymania XP - bardziej dla porzadku mam w postaci obrazow pod virtualboxem.
    np exact audio copy, działa na 7 ale już wypalić tam płytę to niestety się nie da, drugi program to speaker workshop albo holmimpuls, nie wiem który , ale jeden z nich ma problem z latencja na vista więc może i w 7 też, a to bardzo ważne w pomiarach. Druga rzecz która mnie trzyma to kolejny wydatek, może dla kogos ok 300zł to nic dla mnie jedna w tej sytuacji jaką teraz mam to kupę kasy, z tąd moje rozczarowanie.
    Ostatnio edytowane przez fader_audio ; 27-08-2014 o 12:27
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Strona 372 z 607 PierwszyPierwszy ... 272322362370371372373374382422472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów