Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Filtry w Tatry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Natomiast filtr, który likwiduje mgiełkę perspektywy powietrznej, to (zgodnie z nazwą) oczywiście filtr UV, który eliminuje promieniowanie UV, którego na dużych wysokościach jest więcej - więc to właśnie jest filtr 'w góry'. To jak bardzo ta mgiełka będzie eliminowana zależy od jakości filtra w sensie nei jasności, a właśnie zdolności do eliminacji promieni UV.
    Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Hehe, prostowanie jednej nieprawdy drugą nieprawdą.
    Mgiełka wynikająca z perspektywy powietrznej nie ma nic wspólnego z UV, tylko z zanieczyszczeniami powietrza. A one znikną na zdjęciu, jeśli je wykonamy w podczerwieni. Filtr UV nic tu nie da.
    Jak sam napisałeś, jak sama nazwa filtra wskazuje, filtr UV kasuje promieniowanie UV, a nie zanieczyszczenia powietrza.
    Ani jeden, ani drugi nie ma racji.

Do usunięcia części "mgiełki" służą dobre filtry UV przeznaczone do usuwania mgiełki - oznaczone np. UV Haze.
    Są to filtry o rozszerzonym paśmie filtrowania o barwy niebieskie i fioletowe.

A tą mgłę powoduje przede wszystkim górne pasmo widzialne, a nie całe. Nie trzeba robić zdjęć w podczerwieni, aby całkowicie rozproszenie światła wyeliminować. Wystarczy zrobić zdjęcie poniżej niebieskiego i już usunie się jej blisko 90%.

Cytat Zamieszczone przez MasterM16 Zobacz posta
    Zastanawiam się jeszcze nad UV. Bo teoria teorią, a praktyka praktyką. Skoro wymaga się powyżej 1300m. Ale jak to wygląda praktycznie? Jest jakiś efekt, na który warto wydać te ~50zł? Kasy dużo nie mam, a do wyboru jeszcze kołowy szary połówka(na cokin'a mnie nie stać ) i szary pełny, które wiem że na 100% się przydadzą.
    Filtrów UV nigdy się nie wymagało. Jest takie zalecenie w przypadku analogów, bo standardowa klisza jest bardziej podatna na UV niż matryca, która zawsze ma filtr UV.
    Dodatkowo światłomierze w starszych aparatach nie reagowały na UV lub reagowały bardzo słabo i można było w ten sposób prześwietlić zdjęcia.

Używanie filtrów UV w aparatach cyfrowych jest bzdurą.
    A do ochrony są filtry ochronne.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Kolejny nabrany na marketingowy bełkot dodatkowego słowa Haze (czyli mgła). Oczywiście jak filtr ma napis Mgła i to w dodatku po angielsku, to tylko ten na pewno usuwa mgłę. Te bez napisu przez ostatnie kilkadziesiąt lat nie działały.

Koń by się uśmiał.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Kolejny nabrany na marketingowy bełkot dodatkowego słowa Haze (czyli mgła). Oczywiście jak filtr ma napis Mgła i to w dodatku po angielsku, to tylko ten na pewno usuwa mgłę. Te bez napisu przez ostatnie kilkadziesiąt lat nie działały.

Koń by się uśmiał.
    Koń to się śmieje z twoich wypowiedzi.
    "Haze" w nazwie stosuje chyba tylko Marumi.
    A twojej wiedzy przydałby się pożądany upgrade... Bo widać, że wszystko co nie po twojej myśli nazywasz głupotą innych...

Filtry typu "haze" używałem już 20 lat temu i odziwo wtedy działały... Bo co ?? Nie było marketingu??
    Nikon

Domyślnie

O co ci chodzi? Przecież przyznałem ci rację!

Jak każdy dobrze wychowany konsument masz niezachwiane przekonanie, że mgłę usuwa tylko ten produkt, który ma napis Mgła (po angielsku!). Te bez napisu (zwłaszcza bez napisu po angielsku) są oczywiście do niczego.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

O co ci chodzi? Przecież przyznałem ci rację!

Jak każdy dobrze wychowany konsument masz niezachwiane przekonanie, że mgłę usuwa tylko ten produkt, który ma napis Mgła (po angielsku!). Te bez napisu (zwłaszcza bez napisu po angielsku) są oczywiście do niczego.
    Widać, że i czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną....
    Nikon

Domyślnie

Naprawdę? Zrekapitulujmy w punktach:

1. Od początku piszę, że filtry UV likwidują mgiełkę (dodając, że ich skutecznosć jest różna).
    2. Twierdzisz, że nie mam racji. Sam mówisz, że filtry UV likwidują mgłę. Zwłaszcza te z napisem Haze.
    3. Kpię z tego, że wierzysz w ten marketingowy bełkot.
    4. Mówisz, że nie czytam ze zrozumieniem.

Dalsza dyskusja z taką osobą wydaje się bezcelowa, a przede wszystkim jest śmiertelnie nudna. Powiem ci coś na koniec i już zmykam : mam wrażenie, że to nie ja czytam bez zrozumienia, tylko ty piszesz bez zrozumienia.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Może ma ktoś zdjęcie przed i po użyciu UV? Mam już pełny szary w postaci szkiełka spawalniczego. Jakość zdjęć raczej zła nie jest, WB też da się ustawić. Na 100% kupię CPLkę.
    D300| N 18-105| SB-800

Domyślnie

Naprawdę? Zrekapitulujmy w punktach:

1. Od początku piszę, że filtry UV likwidują mgiełkę (dodając, że ich skutecznosć jest różna).
    2. Twierdzisz, że nie mam racji. Sam mówisz, że filtry UV likwidują mgłę. Zwłaszcza te z napisem Haze.
    3. Kpię z tego, że wierzysz w ten marketingowy bełkot.
    4. Mówisz, że nie czytam ze zrozumieniem.

Dalsza dyskusja z taką osobą wydaje się bezcelowa, a przede wszystkim jest śmiertelnie nudna. Powiem ci coś na koniec i już zmykam : mam wrażenie, że to nie ja czytam bez zrozumienia, tylko ty piszesz bez zrozumienia.
    1. Zwykły filtr UV nic nie robi... no poza pogorszeniem obrazu, zwiększeniem odblasków, itp.
    2. Nauczy się czytać... nie będą się powtarzał:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....8&postcount=11
    Ja mam Zeiss UVH 400 (chyba jeszcze z lat 60-tych czy 70-tych).
    3. kpij sobie z czego chcesz... jedynie ty na tym ucierpisz.
    4. Nie mylę się, tylko to potwierdzasz.
    Nikon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów