Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Co dalej ?

Domyślnie

Do trybu A nie jestem specjalnie przekonany bo strasznie nie podobają mi się choćby lekko rozmazane zdjęcia - lubię ostrość, a ten tryb nie zawsze sobie radzi z wieloma sytuacjami. Ale jak widać na trybie M widać też nie można ślepo polegać. Poza tym używanie automatyki wydaje mi się takie.... mainstreamowe.
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fejton Zobacz posta
    Poza tym używanie automatyki wydaje mi się takie.... mainstreamowe.
    Nie hipsteruj tylko rób zdjęcia

Poważnie w większości przypadków wystarczy tryb A - chcesz przy okazji krótsze czasy, podbij ISO. M używam tylko wtedy jak mi zależy na jakimś konkretnym efekcie, którego w A/S nie osiągnę bądź mam za dużo czasu.

Domyślnie

- "Krajobraz" robiłem na f22 ze względu na to, iż przeczytałem tak w książce Petersona - maksymalna wartość f dla maksymalnie ostrych szczegółów. Teraz nie wychodzę poza f.9 do tej koncepcji.

- To był tak zwany moment - miałem wcześniej ustawione f.9 w momecie, kiedy on złapał tą rybę i jedyne co zdążyłem zmienić to czas naświetlania, bo chłopak walczył z tą rybą. Ujęcie niestety nie oddaje tej walki...

- Komin to pierwsza próba obróbki pseudo industrialu w stylu HDR. Faktycznie nieudana, ale pierwsza i już tak zostanie. Po moim "pierwszym razie" dziewczyna nie biła brawa, ale za to po kilku kolejnych sytuacja się mocno zmieniła

- Yyy... nie wiem co odpowiedzieć...

Reasumując to pierwsze primo:
    - Poprawić kadrowanie, przełamać barierę symetrii.

Drugie primo:
    - Doszkolić się ustawienia ekspozycji.

Trzecie primo - ultimo:
    - Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.
    1. Przesłona to nie ostrość - wniosek - nic z tej książki nie zrozumiałeś. Przesłona to przede wszystkim głębia ostrości i zmienia się ją aby zmniejszyć lub zwiększyć GO.
    2. Obiektywy uzyskują maksymalna ostrość na przeslonach f/2 czy f/11 - każdy ma swoja, a nie bzdurne f/9, na której to większość już traci ostrość i to wyraźnie.
    3. HDR robi się z kilku zdjęć RAW, a nie obrania w stylu.
    4. W tak zwanym momencie, przez bzdurne romuzmienie trybu M straciłeś i moment i zdjęcie.

Raczej twoje cele powinny być inne:
    1. Nauczyć się podstaw.
    2. Nauczyć się obsługi sprzętu.
    3. Pracować nad kadrami.

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    W zasadzie w całym tym trybie M chodzi przecież o to, żeby powielać działanie aparatu w trybie A, S lub P, tyle tylko że robiąc to lepiej
    W zasadzie jesteś w totalnym błędzie.
    Trym manualny jest po to, żeby absolutnie nie korzystać zd światłomierza. Nie po to aby go powielać.
    Używa się wtedy, gdy PSA się zupełnie nie sprawdzają.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Używanie manualną do wszystkiego to czyste histerstwo - nie wiem po co, nic to lepszego nie daje, w żaden sposób nie wyróżnia, ale się używa, bo ktoś kiedyś powiedział że tak jest bardziej pro.

W swoich czasach każdy, szczególnie pro, marzył o aparacie z trybem A (wtedy zwanym "auto"), bo ustawianie czasu do przesłony na wskazanie światłomierza, to nawet małpa po szkoleniu będzie potrafiła. Ale umiejętne wykorzystanie automatyki, to już wyższa szkoła jazdy.
    Szczególnie, że masz 3 tryby pomiaru światła o czym najwyraźniej jeszcze nie wiesz. - błędnie naświetlone zdjęcia.
    Nikon

Domyślnie

Do trybu A nie jestem specjalnie przekonany bo strasznie nie podobają mi się choćby lekko rozmazane zdjęcia - lubię ostrość, a ten tryb nie zawsze sobie radzi z wieloma sytuacjami. Ale jak widać na trybie M widać też nie można ślepo polegać.
    Jak to mówi stare powiedzenie - "zastanej baletnicy...."

Wybacz, ale twierdząc, że to tryb A robię rozmnażane zdjecia zbłaźniłeś się juz maksymalnie.
    Jak się nie potrafi obsługiwać aparatu, do tego nie zna się podstaw, to wszystko jest jest złe tylko nie operator.... A jest wręcz na odwrót.
    Nikon

Domyślnie

Do trybu A nie jestem specjalnie przekonany bo strasznie nie podobają mi się choćby lekko rozmazane zdjęcia - lubię ostrość, a ten tryb nie zawsze sobie radzi z wieloma sytuacjami.
    W cały pic w trybie A polega na tym, że to od Ciebie zależy ile ma być ostre (i od obiektywu). Może być prawie nic, może być prawie wszystko ostre. Tryb A został stworzony po to, abyś mógł łatwo na to wpływać.
    Mały sęk w tym, że często im więcej ma być ostre (czyli im mniejszy otwór przysłony), tym większa szansa na poruszenie zdjęcia (co może być nawet pożądane, ale z reguły nie jest).

na trybie M widać też nie można ślepo polegać.
    Na żadnym trybie nie można ślepo polegać.

Czy to jest jakiś problem?

A jeśli zdjęcia wychodzą Ci za ciemne, możesz je zawsze rozjaśnić. Między innymi dlatego warto robić w nef albo nef+jpg, że nefy dają dużo większe pole do korekty. Także do korekty balansu bieli. Często zdjęcie nabiera "życia" po korekcie balansu bieli. Mam wrażenie, że dotyczy to też niektórych Twoich zdjęć.

Domyślnie

Hej hej spokojnie. Nie miałem zamiaru rozpoczynać batalii ani nagonki na moją osobę. Pytam tylko. Hipsterstwo to pojęcie dla mnie obce. Nie łapię o co w tym chodzi i nie bardzo mnie to interesuje. Nie chcę korzystać z automatyki tylko nauczyć się robić poprawne zdjęcia sam. W przeciwnym razie mógłbym kupić sobie kompakta i pstrykać na auto. W lustrzance (mojej najtańszej chyba dostępnej od Nikona) jednak nieco szybciej i wygodniej zmienia się pewne ustawienia.

GonzoG, napisałem, że Ty robisz rozmazane zdjęcia ? Wątpie. Mówiłem o sobie, mi wychodzą zdjęcia rozmazane. Nie wiem za bardzo co można zrobić źle fotografując w trybie A. Teoretycznie wystarczy ustawić ISO i przysłone.

1. Wiem, że przysłona wpływa na GO. Ja to sobie nazywam ostrością, bo w końcu całość kadru jest stosunkowo ostra przy wyższych wartościach przysłony.
    3. Po raz kolejny. Nie napisałem, że to ma być HDR tylko obróbka w podobnym stylu. Swoją drogą próbowałem już składania zdjęcia z 3, a nawet 5 o różnym EV.
    4. Napisz mi jak Ty byś podszedł do takiego ujęcia, bo dalej nie do końca kumam o co konkretnie chodzi.

Odnośnie nauki podstaw i obsługi sprzętu mógłbyś mnie jakoś nakierować. Co przez to rozumiesz, na co zwrócić uwagę itp. Konkrety. Jestem mężczyzną, nie domyśle się, jak nie napiszesz wprost. Do tego nie znam nikogo, kto mógłby mi to wytłumaczyć na żywo. Całą wiedzę czerpie z forum, szerokiego kadru (tam niestety rzadko można spotkać poradniki łopatologiczne) i praktyki.

Domyślnie

W manuału wcale szybciej nie nauczysz się robić poprawnie zdjęć.
    Może być wręcz odwrotnie, bo więcej uwagi przykladasz do tego jak ustawić ekspozycję niż do samego robiania zdjęć.

Ja polecam uczyć się na trybie A, ewentualnie na S, ale ten w sytuacji, gdy zależy nam na określonym czasie, a GO jest znacznie mniej ważna.

Co do ujęcia z rybą - proste tryb A, punktowy pomiar światła (ewentualnie centralny), przesłona f/2.8-f/4. ISO aby czas nie był dłuższy niż 1/100-1/200.
    Wyciagniesz wtedy ze zdjęcia osobę, a tło zostanie rozmyte. Zdjęcie zyska przez to na wyglądzie.
    Poza tym używając automatyki będziesz miał znacznie więcej czasu na robienie zdjęć i złapanie tego co trzeba.
    Kolejną sprawą jest kąt (wysokość), z której zrobiłeś to zdjęcie - lepiej było trochę przykucnąć, aby być na wysokości klatki piersiowej.

Manualem baw się przy statycznych ujęciach, gdy jest dużo czasu na różne kombinacje.
    Można wtedy łatwo porównywać efekty użycia różnych parametrów.
    Nikon

Domyślnie

Takie tłumaczenie to rozumiem. Zdecydowanie perspektywa powinna być inna, niestety jeszcze nie mam tego nawyku w sytuacjach nagłych. Prawdę mówiąc tą rybę złapał "z głupa" - zamoczył tylko haczyk z tym woblerem (czy jak to się tam nazywa) i nagle miał branie. Nawet nie zarzucił wędki, więc nie byłem przygotowany tym bardziej, że nigdy w życiu nie widziałem, żeby coś złowił na spinning, a znamy się od grubo ponad 20 lat

Wracając do tematu. Mógłbyś podrzucić teoretyczne ustawienia do zdjęcia tej drogi w lesie ? Pisałeś, że spartoliłem to zdjęcie. Byłoby miło jakbyś rzucił trochę światła na mnie i podpowiedział w podobny sposób jak z tą rybą. Tylko w taki sposób mogę coś załapać.

Domyślnie

Wracając do tematu. Mógłbyś podrzucić teoretyczne ustawienia do zdjęcia tej drogi w lesie ? Pisałeś, że spartoliłem to zdjęcie. Byłoby miło jakbyś rzucił trochę światła na mnie i podpowiedział w podobny sposób jak z tą rybą. Tylko w taki sposób mogę coś załapać.
    A tą drogę w lesie robiłeś ze statywu czy z ręki ? 1/8 s. Jeśli z ręki to poruszone. A jeśli ze statywu, to nie wyłączyłeś VR w obiektywie.
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów