Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: ZUS czy ZUS+OFE

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    ... przede wszystkim mam nadzieje ze niedlugo przestane miec ten problem jakim jest zus
    To jest moim zdaniem najlepsze rozwiązanie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Nie trzeba aż takich drastycznych rozwiązań, choć śmierć świadczeniobiorcy w prosty sposób rozwiązuje problem.
    owszem, nie trzeba. zbyt kocham zycie by z niego rezygnowac. ale nikt nie mowi ze trzeba zyc w republice bananowej
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

OFE przestaje mieć sens ze względu na marny kapitał do inwestowania. Do tego pewnie prowizje i opłaty od zysków. OFE swoje pewnie zarobi a klient nie.
    Samemu trzeba oszczędzać. Inwestować w ziemię/mieszkania i wynajmować.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Jak to już ktoś napisał wcześniej - taki sztuczny dylemat, aby ludzie myśleli że mają wybór.
    Ułamek składki będzie trafiał do OFE aby na koniec i tak trafić do ZUS, bez praktycznie żadnego znaczenia i wpływu na wysokość przyszłych świadczeń.
    D50

Domyślnie

Macie rację; wybór o marginalnym znaczeniu.
    Ale ja po przeczytaniu:
    http://jakoszczedzacpieniadze.pl/ofe...brac#more-4155
    http://marciniwuc.com/finanse-osobiste-zus-czy-ofe/
    zostanę w ofe
    muszę tylko zdążyć złożyć/wysłać pismo..
    platforma ponoć nie do przejścia..
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

ja mimo ze zdaje sobie sprawe z wszystkich ograniczen i minusow OFE i tak zostawie tam pieniadze i wysle (a w zasadzie to juz wyslalem wczoraj) odpowiedni kwitek, dlatego ze moge wybrac i zeby chociaz sprawiac wrazenie, ze nie wydymali mnie do konca przynajmniej na razie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ja mimo ze zdaje sobie sprawe z wszystkich ograniczen i minusow OFE i tak zostawie tam pieniadze i wysle (a w zasadzie to juz wyslalem wczoraj) odpowiedni kwitek, dlatego ze moge wybrac i zeby chociaz sprawiac wrazenie, ze nie wydymali mnie do konca przynajmniej na razie
    Nie rób sobie żartów marszull. Składka do OFE, to 2,92% z 19,52% z podstawy wymiaru składki odprowadzanej na ubezpieczenie emerytalne. Co byś nie zrobił, to już możesz czuć się wydymany.

Domyślnie

Ja już złożyłem osobiście w ZUS, polecam, trwało to 30 sekund, potwierdzenie na kopii, bez kolejek bo można składać w punkcie informacyjnym który jest czynny od 7:00 (sam ZUS czynny dopiero od 8:00)

Tak jak pisałem wcześniej, zrobiłem to na złość ZUS'owi i rządowi, mając świadomość że sam wybór przy takich wysokościach wpłat ma niewielkie znaczenie, ale zrobiłem to dla zasady i przeciw ZŁODZIEJOM.
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Ja zostanę w zus. Niecałe 3% składki, minus prowizje itp zostaje marginalna kwota do sensownego obrotu. Oczywiście decyzję o pozostaniu w ofe można by potraktować, jako demonstrację przeciw złodziejom u koryta (czuję się okradziony i wydymany). Postanowiłem jednak, że przy najbliższych wyborach się wypowiem odpowiednio głosując. Najgorsze jednak jest to, że nie mam na kogo.
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 25-07-2014 o 12:24
    nic...

Domyślnie

Masz, tylko za slabo szukasz lub ogladasz TV zamiasta kanaly na YT.
    Ok, nie drązymy dalej, bo zamkną wątek

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów