Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: ZUS czy ZUS+OFE

Domyślnie

Gdyby ktoś chciał bez polityki a od strony prawa i ekonomii to polecam ten artykuł.
    http://mises.pl/blog/2014/05/12/sier...at-emerytalny/

Jest tu moim zdaniem kilka kwestii, ktorych sie w mediach nie porusza chociazby dlatego że cięzko pewne pojęcia wyjaśnić w dwuminutowym reportażu a przy spokojnej lekturze jest to wykonalne.

Jeśli o mnie chodzi to mam jeszcze troche pokemonów, licze na to że nabiora wartości do mojej emerytury.
    Ostatnio edytowane przez krzychun ; 02-07-2014 o 11:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy.
    ZUS nigdy się nie skończy. Będzie wypłacał coraz mniej, obniży waloryzację.

Jak się samemu na starość nie odłoży, albo nie wychowa dzieci, aby mogły pomóc, to się nic nie będzie miało.
    Odłożyć i zainwestować w coś, co będzie przynosiło realny dochód. Działka pod działalność gospodarczą (wynajem) na przykład. Jedną już mam, dokupię sąsiednią. Średnio opłacalne teraz, ale nie potrafię inaczej pewnie zainwestować moich mikrych pieniążków. Ci, co mają większą wiedzę i obycie w świecie pewnie potrafią lepiej to zrobić. Naród ma jednak ograniczone zaufanie do oszczędzania czy inwestowania w jakiekolwiek fundusze, zwłaszcza po ujawniających się aferach parabanków.
    Z dziećmi też różnie może być.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

A po co się tym martwić ??
    Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy. Jak się samemu na starość nie odłoży, albo nie wychowa dzieci, aby mogły pomóc, to się nic nie będzie miało.
    Zdecydowanie pewniejsze jest odkładanie Bo dzieci to najpierw koszt bo zysk niepewny.

Domyślnie

Nie lubię jak mnie ktoś okrada w biały dzień więc tylko na przekór (bo na jakąkolwiek państwową czy funduszową emeryturę nie liczę) wybrałem o-fe.
    Beszczelność tego manewru przekraczała wszelkie granice.

Domyślnie

Przychylam się do zdania kolegi
    Zostaję w OFE, na złość ZUS'owi i politykom
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Dodatkowo, gwarancje państwa (jakie by ono nie było) są chyba pewniejsze
    jedyne pewne co panstwo moze ci zagwarantowac i dotrzymac slowa to ze jesli bedzie okazja by cie wydymac to zrobi to konkursowo. numer z ofe jest tego najlepszym przykladem. kazda inna gwarancja jest modyfikowalna wedle widzimisie politykow wszystkich stron bez wzgledu na to czy jest zgodna z konstytucja czy nie.

na emeryture nie licze. w ofe zostane, choc za rok czy dwa te resztkii tak rozdrapia na ratowanie kolejnej dziury w zusie. przede wszystkim mam nadzieje ze niedlugo przestane miec ten problem jakim jest zus
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 02-07-2014 o 14:54
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Przecież i jedno i drugie zaraz się skończy.
    przede wszystkim mam nadzieje ze niedlugo przestane miec ten problem jakim jest zus
    Nie trzeba aż takich drastycznych rozwiązań, choć śmierć świadczeniobiorcy w prosty sposób rozwiązuje problem.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Nie trzeba aż takich drastycznych rozwiązań, choć śmierć świadczeniobiorcy w prosty sposób rozwiązuje problem.
    Popierajmy partię czynem, umierajmy przed terminem.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

a robi wam jakąkolwiek różnicę kto was okradnie?

ukiszenie kasy w jakiejś nieruchomości to chyba jedyne sensowne rozwiązanie.
    jak ktoś nie ma dzieci to jeszcze ewentualnie wsteczna hipoteka mieszkania/domu wchodzi w grę.
    warunki bandyckie, ale chociaż jasne w przeciwieństwie do zusu/ofe
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    Słucham w pracy Tok-fm, tam dużo o tym trąbią.
    Namawiają aby nie pozostawić wyboru ZUSowi
    Słuchając tego szamba musisz odcedzać wodę od gówna.
    red light, dark room...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów