Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Chciałbym wrócić do tematu - może komuś to pomoże w przyszłości.

Zdiagnozowałem problem. Tkwił on w oprogramowaniu aparatu a raczej w jego modyfikacji. Miałem wyłączoną funkcję, którą niektórzy nazywają Star Eater. Wychodzi na to, że Nikon z poziomu firmware modyfikuje zdjęcia (nawet RAW-y) usuwając z nich ciepłe piksele, stąd też pojawia się zjawisko "pożerania" gwiazd podczas atrofotografii (widocznie algorytm rozpoznaje gwiazdy jako hot piksele). Koniec końców wracam do oficjalnego firmware na którym hot piksele praktycznie nie występują.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tristan8609 Zobacz posta
    [...] Zdiagnozowałem problem. Tkwił on w oprogramowaniu aparatu a raczej w jego modyfikacji. Miałem wyłączoną funkcję, którą niektórzy nazywają Star Eater. [...] Koniec końców wracam do oficjalnego firmware na którym hot piksele praktycznie nie występują.
    Możesz jaśniej? Co to za modyfikacja? I jaki oficjalny firmware masz na myśli? Która wersja?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Możesz jaśniej? Co to za modyfikacja? I jaki oficjalny firmware masz na myśli? Która wersja?
    Nieoficjalny firmware do Nikona D5100
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

A... o to chodziło...
    Już wszystko jasne.
    Nikon

Domyślnie

Ja mam jednego tylko widocznego w trybie live view, czy mapowanie w serwisie usunie ten problem aby nie było go widać? Na foto jak wiadomo soft poprawia, ale na wideo już nie i widać go na czarnym tle dość wyraźnie w trakcie oglądania filmu. Poza tym oddawałem osobiście do serwisu nikona w Warszawie puszkę do generalnego czyszczenia (droga usługa) i mieli mi zmapować matrycę..... mogli o tym zapomnieć? Puszkę odebrałem, ale nie miałem szkła, ani baterii przy sobie żeby sprawdzić na miejscu....
    D5100 + 18-105 VR + 40 f/2.8G Micro + SB-700

Domyślnie

Z video też można usunąć hoty, potrzebne są tylko odpowiednie pluginy do właściwych programów (w zależności od tego czego się używa).

Domyślnie

Do modyfikacji użyłem panelu dostępnego pod adresem: http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch.html

Wczytałem i zmodowałem wersję 1.02 (nowsza). Oprócz moda Star Eater są inne opcje:

-wyłączenie kompresji RAW (nie polecam, 1 plik waży ponad 30MB)
    -ustawienie kompresji RAW na tryb loseless
    -jakość JPEG na 99 (przydatne jak ktoś fotografuje w jpegach)
    -zwiększenie bitrate filmów (lepsza jakość okupiona brakiem możliwości odtwarzania na aparacie - być może miałem za wolną kartę)
    -Usunięcie blokady wykrywania zamiennika baterii.

Jak ktoś się nie boi to można eksperymentować

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów