Close

Strona 197 z 292 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 961 do 1 970 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Ja także nie myliłbym kreatywności z wygodą. :P

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

No właśnie chciałbym wiedzieć jak to jest w praktyce mając jeden dość krótki obiektyw. Wiem że zawodowcy raczej idą w kierunku stałek ale to zawodowcy.
    18-200 VR niestety wykracza poza moj budżet. To już bardziej bym zdecydował się na X-S1 by mieć wszystko w jednym tylko nie wiem jak z jego obsługą i szybkością. Myslałem o zestawie z kitami 18-55 i 55-200Vr ale wtedy przekladanie niestety... bo nie wiem ile można samym 55-200 czy często brakuje szerokiego kąta. Wiem że to wszystko kwestia co się fotografuje ale własnie wbrew pozorom przy okazjonalnym fotografowaniu rodzinnym, imprezowym nigdy nie wiadomo co bedzie potrzebne. Czasami zblizenie porteretowe, a czasami szeroki kąt. czytając troche na forach o fotografii ktos jak ja chcący przesiąść się z kompakta na lustro jest lekko przerażony. Serwis do bani, brudzące się lustro i matryca - pyłki w obektywie... Zastanawiam się też nad używanym lustrem ale obawiam się z uwagi na wczesniej wymienine przypadłości luster, do tego kwestia przebiegu - czy można go przekręcić jak w samochodzie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrcx Zobacz posta
    No właśnie chciałbym wiedzieć jak to jest w praktyce mając jeden dość krótki obiektyw. Wiem że zawodowcy raczej idą w kierunku stałek ale to zawodowcy.
    Nogi to też ,,zoom''
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Sam 55-200 to nie tyle, brak szerokiego kąta, a brak wszystkiego poza tele. Przy DX szeroki kąt to <24 mm, a 55 mm to jest już tele.
    Nie wspominając już, że 55-200VR to chyba najgorszy z możliwych wyborów - optycznie, awaryjny, ślimaczy AF.

Jak już kupować aparat, to z 18-105VR, a najlepiej to z Sigmą 17-50/2.8.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Tak wiem że "nogi to tez zoom" ale jak się ma kompakt 12x to sie nie chce biegac, ponadto fotograf jest wtedy bardziej "transparentny" nie musi włazic wszędzie stoi z boku zdjęcia robi jakby był bardzo blisko. Pewnie bede musial zmienic te przyzwyczajenia i przyjrzec sie pracy zawodowcow w takich sytuacjach. Dziekuje za wszelkie sugestie i pomoc -zdecyduje sie w takim razie na 18-105VR, cenowo jest do zaakceptownia i jak dla amatora chyba jakosciowo nie powinienem byc zwiedzony. Nie wiem jeszcze jaka puszka - moze tez lekki kompromis i D3200.

Piotr

Domyślnie

Tak wiem że "nogi to tez zoom" ale jak się ma kompakt 12x to sie nie chce biegac, ponadto fotograf jest wtedy bardziej "transparentny" nie musi włazic wszędzie stoi z boku zdjęcia robi jakby był bardzo blisko. Pewnie bede musial zmienic te przyzwyczajenia i przyjrzec sie pracy zawodowcow w takich sytuacjach. Dziekuje za wszelkie sugestie i pomoc -zdecyduje sie w takim razie na 18-105VR, cenowo jest do zaakceptownia i jak dla amatora chyba jakosciowo nie powinienem byc zwiedzony. Nie wiem jeszcze jaka puszka - moze tez lekki kompromis i D3200.

Piotr
    Albo masz lustro, albo duży zoom... choć i do lustra są obiektywy 17x, ale jaki sens się pchać w lustro, aby używać ciemnych i kiepskich zoomów...
    Na jedno wtedy wyjdzie kupno Panasonica z obiektywem f/2.8 i ponad 20x zoomem.
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Albo masz lustro, albo duży zoom... choć i do lustra są obiektywy 17x, ale jaki sens się pchać w lustro, aby używać ciemnych i kiepskich zoomów...
    Na jedno wtedy wyjdzie kupno Panasonica z obiektywem f/2.8 i ponad 20x zoomem.
    Sugerujesz, że jak mam kupic lustro i zostać przy np. 18-105 ktory jest dosc ciemny to lepiej kupic kompakt z zoomem?
    Szczerze wolałbym takie rozwiązanie ale trudno o kompakt który bedzie miał ergonomie, szybkość i jakosć zdjec lustra za podobne pieniądze. Choc jak pisalem wczesniej D5100 mialem kilka dni z tamronem 18-200 bez stabilizacji i zdjecia mnie zawiodły ale moze to wina tego szkła albo ja nie potrafilem nim zrobic ostrej fotki.

Domyślnie

Takim zestawem na "auto" raczej nie zrobisz nic ciekawego.
    A i bez auto światła potrzeba duzzzzzzzooooo
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Sugerujesz, że jak mam kupic lustro i zostać przy np. 18-105 ktory jest dosc ciemny to lepiej kupic kompakt z zoomem?
    Czytaj co się pisze - od kiedy to 18-105 ma ponad 17x zoom ??

Szczerze wolałbym takie rozwiązanie ale trudno o kompakt który bedzie miał ergonomie, szybkość i jakosć zdjec lustra za podobne pieniądze. Choc jak pisalem wczesniej D5100 mialem kilka dni z tamronem 18-200 bez stabilizacji i zdjecia mnie zawiodły ale moze to wina tego szkła albo ja nie potrafilem nim zrobic ostrej fotki.
    O kompakt szybszy, z lepszą ergonomią i jakością zdjęć od D5100 nie trudno... a w cenie ok 1500zł to ciężko będzie znaleźć coś co będzie gorsze od D5100.

Taki Panasonic FZ200 ma 24x zoom, obiektyw ze stałym światlem f/2.8, tryb makro, zdjęcia 3D, działający AF przy filmach, nagrywanie 50/60p, migawkę od 1/4000-60s, do 12 klatek/s przy pełnej rozdzielczości i 60 kl/s przy 2.5Mpix.
    I całość kosztuje mniej niż samo body D5100...

Lustrzanka poza tym to nie aparat, aby kupić go z zoomem 12-17x i być "happy" bo się będzie robić super zdjęcia - wręcz przeciwnie, trzeba włożyć więcej pracy, aby uzyskać efekty, które bez problemów da się uzyskać w kompaktach.
    A... i jeszcze jedno - jak masz zamiar kupić raz i gotowe - zapomnij. Bez porządnych obiektywów to nie ma sensu w ogóle posiadać lustrzanki.
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Czytaj co się pisze - od kiedy to 18-105 ma ponad 17x zoom ??
    No nie ma 17x ale jest dość ciemny prawda? światło ma od 3,5

Taki Panasonic FZ200 ma 24x zoom, obiektyw ze stałym światlem f/2.8, tryb makro, zdjęcia 3D, działający AF przy filmach, nagrywanie 50/60p, migawkę od 1/4000-60s, do 12 klatek/s przy pełnej rozdzielczości i 60 kl/s przy 2.5Mpix.
    I całość kosztuje mniej niż samo body D5100...
    No to jest ciekawa propozycja ale nie ma manualnego zooma i ostrzenia - bawienie się joyem z zoomem i ostrzeniem nie jest zbyt wygodne - mam to w S5 IS.

Lustrzanka poza tym to nie aparat, aby kupić go z zoomem 12-17x i być "happy" bo się będzie robić super zdjęcia - wręcz przeciwnie, trzeba włożyć więcej pracy, aby uzyskać efekty, które bez problemów da się uzyskać w kompaktach.
    A... i jeszcze jedno - jak masz zamiar kupić raz i gotowe - zapomnij. Bez porządnych obiektywów to nie ma sensu w ogóle posiadać lustrzanki.
    No własnie wszyscy namawiają mnie kup lustro, a ja zaczynam przekonywać się że chyba nie o to mi chodzi.
    Przy amatorskich zdjęciach nie zalezy mi aż tak bardzo na jakości ale na wszechstronności i wygodzie użytkowania.
    Chodzi tez o względnie małe szumy na wyższym ISO no i pełen manual. Tak chciałbym kupić raz i mieć z głowy - część amatorów kupuje lustra z 18-55 i cieszy sie lustrzanką im to wystarcza bo często nie wiedzą że można obiektyw zmienic Ja raczej z powodów ekonomicznych i braku czasu nie chce az tak się zagłebiać ale mój kompakcik mi już nie wystarcza więc szukam czegoś więcej.

Strona 197 z 292 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów