Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 104

Domyślnie

Mam 85/1.8g, ale gdybym tylko mógł sobie pozwolićna f/1.4g to brałbym bez wahania.
    Swego czasu miałem 85/1.4D oraz 80-200 AF-S. Porównywałem obydwa na 85/2.8 i kopara mi opadła jaki obrazek (nawet po takim domknięciu) dawał f/1.4d.
    Klatka/bokeh z 80-200 była po prostu ok, 85 domknięty do f/2.8 dawał cudowny, żywy, wielopłaszczyznowy obrazek, który mogło się oglądać i oglądać.

Jest różnica.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Kobieta zmienną jest Decyzja prawie ostateczna NIKKOR 85 1.4 D - porównałam wczoraj możliwości i kilka sampli z tego obiektywu i te same ujęcia z 85 1.4 G . Ostrość w rogach była nieznacznie lepsza na wersji G . AF też był b. dobry nawet po pierwszym zmroku, jednak zdjęcia mają lekką niemal niezauważalną tendencję zafarbu na czerwień.W zestawieniu z aparatami NIKON , które jakże nie grzeszą neutralnością właściwego WB na twarzach modeli, tworzą klimat rodem z westernów o Apaczach Natomiast wersja "D" mile mnie zaskoczyła piękny miękki bokeh, ostrość f 1.4 na 5- kę ,odseparowanie pierwszego planu od tła,to największy plus tego obiektywu.Jeżeli chodzi o zafarb to niemal "zero" z micro tendencją na zieleń, która jest kojąco- wyciszająca. A w ogóle zdjęcie ciut ,ciut z bajki 3D. Taka zamrożona "myśl estetyczna" Panie i Panowie mający ten obiektyw powinni wiedzieć o czym piszę Ciekawi mnie jedynie czy ten "mój" egz. to wyjątek, czy tylko potwierdzenie reguły o wysokich walorach wersji 85 1.4 D .
    A co na to mili użytkownicy i forumowicze ?

Domyślnie

wypaśność 85/1.4D to raczej reguła tego modelu.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto-Dorotka Zobacz posta
    Kobieta zmienną jest Decyzja prawie ostateczna NIKKOR 85 1.4 D
    Bardzo pożałujesz tej decyzji przy kontrastowych motywach, gdy zobaczysz piękne fioletowe obwódki wokół krawędzi

85/1.8G jest tańszy i pod każdym względem w zasadzie lepszy. Plus gwarancja, jeśli kupisz nowy.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Bardzo pożałujesz tej decyzji przy kontrastowych motywach, gdy zobaczysz piękne fioletowe obwódki wokół krawędzi

85/1.8G jest tańszy i pod każdym względem w zasadzie lepszy. Plus gwarancja, jeśli kupisz nowy.
    Ciekawe stwierdzenie; mogę poprosić o lepsze względy w stosunku do obu modeli 1.4 ( nie interesuje mnie cena ).

Domyślnie

85 1.8 G
    Rozważałem także zakup 1.4 D ale abberacje i słabsza ostrość i mega duża cena zdecydowały, że lepszy jest 1.8. Przynajmniej dla mnie. To też zależy do jakich zdjęć potrzebujesz. Bo jeżeli dość ciasne zbliżenia gdzie ważna jest dynamika zmian GO to chyba lepszy będzie 1.4 w pracy studyjnej.
    Ostatnio edytowane przez MRPhoto ; 03-06-2014 o 12:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MRPhoto Zobacz posta

85 1.8 G
    Rozważałem także zakup 1.4 D ale abberacje i słabsza ostrość i mega duża cena zdecydowały, że lepszy jest 1.8. Przynajmniej dla mnie. To też zależy do jakich zdjęć potrzebujesz. Bo jeżeli dość ciasne zbliżenia gdzie ważna jest dynamika zmian GO to chyba lepszy będzie 1.4 w pracy studyjnej.
    Moja poprzednia wypowiedź była z tych kontrowersyjnych; ja wiem czego ja potrzebuję dlatego świadomie to kupuję. Za to nigdy się nie wypowiadam jednoznacznie, że coś jest lepsze od czegoś innego; co najwyżej mogę tylko tak uważać; za to kolega "karolt" jednoznacznie stwierdził, że 1.8 jest we wszystkich aspektach lepszy od 1.4 - stąd moja prośba o udowodnienie tej tezy; oczywiście najlepiej porównawczo.
    Ciekawe tylko jak uzyska f/1.4 z obiektywu który ma f/1.8; a dla wielu ( szczególnie tych co robią w baardzo ciemnych pomieszczeniach ) to jednak jest duża różnica ( oczywiście można sobie ISO podnieść, ale nie wszyscy mają D4s ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Ciekawe tylko jak uzyska f/1.4 z obiektywu który ma f/1.8; a dla wielu ( szczególnie tych co robią w baardzo ciemnych pomieszczeniach ) to jednak jest duża różnica ( oczywiście można sobie ISO podnieść, ale nie wszyscy mają D4s ).
    Dxo twierdzi, że obydwie 85 1.4 mają transmitancję na poziomie 1.7, natomiast 1.8G ma 1.9(1/3 EV różnicy), biorąc pod uwagę fakt, że 1.8G jest lepsza optycznie na 1.8 niż 1.4 na 1.4 wynikowy obrazek będzie baaaardzo zbliżony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    biorąc pod uwagę fakt, że 1.8G jest lepsza optycznie na 1.8 niż 1.4 na 1.4 wynikowy obrazek będzie baaaardzo zbliżony.
    No tak, bo ostrość i aberacje to jedyne cechy szkła na które zwraca się uwagę podczas wybierania... Ja np lubię mocno winietujące obiektywy, bo dają ciekawszy bokeh, a to czy ostrość na pełnej dziurze jest o kilka linii wyższa czy niższa niż inne szkło to już kompletnie bez znaczenia. W cholerę ważniejszy jest obrazek, "look", charakter rozmycia etc - dlatego ludzie kupują za ciężką kase zeissy czy leici, a nie sramyangi za 500zł które też są ostre na pełnej dziurze.
    Wiem, że typowo po forumowemu jest powiększanie fot 1:1, porównywania zdjęć doniczek i decydowania które szkło jest "lepsze", ale na tym świat się nie kończy, nie każdy jest pixel peeperem.

Domyślnie

S4 INT - myślę ,że sortujesz myśli po mojemu Dokładnie o to mi chodzi
    MR Photo z całym szacunkiem piękne zdjęcie modelki ale... no właśnie ... to tak jak dla muzyka legato ,staccato czy detache. Rock and rola można zagrać poprawnie i goście na parkiecie bedą się bawić , ale można też zrobić z tych samych nut i ich wartości - kompozycję dźwięków przy których goście będą "wariować" Fotografowie ślubni wiedza o czym piszę o ile nie zetknęli się zbyt blisko w ZOO ze słoniem
    Właśnie ten niewymierny majestat stanowi imperatyw kategoryczny przy doborze mojej 85 - ki .

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów