Close

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 104

Domyślnie

Dzień Dobry
    Jestem na etapie przejścia z N300s na N 700 lub 600/610
    Posiadam od dawna Nikkora 85 1.4 D i jestem nim ciągle zauroczony / zwłaszcza przy świetle zastanym /
    Moje pytanie dotyczy efektywności jego współpracy z pełną klatką .
    Czy ewentualne zmianę odczuję w :
    - plastyce obrazku
    - szybkości AF
    - celności AF
    - bokehu
    - separacji tła od pierwszego planu
    A może oprócz ogniskowej , rożniece w pracy N 85 1.4 D na DX i na FX są niezauważalne ?
    Dziękuję za każdą nawet najdrobniejsza opinię. Jak dotąd nigdy nie zawiodłem się na Waszych wskazówkach ,podejrzewam ,że i tym razem znajdę " nieznajomych przyjaciół "
    pozdrawiam

Domyślnie

Dla mnie przejście z d300s + 85 1.8 na d700 + 84 1.4G okazało się hmm.. No brakuje mi tu słowa, ale coś jakby "nokautujące" (również dla portfela ) . Bajka i tyle.. Nie wrócił bym do wcześniejszego zestawu, choć był świetny na swój sposób. Swoją 85 1.4G mam już chyba 4 czy 5 rok i uwielbiam szkło. Inne zmieniały w torbie właściciela a to tkwi i tkwi. Z 85 na apsc było mi za ciasno, a sama 50 na apsc to tez tak nie do końca mi leżała. Po zamianie ich na fx+85 1.4 poczułem, że jestem w domu. Śmieszne to dla innych osób może być, ale tak jest i już.

Domyślnie

Mialem 85mm 1.4&1.8 i Zeissa 85mm 1.4 i oraz wspomnianego 105mm dc i tych pierwszych sie pozbylem na rzecz DC.Jest to moim zdaniem najlepszy obiektyw z jakim mialem do czynienia(uwazam ze lepszy nawet niz Canonowskie 135mm L)Gdyby Zeiss mial Af wtedy moze moj werdykt bylby inny ale uwazam ze jesli komus zalezy na plastyce nic lepszego w Nikonie nie ma.Co do Af to mialem 2 egzemplarze(obydwa kupywalem uzywane) i nigdy nie mialem nawet jednego nietrafionego zdjecia(jak dla mnie Af byl zabojczo dokladny)i podejrzewam ze problem z Af dotycza osob ktore bawily sie opcja DC.Polecam kazdemu
    Fotografia dla zabawy nie dla zarobku!!!
    D600,Zeiss 35mm F2,N 60/2.8D,N 85mm 1.4 AI-S,N 105mm 2.5 AI-S,N 105mm DC,N 28-80mm f/3.3-5.6g,Tamron 19-35mm

Domyślnie

Fot0-Dorotka - ja bym rozpatrywał albo 135/2 jesli lubisz dłuższe ogniskowe, albo 85/1.4 (lepiej G niż D). Zresztą najlepiej mieć oba - 135 i 85. Albo jak nie zamierzasz mieć w przyszłości dwóch portretówek to kompromisowo.. bezkompromisową 105/2.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dorotka tu zajrzała ostatnio jakieś 3 tygodnie temu a miała się pochwalić zdjęciami ze swojego nabytku tj. Nikkora 85/1.4D...
    Nikon

Domyślnie

a ja mysle czy aby nie sprzedac falcona 85 i nikkora 85 1.8G i kupic zamiast tego nikkora 85 1.4G no ale to wydatek od ok 2,5-3,3tys... do tego sprzedac nikkora 55-300 i kupic 70-200 f/4 VR (f/4 a nie f/2.8 ze wzgledu na gabaryty) i bym troche porobil porzadkow szklach
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrianek32 Zobacz posta
    a ja mysle czy aby nie sprzedac falcona 85 i nikkora 85 1.8G i kupic zamiast tego nikkora 85 1.4G no ale to wydatek od ok 2,5-3,3tys... do tego sprzedac nikkora 55-300 i kupic 70-200 f/4 VR (f/4 a nie f/2.8 ze wzgledu na gabaryty) i bym troche porobil porzadkow szklach
    Hmm... ja bym przynajmniej połowę sprzętu z Twojej stopki sprzedał bo nie lubię takiej masy klamotów nosić...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Hmm... ja bym przynajmniej połowę sprzętu z Twojej stopki sprzedał bo nie lubię takiej masy klamotów nosić...
    A czy on napisał, że on to wszędzie ze sobą nosi?
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    A czy on napisał, że on to wszędzie ze sobą nosi?
    Czy nosi czy wozi np. wózkiem to mało istotne.
    W takim "magazynie" można się naprawdę zagubić.
    Nikon

Domyślnie

nosic sie wszystkiego nie da ale kazdego szkla uzywam tylko niektore czesciej inne raz od swieta, falcona i nikkora 85 mi szkoda ale manualne ostrzenie jest denerwujace i mysle zeby wlasnie moze dorzucic do 1.4G, 55-300 tez malo uzywam i chce kupic pod FF 70-200 strace 300mm ktore i tak w 55-300 przy dalszych odleglosciach jest srednie, reszty sprzedawac nie chce bo stalek uzywam, makro rowniez, fish, uwa pod dx mam 2 (kazde ma swoje wady i zalety dlatego mam oba) uwa pod fx i zoom po dx tez nie leza bezczynnie a lustrzane 500mm kupilem za smiesznie pieniadze czasem sobie ksiezyc nim fotografuje a kupowac jakis zoomow 500mm nie mam zamiaru zeby raz na ruski rok zrobic zdjecie, Andrzej nie da sie zastapic tego 3-4 szklami, tymbardziej ze mam DX i FX a jeszcze by sie czasem przydal zoom pod FX chocby najtanszy Tamron 28-75 jak nie chce sie nosic kilku stalek i kusi Sigma 35
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów