Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Komputer i 27" Monitor

Potrzebuje Pomocy.
    Mam do wydania okolo 5K PLN na Komputer wraz z Monitorem.
    Ma sluzyc glownie do amatorskiej obrobki, czasami moze w cos zagrac, ale to rzadko bo preferuje xboxa.

Mam w posiadaniu Karte Graficzna ASUS GTX560 1GB oraz 2x4GB Kingston KVR1066D3N7/4g
    Moglbym te czesci uzyc jesli myslicie, ze beda sie nadawac.

Chcialbym oczywiscie SSD na system, i do tego jakis drugi twardziel, nie koniecznie jakis duzy, bo posiadam kilka zewnetrznych.

Do tego myslalem o monitorze Eizo 27" EV2736WFS, ale oczywiscie moze byc inny, ale preferowalbym dalej 27".

Ewentualnie, czy nie lepsza opcja byloby zakupienie czegos typu Lenovo IdeaCentre A730 Touch lub Lenovo IdeaCentre B750 ?

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O Lenovo zapomnij.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    O Lenovo zapomnij.
    Możesz wytłumaczyć dla czego?

Doradzi jeszcze ktoś kto sie zna na kompach?

Domyślnie

Gdybym teraz miał wybierać od nowa komp pod obróbkę to zacząłbym od jakiegoś dobrego monitora np. EIZO (osobiście bym celował w CS230? - choć wiem, że to nie 27''). Później płyta (nie narzekam na płytę MSI, którą posiadam), CPU (myślę, że jakiś i7 byłby ok), pamięć (masz już zdaje się 8GB DDR3? więc wystarczy taka wielkość), SSD (tu polecam temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172325, czytany od końca, rzecz jasna). Na sam koniec dobry zasilacz (nie mam tu na myśli chińszczyzny "firmy No name") + obudowa, która wszystko pomieści.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 02-06-2014 o 09:39
    Nikon

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomyLee Zobacz posta
    Możesz wytłumaczyć dla-czego?
    ...
    Monitor w tej chińszczyźnie jest całkiem do niczego.

ps. Dlaczego piszemy łącznie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Pamięć,która posiadam to oczywiscie DDR3.
    O procku też myślałem już o i7 4770?
    Posiadana grafika myślę, że do moich zastosowań też wystarczy.
    Natomiast co do płyty głownej i zasilania to nie znam się i nie mam pojęcia jakie wybrać.
    SSD wybiore jakiś 256GB i do tego jakis 500GB HDD na trzymanie samych.

Co do monitora rozumiem, że ten podany przezemnie nie jest zbyt rewelacyjny? I lepiej zainwestowac coś w serie color edge typu cs230?

Edit. Durny ipad ciagle mnie poprawia.

Edit 2:widze teraz dopiero, andrzeju, że też polecasz cs230, więc tak jak już kiedyś myślałem o nim to nic lepszego w tej cenie nie znajde. Szkoda bo zależalo mi na 27". Ale odzwierciedlenie kolorów jest ważniejsze od rozmiaru.
    Ostatnio edytowane przez TomyLee ; 02-06-2014 o 10:17

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

CS230 byłby dla Ciebie idealny.

Blaszakowymi klockami się kompletnie nie przejmuj, tylko najlepiej idź do najbliższego, taniego sklepu z akcesoriami do komputerów, który trudni się też składaniem i zadaj im swoje wymagania, a na pewno dojdziecie do konsensusu.
    Zadbaj tylko o markowy zasilacz.

ps. 2,7k które pozostaną po zakupie monitora, to aż świat do złożenia naprawdę wydajnej maszynki.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Myślę, że tyle PLNòw powinno wystarczyć na jakiegoś PC, ktòry posłuży pare dobrych latek.

Dzięki za pomoc Johanan i Andrzej1974

Pozdrawiam

Domyślnie

Choć ekspertem od monitorów nie jestem to ja bym wybrał dzisiaj CS230, czyli monitor z serii ColorEdge ("monitor graficzny") zamiast z serii FlexScan ("monitor ogólnego zastosowania"). Choć zdaję sobie sprawę, że są dużo lepsze (i zapewne droższe) monitory firmy EIZO, które biją na głowę tego CS230. Zdaję sobie też sprawę z tego, że zapewne ktoś z forumowiczów poleci ci coś tańszego z NEC-ów czy DELL-i. Ja, gdybym miał wybrać dla siebie monitor, co mnie czeka w niedalekiej przyszłości, to na obecną chwilę bym przyjrzał się dość poważnie temu EIZO CS230. Cena jest MZ też ok za ten model.
    Nikon

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeszcze mała sugestia, bo gdybym to ja składał dziś "blaszaka", to znalazłyby się w nim te komponenty:

http://ark.intel.com/pl/products/751...up-to-3_90-GHz
    http://ocz.com/consumer/ssd (jeden z tych dysków) .
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 02-06-2014 o 10:44
    Medice, cura te ipsum.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów