Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: autofokus i d80

Oszczędny w słowach Awatar chubby
    Miasto
    roznie, to tu to tam

Domyślnie autofokus i d80

Wybaczcie jak to durne pytanie ale jestem stosunkowo zielona w temacie. Mam d80, do tego 3 obiektywy i czasem autofocus mi nie dziala. Nie zmieniam zadnych ustawien z wyjatkiem iso, czas i f. Przytrafia mi sie to niezaleznie od tego, ktorego obiektywu uzywam. Aparat oczywiscie przestawiony na autofocus. Problem znika sam za ktoryms tam wylaczeniem i wlaczeniam aparatu ale nie doczytalam sie takiego zalecenia w instrukcji Gdzies mi sie rzucilo w oczy, ze zmieniajac costam w ustawieniach mozna przyblokowac autofocus ale jak nic nie majstruje w ustawieniach to mnie to troche dziwi. Bede wdzieczna ogromnie za doksztalcenie
    sprzetu kupa i fotograf dupa

Domyślnie

instrukcja obsługi - dokształca

i sprecyzuj co to znaczy nie chodzi? Nie chodzi w ogóle czy , z konkretnymi szkłami, co robisz itd.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi do głowy to przycisk "AF-L/AE-L" skonfigurowany jako AF-ON w custom functions. Ale skoro to występuje nie cały czas, to wydaje mi się dziwnym... no ale dla pewności sprawdź to.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

1) Czy po zresetowaniu aparatu problem nadal występuje?
    2) Z jakimi obiektywami występuje?

Miasto
    roznie, to tu to tam

Domyślnie

Nie chodzi znaczy nie ustawia ostrosci. Po zresetowaniu jest wszystko ok. ALe przypadlosc wraca po jakims czasie. Jezeli chodzi o blokade ostrosci to ja nic nie blokuje. Obiektywy to 18-70, 50/1.8 i 55-200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chubby Zobacz posta
    Nie chodzi znaczy nie ustawia ostrosci. Po zresetowaniu jest wszystko ok. ALe przypadlosc wraca po jakims czasie. Jezeli chodzi o blokade ostrosci to ja nic nie blokuje. Obiektywy to 18-70, 50/1.8 i 55-200.
    i we wszystkich nie chodzi?
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Miasto
    roznie, to tu to tam

Domyślnie

To roznie bo zeby zmienic obiektyw wylaczam aparat, a po operacji off-on bywa, ze ostrzy albo nie ostrzy A jak aparat jest na gwarancji to czy mozna dac do serwisu w celu tzw. przegladu ogolnego, ktory najlepiej bylby przegladem szczegolowym?

Domyślnie

Przy takich objawach, lepiej żeby zabrał się za to serwis. Jesteś w USA więc korzystaj, póki możesz - w serwisie Nikon Polska stracisz aparat na co najmniej miesiąc, zwłaszcza jak jakąś część będą sprowadzać.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Chubby nie twierdzę, że tak się dzieje, ale sprawdź czy ta blokada obiektywu zaskakuje - czasem po założeniu nie spada (bo o ułamek milimetra jest za blisko/ za daleko) i wóczas nie działa AF, choć wszystko inne jak najbardziej.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Miasto
    roznie, to tu to tam

Domyślnie

Mysle, ze to ja jestem taka sierota bo teraz np sobie w jakis tajemniczy sposob zablokowalam migawke i nie da sie zdjecia zrobic he he Ale wysle do nikona, najwyzej powiedza, ze nic nie znalezli, a ja bede spokojniejsza wiedzac, ze wszystko ok z aparatem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów