Szukaj
lepszego iso, ergonomii, silnika w body, lepszego af, większego wizjera czyli to co zapewniają oba modele.
wybór jest raczej typu: czy lepiej mieć jasnego zooma czy puszke z lepszym af (o ile lepszym?) i filmowaniem, które też mnie bardzo interesuje
dodatkowo egzemplarz d7000 może sie trafić jakiś felerny a d7100 raczej nie mają żadnych wad... Jednak d7k jest prawie 30% tańszy...
Wiem ze po d40 wszystko będzie super ale zawsze warto spytać innych użytkowników![]()
Z6, N24-70/4S, N35/1.8S, N50/1.8G, N85/1.8S, FTZ, N70-210/4-5.6
Miałem to samo co Ty chwilę temu poza 50 i inna lampą, sprzedałem D40 kupiłem D90, byłem bardzo zadowolony, teraz trochę mniej bo widzę że nie był to krok milowy, taki tam kolejny etap. Ergonomia na duży plus, Iso na mały plus, na duży plus tez bateria. Tylko mój budżet wynosił tak około 1000zł, Teraz z perspektywy doskładałbym i brałbym conajmniej D7000 a najlepiej D7100. Szczerze to wziąłbym na Twoim miejscu D7100. Będzie duży skok jakościowy.
D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8
* Ten post sponsorują literki N i S oraz liczba 40 *
Dzień dobry wszystkim!
Chcę rozpocząć moją przygodę z Nikonem. Do tej pory fociłam Fujifilm hs 10. Mój wybór padł na Nikon D7100. Fotografuję głównie zwierzęta, w szczególności psy. Mam jednak problem z wyborem obiektywu na start. Na początek chcę przeznaczyć około 5500zł na body i obiektyw, a dopiero potem będę zbierać fundusze typowo na obiektywy.
Zastanawiałam się nad Nikkorem 50mm f/1.4, jednak usłyszałam opinię, że szybko znudzi mi się fotografowanie tylko stałką i na początek lepszy by był obiektyw z zoomem. Pytanie jest jaki? Nie chciałabym brać typowo kitowego obiektywu. Miałabym to jedno szkło przez około rok, nie dam rady wcześniej kupić kolejnego. Co wybrać? Przypomnę, że fotografuję głównie psy![]()
Pieski w ruchu czy bardziej statyczne np. na wystawach chcesz focić? A może i to i to?
Co do "znudzenia się stałką"... nie słyszałem tej opinii ale się z nią nie zgadzam (wszystko zależy od preferencji fotografującego).
Co do kitowego obiektywu... jestem na nie. Jak już zoom to jakiś lepszy...
Nikon
W kwocie 5500zl zmieści się D7100 z Sigma 17-50/2.8.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Zarówno statycznie, jakieś portrety czy wystawy, jaki i w ruchu![]()
To stosunkowo uniwersalny zestaw w sam raz na start. Potem stwierdzisz (autorko pytania) czego brakuje. Ja do psów używałem głównie 70-200 VR ze względu na bardzo pewny AF i dlatego, że miałem go już. Ale to drogie szkło i wcale niekonieczne. Bardzo fajnym obiektywem może być 85/1.8G.
Tu masz niezłe fotki kolegi:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247063
Tu cały wątek "pieski" ze zdjęciami różnych autorów:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199585
Proponuję podpytać w prywatnych wiadomościach tych, których zdjęcia najbardziej odpowiadają temu, co chcesz focić.
Skontaktuj się z nami