Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Dość ekstremalny pogląd
    Po pierwsze to nie pleśń, tylko mętny osad jest "wrodzoną chorobą" 35-70/2,8
    Po drugie - inne obiektywy się tym nie zakażą
    Po trzecie - daje się to myć / czyścić

i wcale tutaj nie żartuję

polecam tu post nr. 80
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=135077&page=8
    Ja mam inne zdanie na ten temat.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Ja mam inne zdanie na ten temat.
    Ale czymś poparte czy tylko tak bo tak?
    To mit z tym przechodzeniem pleśni na inne szkła. Miałem swego czasu pleśniaka co leżał w szufladzie z innym szkłami, był używany na tych samych body co inne szkła i jakoś pleśń została tylko w tym jednym szkle.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ale czymś poparte czy tylko tak bo tak?
    To mit z tym przechodzeniem pleśni na inne szkła. Miałem swego czasu pleśniaka co leżał w szufladzie z innym szkłami, był używany na tych samych body co inne szkła i jakoś pleśń została tylko w tym jednym szkle.
    Ale dlaczego ja mam to czymś popierać,ty możesz mieć inne zdanie,w sieci krążą wieści na ten temat,jak byś chciał to możesz sobie poszukać i poczytać.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Możesz mieć inne zdanie, masz do tego pełne prawo. Jednakże jeżeli zaczynasz to zdanie przedstawiać innym wypadało by mieć jakieś argumenty na poparcie tezy, którą owe zdanie zawiera. Historie z sieci znam, ich miażdżąca większość zaczyna się od słów: "miałem znajomego...", "czytałem, że...", itd.
    Natomiast ja miałem pleśniaka i jakoś reszta sprzętu jest zdrowa. Pleśń, jako twór żywy musi mieć co jeść. Takim pożywieniem najczęściej jest klej na bazie składników organicznych, który użyto do scalenia soczewek w grupę. Dlatego też pleśń atakuje zwykle tylko soczewki, a reszty szkła nie rusza. W przeciwnym wypadku, w krótkim czasie obiektyw cały byłby pokryty puchatym nalotem.
    Jeżeli nawet zarodniki pleśni oderwą się od grzybni macierzystej i przedostaną się w inne miejsca, to nadal muszą mieć co jeść. Jeżeli nie trafią na dogodne warunki do rozwoju to umierają i zmieniają się w składnik kurzu.
    Zatem jak dla mnie historie o tym, że jeden pleśniak "zarazi" cały sprzęt, to zwykły mit.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów